Bas' Blog oud
Tussenstand
Ik ben nog steeds moe. 's Morgens gaat het nog wel, maar in de loop van de middag wil ik meestal even uitrusten. En na het rusten gebeurt er niet veel meer. Ik weet niet of ik nog steeds niet veel kan door de hoge temperatuur of door de tweede stamceltransplantatie. Misschien moet ik gewoon nog wat geduld hebben.
Door de vermoeidheid bouw ik maar langzaam mijn conditie op. Ik doe soms 's ochtends grondoefeningen van de fysiotherapeut met yoga-oefeningen. In ieder geval goed voor de spieren. En daarnaast wat fietsen en wandelen.
Het bezoek aan het museum klonk alsof ik ineens weer veel energie had. Maar het leek meer dan het was. We zijn 3 uur weg geweest (uit en thuis) en daarvan een half uur in de museumsnackbar en een kwartier in de kerk gezeten. En de rest van de middag rusten.
Het fietsen naar de Pleisterplaats, de dag daarvoor, was een hele inspanning (20 minuten heen en 20 minuten terug). Maar door 45 minuten uit te rusten op het terras is dat toch gelukt.
Ik ben blij dat het minder heet wordt vanaf nu. Ik ben geen 'hittehater' (nieuwe term van de weerman van het journaal), maar bij temperaturen bijven de 25 C doe ik niet veel. En van een lange tijd niet veel doen ga ik me rusteloos voelen. Vanmorgen ben ik bezig geweest met een kast voor de kelder. Staanders door midden geknipt, omdat de kelder nogal laag is. Om de staanders recht te krijgen, zodat de kast ook blijft staan, was het iets meer werk dan het hier klinkt. En dat was het dan weer voor vandaag. Morgen in elkaar zetten. En dat geeft me weer een goed gevoel. Net als het fietsen en museumbezoek.
Centraal Museum en Nicolaïkerk
Dick bruna, zwart/wit tekeningen

Gisteren zijn we naar het Centraal Museum Utrecht gegaan in de hoop daar enige verkoeling en inspiratie te vinden. Wat betreft de verkoeling viel het nogal tegen, want niet alle ruimten zijn gekoeld. De eerste twee exposities in ieder geval niet. De Hema ontwerpwedstrijd en De Penselen 2006 (de prijs voor het best/mooist geïllustreerde kinderboek). De ontwerpen voor de ontwerpwedstrijd zijn leuk om te zien, maar met de hitte hebben we daar niet lang bij stil gestaan. Bij De Penselen 2006 hangen de originele tekeningen van de prijswinnende boeken. Heel bijzonder om de originelen te zien. Ook daar zijn we snel doorheen gelopen. Bij de vaste Dick Bruna tentoonstelling hebben we even verkoeling gezocht (wel airco). Iedere keer valt het weer op hoe knap het is wat Bruna met een paar lijnen kan overbrengen. Vooral bij de zwart-wit tekeningen (zie foto). Voor de lunch hadden we verwacht in restaurant refter (ingericht door Richard Hutten) te kunnen eten, maar die is alleen nog voor feesten en partijen. Boven de receptie is nu een soort snackbar met biologisch eten en drinken. Ingericht met Rietveld meubelen. Dat dan weer wel. En het brood met brie en sla was heel lekker.
De volgende expositie die we bekeken was wel gekoeld. Een hele kleine expositie met een paar ontwerpen van Droog Design. Leuk om een aantal ontwerpen van Hella Jongerius te zien, die ze voor Droog Design maakte. Als laatste hebben we een nieuwe aanwinst van het museum bekeken; een jurk uit de collectie najaar/winter 2006 van Viktor en Rolf. Een hele bijzondere jurk.
Kaart van de Nicolaïkerk

Hierna waren we heel moe en hebben we rust gezocht in de Nicolaï- (Klaas-) kerk naast het museum. De foto hiernaast kregen we bij het verlaten van de kerk van de vrijwilligers. Iedere kerk in Utrecht geeft de bezoekers nu een kaart als aandenken. Erg mooie foto. Om de hoek bij de kerk zagen we onderstaand gedicht over Klaas op de muur van een huis.
Nicolaïkerk, Utrecht klaasgedicht
De Pleisterplaats
Hooi op de weg Terras De Pleisterplaats
De Pleisterplaats met bord Kasteel Sterkenburg De Langbroekerdijk
Iedere dag fietsen we een stukje. Ons eerste doel was om een keer naar het terras De Pleisterplaats aan de Langbroekerdijk te fietsen. Een heel leuk terras bij een boerderij tussen Odijk en Langbroek. Het is 20 minuten fietsen van ons huis en dat is voor ons al een heel stuk. Maar vandaag is het gelukt. En je weet meteen waarvoor je het doet. De omgeving is zo mooi en de koffie met kruidkoek smaakte weer goed.
Lees hier hoe dit terras is ontstaan.
Strandgevoel
strandgevoel

