Bas' Blog oud
Internetbellen
voip
Het is wel hot op dit moment; internetbellen, internet telefonie of VOIP (Voice Over IP). Gratis bellen wordt wel gezegd. Maar dat is natuurlijk niet zo. Er is weinig in deze wereld dat echt gratis is. Bij KPN heet het Internetplusbellen, maar dat is niet heel goedkoop en ik hoorde daarover zoveel slechte verhalen dat ik daar niet aan wilde. Casema gooit onze deurmat vol met folders over hun telefoonoplossing. Volgens mij is dat ook een vorm van internet telefonie. Wel interessant en goedkoper dan de normale KPN tikken, maar niet wat ik zocht.
Een groot nadeel van deze twee oplossingen is, dat als de internetverbinding of de stroom uitvalt je geen telefoon hebt. En bij een vaste lijn van KPN heb je altijd telefoon. Dat is tegenwoordig niet zo'n probleem meer, omdat iedereen wel een mobiel heeft voor noodgevallen. Maar toch.
En ik ben erg blij met mijn provider XS4ALL. Onder andere omdat ik nu vrij veel ruimte heb voor mijn website en dat is met de foto's en filmpjes op mijn site geen overbodige luxe.

Uiteindelijk kwam ik via een artikel in de MacFan op een manier van VOIP met behoud van de vaste KPN lijn. Daarvoor neem je een abonnement bij een VOIP service provider (VSP) en je koopt een klein kastje die de telefonie regelt.
Als VSP heb ik internetcalls.com gekozen. Over de verschillende VSP's is ook nog veel te zeggen, maar nu even niet. Eerst heb ik via de website van internetcalls.com wat telefoongesprekken tot stand gebracht en een keer een uur voor niets met Amerika gebeld. Dat beviel wel. Nu is voor niets ook betrekkelijk, want je betaald een vast bedrag van € 10,- per 3 maanden en niet alle verbindingen zijn gratis. Voor die € 10,- kun je de niet gratis gesprekken betalen, maar wat je niet opmaakt in 3 maanden is weg. Maar goed, wat is € 10,- voor 3 maanden bellen. Bijna gratis toch.
Wat betreft het kastje viel de keuze op de Fritz!Box Fon ata van AVM (Deutsche gründlichkeit). Eigenlijk een kleine telefooncentrale, die het inkomende en uitgaande telefoonverkeer verzorgt en eventueel je intetnetverbinding. Het zorgt dat bepaalde gesprekken via internet lopen en andere (0800 en 0900 nummers) via de vaste lijn. En nog veel meer. De installatie viel wel mee. En het werkt met onze bestaande telefoontoestellen en zonder de geprogrammeerde nummers te veranderen. Nu de KPN rekening afwachten. Die zal wel een stuk lager zijn.

Op de foto zie je de Fritz!Box met het internetmodem hangen in de meterkast. Ziet er niet uitnodigend uit met al die kabels. Als je een Fritz!Box koopt, die zowel modem, telefooncentrale en draadloos netwerk levert wordt het wat overzichtelijker. Maar wel duurder.
Over mij