Bas' Blog oud
Internetbellen
voip
Het is wel hot op dit moment; internetbellen, internet telefonie of VOIP (Voice Over IP). Gratis bellen wordt wel gezegd. Maar dat is natuurlijk niet zo. Er is weinig in deze wereld dat echt gratis is. Bij KPN heet het Internetplusbellen, maar dat is niet heel goedkoop en ik hoorde daarover zoveel slechte verhalen dat ik daar niet aan wilde. Casema gooit onze deurmat vol met folders over hun telefoonoplossing. Volgens mij is dat ook een vorm van internet telefonie. Wel interessant en goedkoper dan de normale KPN tikken, maar niet wat ik zocht.
Een groot nadeel van deze twee oplossingen is, dat als de internetverbinding of de stroom uitvalt je geen telefoon hebt. En bij een vaste lijn van KPN heb je altijd telefoon. Dat is tegenwoordig niet zo'n probleem meer, omdat iedereen wel een mobiel heeft voor noodgevallen. Maar toch.
En ik ben erg blij met mijn provider XS4ALL. Onder andere omdat ik nu vrij veel ruimte heb voor mijn website en dat is met de foto's en filmpjes op mijn site geen overbodige luxe.

Uiteindelijk kwam ik via een artikel in de MacFan op een manier van VOIP met behoud van de vaste KPN lijn. Daarvoor neem je een abonnement bij een VOIP service provider (VSP) en je koopt een klein kastje die de telefonie regelt.
Als VSP heb ik internetcalls.com gekozen. Over de verschillende VSP's is ook nog veel te zeggen, maar nu even niet. Eerst heb ik via de website van internetcalls.com wat telefoongesprekken tot stand gebracht en een keer een uur voor niets met Amerika gebeld. Dat beviel wel. Nu is voor niets ook betrekkelijk, want je betaald een vast bedrag van € 10,- per 3 maanden en niet alle verbindingen zijn gratis. Voor die € 10,- kun je de niet gratis gesprekken betalen, maar wat je niet opmaakt in 3 maanden is weg. Maar goed, wat is € 10,- voor 3 maanden bellen. Bijna gratis toch.
Wat betreft het kastje viel de keuze op de Fritz!Box Fon ata van AVM (Deutsche gründlichkeit). Eigenlijk een kleine telefooncentrale, die het inkomende en uitgaande telefoonverkeer verzorgt en eventueel je intetnetverbinding. Het zorgt dat bepaalde gesprekken via internet lopen en andere (0800 en 0900 nummers) via de vaste lijn. En nog veel meer. De installatie viel wel mee. En het werkt met onze bestaande telefoontoestellen en zonder de geprogrammeerde nummers te veranderen. Nu de KPN rekening afwachten. Die zal wel een stuk lager zijn.

Op de foto zie je de Fritz!Box met het internetmodem hangen in de meterkast. Ziet er niet uitnodigend uit met al die kabels. Als je een Fritz!Box koopt, die zowel modem, telefooncentrale en draadloos netwerk levert wordt het wat overzichtelijker. Maar wel duurder.
Kiezen
En nu eens niet voor de Staten Generaal, maar de kiezen in mijn mond. Sinds ik behandeld word voor Multiple Myeloom (Ziekte van Kahler) heb ik telkens iets met mijn kiezen. In het verleden (voordat ik de elektrische tandenborstel ontdekte) heb ik heel wat gaatjes en gaten gehad. Die zijn altijd gevuld en opnieuw gevuld. De laatste jaren zijn al weer een paar vullingen vervangen door kronen.

Maar na de chemokuren van 2003 heb ik in korte tijd mijn vier verstandskiezen (mijn grote trots) moeten laten trekken. Ze stonden nog recht, maar waren ontstoken. Daarna volgde de kiezen daarnaast; 1 getrokken en bij 2 een apexresectie (wortelpuntoperatie) bij de kaakchirurg. Vorige maand kwam daar een wortelkanaalbehandeling bij en nu is een kies aan het ontsteken die al een apexresectie heeft ondergaan. De tandarts en kaakchirurg adviseren om 'm er maar uit te trekken. Dat staat voor komende donderdag op de planning. Ik heb liever geen ontstekingen als straks mijn weerstand daalt.