strandgevoel-meeuw strandgevoel-bootje strandgevoel-tenten
Gotan Project
cover_lunatico800.jp_20060405120746_75_400
Een nummer van de groep Gotan Project hoorde ik in het radioprogramma Kunststof, dat ik wel eens luister via een Podcast. Ik vond het goed klinken en ging op zoek. En voor zieke mensen als ik is het prettig dat je daarvoor de deur niet meer uit hoeft. Ik kon de afkondiging niet goed horen en heb met wat steekwoorden gezocht op (jawel) Google. En gevonden. Op de site www.gotanproject.com kun je hun CD beluisteren en de video clip zien van Diferente; het nummer dat ik bij Kunststof hoorde. En van daaruit naar de iTunes Music Store om de CD te kopen. Dat heb ik gedaan, want ik vindt de hele CD erg goed. Mooie mix van Argentijnse muziek met Lounge invloeden en gemixte samples; een enkele Tango en natuurlijk met bandoleon. Zoals Saint Germain moderne muziekinvloeden gebruikt in de jazz, zo doet Gotan Project dat met Argentijnse muziek. Dat ik deze muziek leuk vindt zal vast ook komen door het zomerse weer en de herinneringen aan het programma Wie is de Mol in Argentinië, die we het afgelopen voorjaar heb gezien.
38687
Andere Zuid-Amerikaanse muziek die me deze zomer opvalt is de oude hit "Mas Que Nada" van Sergio Mendes in een hiphop uitvoering van Will.I.Am van de Black Eyed Peas. Sergio Mendes was in de zestiger jaren beroemd door zijn groep de Brasil 66 (en later met Brasil's met andere jaartallen). Dat is Braziliaanse muziek in zestiger jaren gladde vorm. Ik heb nog cassette bandjes (wat zijn dat?) gehad met Brasil 66 erop en nu heb ik weer wat nummertjes gedownload. Lekker bij dit warme weer. De nieuwe remix/hiphop versie van van Will.I.Am vindt ik erg goed. Het nummer "Mas Que Nada" staat op een nieuwe Sergio Mendes CD, die is geproduceerd door Will.I.Am. Door deze revival trad de 64 jarige Sergio Mendes dit jaar ook op het North Sea Jazz Festival op.
Oh moeder wat is het heet
Pimmie drinkt uit bad
Censuur op internet
Wij zijn er zo aan gewend dat we 'alles' kunnen opzoeken op Internet. Een tijdje geleden schreef ik een artikel over Google en schreef dat hun doelstelling is om alle informatie toegankelijk te maken voor hun bezoekers c.q. klanten. Dat klinkt mooi, maar blijkt in de praktijk niet op te gaan. In China bijvoorbeeld laat Google bewust informatie weg uit zijn zoekmachine. Daarmee voldoen ze aan de censuur van de Chinese staat en mogen daardoor werken in China. En zo censureren Microsoft, Yahoo en anderen er ook lustig op los om in China of andere landen te mogen werken. Amnesty International is nu in samenwerking met de engelse Observer een internationale campagne begonnen tegen overheidscensuur. Ik vindt vrijheid van meningsuiting een groot goed dat beschermd moet worden. Ik doe mee aan de campagne. Lees over de campagne op irrepressible.info en doe ook mee.


irrepressible1
Amnesty International Nederland
Irrepressible - Observer
New York Times journalist Clive Thompson over Google en China
XS4ALL en vrijheid van meningsuiting

