Bas' Blog oud
Villa Jongerius (vervolg)
villajongeriusrechts

Inmiddels ben ik in de Driebergse bibliotheek geweest op zoek naar informatie over de villa (zie artikel d.d. 7-02-06). Daar kwam ik 'Gids voor architectuur en stedenbouw in Utrecht 1900-2005' (Uitgeverij Thoth) tegen. Heel leuk boek voor mij. Dat inspireert me om nog eens een paar bijzondere gebouwen te gaan fotograferen. Een recent boek en dus inclusief o.a. Leidsche Rijn. En vooral inclusief Villa Jongerius.
De villa blijkt rond 1920 te zijn gebouwd in opdracht van (je raadt het al) de familie Jongerius. De familie ging van het kweken van planten over naar transport. Jan Jongerius maakte o.a. motoren voor auto's, bussen en vliegtuigen.
Het huis is vermoedelijk door Jongerius zelf ontworpen. Inspiratie heeft hij waarschijnlijk opgedaan tijdens zijn Amerikaanse reizen. Wat mij tijdens het fotograferen niet is opgevallen, is dat het huis met een pergola is verbonden met de hal/fabriek. De villa, de tuin en de fabriek vormen samen één ontwerp.
Volgens het boek wordt de villa en het terrein "momenteel" (lees 2005) gebruikt voor televisieseries (laat even weten of je de villa (hebt) herkend in een televisieserie). Zouden de krakers er uit zijn?
Over mij