Het blijkt maar weer wat chemokuren met je lichaam doen. Je houdt je ziekte er mee onder de knie, maar het is een behoorlijke aanslag op je lichaam.
Zuinigheid met vlijt
boorreparatie1

"Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen", zei mijn vader altijd. En hij leerde mij hoe je elektrische apparaten moest repareren. Dat heb ik dan ook veel geoefend vroeger. Een oude schaar van mijn moeder herinnert mij nog dagelijks aan een van deze oefeningen. In het snijgedeelte van de schaar zit een inkeping en een restje koper van de keer dat ik een snoer wilde doorknippen en vergeten was de stekker uit het stopcontact te trekken. Al doende leerde ik. Later veranderde het oefenen in echt repareren. Bijvoorbeeld toen ik van twee kapotte Miele wasmachines weer een werkende maakte. En afgelopen week was mijn boormachine aan de beurt.

boorreparatie2

Vorige week heb ik samen met een oom verlichting aangelegd in de kelder. Na een paar keer boren in het betonnen plafond begaf mijn boormachine het (na 17 jaar trouwe dienst). Mijn oom (broer van mijn vader) schroefde meteen de boormachine open, maar we konden niet direct iets ontdekken. We hadden op dat moment niet veel tijd, want de klus moest af. Later heb ik 'm nog maar eens opengemaakt en ontdekte dat de links-rechts schakelaar kapot was. Dan kun je Bosch bellen voor een nieuwe schakelaar, maar het kan ook anders. Zelfs een schakelaar kun je repareren. En zo geschiedde. De schakelaar had behoorlijk verbrande contacten en het plastic was wat vervormd (dat verklaart de brandlucht in de kelder). Het repareren viel niet mee, maar de schakelaar werkt weer een beetje en de boormachine ook. Hij schakelt niet helemaal lekker, dus misschien dat ik toch nog een keer een schakelaar koop. In het ieder geval weer een boormachine uitgespaard.
Waar 'kleine mensjes' groot in zijn
ziekenhuis-door-nov06
"Een tekening voor jullie. Omdat ik het zo zielig vind voor Bas, dat hij naar het ziekenhuis moet. Ik denk heel vaak aan hem."
Top 2000
top2000_2006

Het circus rond de Top 2000 op Radio 2 is al weer even bezig. Afgelopen vrijdag kon je voor het laatst stemmen en 's avonds is de top 10 al op TV bekendgemaakt. De hele lijst wordt tegen de kerst bekend gemaakt en tussen kerst en oud en nieuw gedraaid op Radio 2.
Gelukkig is Avond van Boudewijn de Groot van nummer 1 af. Niets mis met Boudewijn de Groot, maar dan niet dat flauwe nummer Avond. Neem dan het Testament.
Queen staat weer op nummer 1 en verder staan in de top 10 vooral van die oude rock hits, zoals Child in Time en Stairway to Heaven. Heel mooi ook dat de relatief jonge band Coldplay in de top 10 staat. Hun muziek slaat dus ook aan bij de oude lui. De meeste stemmers van de Top 2000 zijn namelijk tussen de 40 en de 50.

Ik heb ook mijn stem uitgebracht, maar geen nummer van mijn lijst heeft de top 10 gehaald.

1. Joe Jackson; Slow song (1982)
2. Crosby, Stills & Nash; Suite: Judy blue eyes (1969)
3. Santa Esmeralda; Don't let me be misunderstood (1977)
4. Prince; 1999 (1982)
5. Kate Bush; Cloudbusting (1985)
6. Al Stewart; On the border (1977)
7. Daryl Hall & John Oates; Maneater (1982)
8. Aretha Franklin; Respect (1967)
9. Paul McCartney & Wings; Band on the run (1974)
10. Jacksons; Can you feel it (1981)

Eigen keuze, die niet in de keuzelijst van Radio 2 stond:
Gotan Project; Diferente (2006)

Top 2000 homepage
Top 2000 top 10
Schrijven
inspiratie

De afgelopen tijd heb ik niet zo veel op mijn blog gezet. Ik had nog wel wat inspiratie, maar geen zin om te gaan zitten en te schrijven. De afgelopen weken had ik iedere dag wel iets te doen en 's avonds was ik weer te moe. Vanaf vandaag hebben we weer wat ruimte in de agenda. Even rust voordat ik opgenomen wordt in het UMC. En nu heb ik ook weer zin om te gaan schrijven. Kijken of ik de inspiratie van de afgelopen week op mijn blog krijg.
Sinterklaas
Sinterklaas met paard close-up
Sinterklaas is weer in het land. Deze prachtige foto met paard komt uit de Volkskrant.
Opnameplannen
cadeau

Het is een zegen dat er donoren zijn die mij stamcellen willen schenken. Het past wel goed bij de maand december. Misschien heb ik ook wel een Spaanse donor. Maar het is ook lastig afspraken maken met de donor. Eerst was de stamceltransplantatie (SCT) half december gepland met opname op 5 december (hoe treffend), maar de donor kon niet (toch niet Spaans). Nu is de SCT gepland op 20 december en de opname op de 11e. Dan mag ik op de 21e weer naar huis als alles goed gaat.
De Kas
De filmstudio van Anna in De Kas
In de tuin van de Kunstuitleen in Utrecht staat De Kas, die om beurten door kunstenaars wordt gebruikt als atelierruimte. Nu wordt De Kas gebruikt door Anna van Suchtelen, die in De Kas een filmstudio heeft ingericht. En dat wilde ik wel eens zien.