Tijd om uit te rusten
We hebben inmiddels een afspraak bij het UMC Utrecht voor een intake over het laatste deel van mijn behandeling. Fase 3, zoals ik dat destijds heb genoemd in het behandelschema. De afspraak is gemaakt voor 16 augustus a.s. Dus voorlopig nog rust. En na deze afspraak zal er de eerste maanden nog niet veel gebeuren. We verwachten de behandeling met de donor stamcellen pas in november of december.
Beesten in de zomer
Tijdens het fietsen kwamen we deze koe tegen die het duidelijk moeilijk had met de warmte.
Begin dit jaar was in het nieuws dat we steeds minder koeien in het weiland zien, omdat de boeren ze liever veilig op stal houden. Daar merken we hier in de omgeving niet veel van. In de meeste weilanden staan wel koeien en anders wel paarden of schapen. Zelfs met dit warme weer. De meeste weilanden hier hebben dan ook veel plekken met schaduw. Dat is wel prettig voor de beesten.
zomer-koe-rijsenburgselaan
De vlinders, hommels en bijen vinden de zomer wel heel prettig.
zomer-vlinder-lavendel
Beeldentuin
janverschueren-koortdanser janverschueren-verrekijker
Gisteren weer eens een beeldentuin bezocht. Galerie Belled in Langbroek aan de Langbroeker Wetering. De galerie heeft een grote beeldentuin. Niet alles was even interessant. We kwamen de schrootbeeldjes van Jan Verschueren weer tegen (zie foto's). Ze blijven erg leuk. Knap dat hij zoveel expressie kan laten zien met een paar stukken schroot en een keramiek hoofd.
p8
Vaak lopen we vrij snel langs al het werk en het is maar soms dat we echt iets zien dat we heel mooi vinden. In de galerie zagen we deze keer iets dat we heel mooi vinden. Het waren een paar schilderijen van IzyManny. Deze schilderijen zijn opgebouwd uit verf met pigment daarover geblazen. Daar weer stukken papier met tekst in verwerkt en een klein vlak geschilderd. Op hun site staan een aantal voorbeelden. Misschien dat we nog eens naar hun atelier in Maastricht gaan bezoeken.
Pension Elf
pensionelf1
Hoe is 't
images
't is best. Alles heel rustig aan en dat is ook het beste met dit warme weer. Gedurende de siësta binnenblijven en ontspannen.
Donderdag was ik voor het eerst weer eens bij Albert Hein voor de boodschappen. Dat vindt Sandra helemaal niks en ik vindt het wel leuk bij AH. Dus hopelijk kan ik dat vanaf komende week van haar overnemen. Vrijdag voor het eerst weer eens het gras gemaaid. Niet mijn favoriete bezigheid, maar wel mooi dat het me weer is gelukt.

designdimensions20060228hho_desktopfOpstellingOnder_album
De afgelopen dagen heb ik ook geprobeerd om een tante van mij te adviseren over een PC voor Internet en e-mail. Ik vindt het ontzettend leuk dat ze op haar leeftijd geïnteresseerd is in Internet. Maar wat voor een computer adviseer je je tante van 74 met vrijwel geen computerkennis en hoe leg je de mogelijkheden uit, zonder dat ze na 10 seconden afhaakt vanwege de terminologie. Een beetje makkelijk om te zeggen: "Koop maar een goedkope Windows bak bij MediaMarkt". Ik heb drie voorbeelden genomen: de simPC, de Windows PC en de Macintosh. De simPC ken ik niet, maar lijkt me een mooi systeem voor haar. Windows en Macintosh ken ik heel goed, maar wat heeft ze aan al die mogelijkheden van die systemen. Dus ik heb wat voor- en nadelen voor haar opgeschreven. Dat valt niet mee, want het is net als bij auto's weer veel emotie. (Mensen maken rationele beslissingen om emotionele redenen). Toch geprobeerd om objectief te zijn. Ik heb alles op papier gezet en wat afdrukken van Internet erbij. Morgen doe ik het op de bus en dan maandag even bellen om haar verder te helpen. Ik hoop ten minste dat het helpt. Volgens mij is de simPC het mooiste voor een dame van haar leeftijd. Als ze tenminste het geld er voor overheeft. Hoewel echt duur is het niet vergeleken bij een A-merk PC met een legale Windows erop of een Mac Mini met toetsenbord en muis erbij.
Kort politiek
newspapers
In het ziekenhuis vingen we nog een interessant gesprek op over de actualiteit. Test je kennis van het recente nieuws, door de open plekken en niet genoemde namen in te vullen. Veel succes.

Zij: 't is toch schandalig. Zij zit mooi in Amerika en het kabinet hier valt. En dat meisje moest toch ook 2 tot 3 weken van te voren. 't Is toch schandalig.

Hij: 't Is een corrupte zooi.

Zij: En dan die gezondheidszorg. Ik heb toch al die jaren betaald.

Hij: Nou. En weet je wat dat Afghanistan kost.

Zij: Ze moesten er een hek om zetten en 't ze zelf lekker uit laten zoeken.

Hij: En dan moeten we nog stemmen. Ik zou niet weten op wie.

Zij: Nou ik weet het wel!

Hij: Ik zou het niet weten, want het is toch iedere keer anders.

Zij: Nou ik weet het wel!
Over mij