Bas' Blog oud
kijkshock
Afbeelding 1

Vorige week zijn we naar het theater geweest in Utrecht; in Vredenburg Leeuwenbergh, een tijdelijke vestiging van theater Vredenburg. Dat alleen al was heel indrukwekkend. Een heel mooi gebouw aan de rand van de binnenstad bij de Maliebaan. Je komt binnen in een prachtige kelder met grote gewelven. Voor de voorstelling ga je naar boven waar twee grote zalen zijn, gescheiden door pilaren. Het gebouw heeft allerlei functies gehad en het is duidelijk te zien dat het gebouw ook een tijd dienst heeft gedaan als kerkgebouw.

We waren daar om Kijkshock 2 1/2 te zien. Een voorstelling van animatiefilms met live muziek. '2 1/2' houdt in dat er twee eerdere voorstellingen zijn geweest, die we gemist hebben. Daarvan werden gelukkig films vertoond. En van de derde Kijkshock kregen we een voorproefje. Maar de voorstelling was er vooral omdat de makers hun boek en DVD wilden presenteren.

De animatiefilms waren erg leuk, vreemd en met een heel eigen stijl. Veel van de vreemde gedachtenspinsels van de makers kon ik goed volgen; wat meer zegt over mijn vreemde geest. Live muziek bij de films is wel heel bijzonder. In dit geval geen Hollywood-muziek van een groot orkest, maar meer jazz-achtige herrie van vijf muzikanten. Soms wat te veel herrie, maar wel functioneel.

Vooral de film 'Activity Center', waarvan bovenstaande still, was erg goed. Het begint met eenvoudige bewegingen en geluiden binnen hetzelfde plaatje, maar na verloop van tijd raak je gedesoriënteerd door de vreemde dingen die er gebeuren. De tekenstijl hier doet sterk denken aan de 'klare lijn' van Kuifje. De term 'klare lijn' is bedacht door Joost Swarte en deze stijl kom je ook tegen in zijn werk.

De DVD en het prachtig vormgegeven boekje kon ik niet laten liggen. Dus nu kan ik thuis nog even nagenieten.
Het boekje is overigens uitgegeven door de uitgeverij Oog & Blik, een uitgeverij van stripboeken, die mede door Joost Swarte is opgericht. Dus een link tussen Vinex Productions en Joost Swarte is er blijkbaar.

Website van de makers: www.vinexproductions.nl
Over mij