Voor haar project in De Kas heeft Anna de historie van het huis aan de Maliebaan, waar de Kunstuitleen gevestigd is, uitgeplozen. En vooral over de periode voor de bouw van het huis gaat haar filmproject. De grond was begin 19e eeuw namelijk in gebruik als moerbeiboomgaard en er stond een kas waarin zijderupsen werden gekweekt. Bezoekers (ik dus ook) mogen iets opschrijven over een zelfgekozen tuinervaring. Het velletje papier gaat in een ballon en de ballon moet je opblazen. Dat alles wordt gefilmd. Alle ballonnen hangen aan het plafond van De Kas (zie foto). Al deze cocons worden straks (19 november begreep ik) gebruikt om de grond uit 1839 te voeden.
Van alles wat Anna op video in De Kas heeft vastgelegd maakt ze een film die een keer wordt vertoond. Wanneer dat is, zal binnenkort wel in LucasX te lezen zijn.

Informatie over Lusthof Utrecht De Kas (CBK-Utrecht)
Else
2 november j.l., op Allerzielen, is Else overleden. Afgelopen dinsdag hebben wij mogen deelnemen aan haar Boeddhistische afscheidsdienst in de aula van begraafplaats en crematorium Den en Rust in Bilthoven. Indrukwekkend, inspirerend en rustgevend. Eigenlijk precies zoals we Else kenden.

Ik heb Else leren kennen tijdens Herstel en Balans, een revalidatieprogramma voor kankerpatiënten. Een bijzondere persoon in de groep. Een groep die eind 2003 zo enthousiast opnieuw was begonnen. Vreemd gevoel dat er nu iemand uit weg is. Het regelmatig contact met de anderen van de revalidatiegroep is (vooral nu) zeer waardevol. Maar in dit geval is het uiteraard ook heel erg confronterend.

Sandra en ik zijn nog twee keer bij Else op bezoek geweest in de laatste 2 maanden van haar leven. Korte maar zeer intense ontmoetingen die ons altijd zullen bijblijven.

Else is tot op de dag van het opzeggen van haar Internetaansluiting mijn blog blijven volgen. Daarom ook verdient ze een plekje op mijn blog.

Else is nu weg, maar toch ook niet, zoals de Boeddhistisch priester ons uitlegde. Dat drukt ook het gedicht op haar rouwkaart uit.

Do not stand at my grave and weep,
I am not there, I do not sleep.
I am the thousand winds that blow,
I am the diamond glint on snow.
I am the sunlight on ripened grain,
I am the gentle autumn's rain.
When you awaken in the morning's rush
of quiet birds in circling flight,
I am the soft stars that shine at night.
Do not stand at my grave and cry,
I am not there, I did not die...
Animatie met secondelijm
shorts_floris_orde_thum_rol


Vandaag een paar hele sterke animatiefilms gekeken. Floris Kaayk is net afgestudeerd aan de St Joost Academie in Breda en heeft al een paar mooie films gemaakt. Vooral de laatste twee films, The Order Electrus (2005) en Metalosis Maligna (2006), zijn erg goed.
logo

Hij heeft elektronische apparaten uit elkaar gehaald en van de onderdelen dieren gemaakt en macabre transplantaten. Beide films hebben een documentaire karakter en dat is helemaal doorgevoerd alsof het echt is gebeurd. Heel sterk bedacht en knap in elkaar gezet. Metalosis Maligna is morgen ook te zien tijdens De nacht van de animatie op Nederland 3 vanaf 23.00 uur.

Interview met Floris Kaayk op cinema.nl.
Film zijn te zien op de website www.microbia.nl van Sil van der Woerd en Floris Kaayk.
Liefhebbers van animaties kunnen vanaf dit weekend hun hart ophalen op het Holland Animation Film Festival.
Opname in december
We hebben bericht gekregen over de opname in december. Het UMC heeft een geschikte donor gevonden. Dat is op zich al goed nieuws. De verwachting is dat de stamceltransplantatie (SCT) half december plaatsvindt. De opname is dan 8 tot 9 dagen daarvoor, dus ongeveer rond Sinterklaas. Maar de SCT moet nog met de donor worden afgestemd, dus er is nog geen exacte datum. In ieder geval wel lekker voor de kerst thuis. Hoewel een kerstdiner tegen die tijd vermoedelijk niet aan mij besteed is.
Over mij