Bas' Blog oud
kwaliteit van leven - kennismaking
De eerste keer dat voor mij het onderwerp kwaliteit van leven ter sprake kwam was toen ik kort na de diagnose van mijn ziekte met mijn arts in gesprek was over de mogelijke behandelingen. Van iedere alternatieve behandeling gaf mijn arts (naast o.a. de overlevingskansen) aan wat het verschil in kwaliteit van leven bij de ene of de andere behandeling zou zijn. Natuurlijk pakt voor iedere patiënt een behandeling anders uit en iedereen beleeft de bijwerkingen en gevolgen anders. Maar toch geeft zo'n indicatie van een arts een gevoel van hoe ingrijpend de ene of de andere behandeling is voor je verdere leven. Achteraf weet je pas wat hij bedoeld heeft.

Later kwam ik in artikelen over mijn ziekte en over andere vormen van kanker ook regelmatig het begrip kwaliteit van leven tegen. En vooral dat die slechter wordt na een behandeling of dat uit onderzoek is gebleken dat er verschil is in de kwaliteit van leven als patiënten de ene of de andere behandeling krijgen.

In de afgelopen jaren ging ik me steeds vaker afvragen wat ik nu moest met die term 'kwaliteit van leven'. Kun je daar een cijfer aan geven?Kun je dan ook uitdrukken hoeveel minder de kwaliteit van leven wordt? Het bleef een nogal vaag begrip. Een arts kan er iets mee uitdrukken maar wel behoorlijk globaal. De kwaliteit van leven verandert, maar wat en hoe? En wat vind ik dan van mijn kwaliteit van leven?

vorige blogtekst over kwaliteit van leven
Over mij