Bas' Blog oud
Villa Jongerius
kanaalstraat64-1987
Kanaalstraat 64, 2006

Soms heb ik een fijne neus voor bijzondere gebouwen. Je kunt een paar keer ongemerkt een gebouw voorbijrijden of denken dat je iets bijzonders ziet. Dat laatste had ik met deze moderne villa met bijbehorende fabriek. Wat me vooral aantrekt is het verval van een gebouw dat zoveel moderns en voorspoed uitstraalt. En de combinatie van heel modern met heel oud. Die combinatie van een villa met een fabriek erachter is ook al bijzonder. De locatie al helemaal. De villa en fabriek liggen aan de Kanaalweg 64 in Utrecht en dus aan het Merwedekanaal. Dat is aan de rand van Kanaleneiland tegen de parkeerplaatsen van het Congresgebouw aan. Geen idyllische plek met uitzicht. Op een aparte fotopagina staan meer fotos'.
De bouwstijl lijkt me van voor of net na de oorlog te zijn. De stalen kozijnen waren in die tijd erg modern. Wat vooral opvalt zijn de stenen pilaren met de leeuwen ervoor. Zouden die geplaatst zijn bij de bouw van de villa of heeft hier voor die tijd een veel oudere villa gestaan, waar die leeuwen iets beter bij pasten.
Ik kwam in het Utrecht Documentatie Systeem een verwijzing tegen naar een boekje met de titel "Villa Jongerius, Dynastie aan het Merwedekanaal". Het boekje gaat over "Villa en fabriekscomplex Jongerius" aan de Kanaalweg 64.
In het fotoarchief van de provincie Utrecht (http://www.fotodienstutrecht.nl/) vond ik bovenstaande zwart/wit-foto uit 1987. De foto staat in de rubriek "Gebouwen Monument Gevel". Dat de villa als monument wordt gekenmerkt komt vermoedelijk omdat De Rijksdienst voor de Monumentenzorg de Villa begin 2001 heeft aangewezen als beschermd monument.
Het pand wordt nu wel bewoond, maar het zijn duidelijk krakers of anti-krakers. Een vaste bestemming heeft de villa duidelijk nog niet. Op de websites van krakers is te lezen dat de villa op 17 juli 1999 is gekraakt, omdat het al sinds mei 1998 leeg staat. De villa en de gebouwen eromheen waren toen in bezit en gebruik door Defensie. Ik heb niet kunnen vinden of ze nu een andere eigenaar hebben. Wel heb ik een bedrijf gevonden die aan dit adres is gevestigd. Of dat ik de fabriek of in de villa is kan ik niet zien.
Zo kun je via Internet toch veel te weten komen over een villa aan het Merwedekanaal. Ik ben wel erg benieuwd naar het boekje over Villa Jongerius. Misschien komt er nog een vervolg op dit artikel.
Over mij