Bas' Blog oud
Nieuwe publieke zender op internet
Televisie op internet is niet echt nieuw meer. Maar vandaag zag ik toch weer een aardig nieuw initiatief. Je hebt al digitale TV, die speciaal gemaakt wordt voor digitaal en niet voor de ether; o.a. van de omroepen (www.omroep.nl/geschiedenis of www.hollanddoc.nl). Die programma's kun je via internet bekijken of via je digitale abonnement. En je hebt videoboodschappen op internet (vaak ook geschikt voor je Video iPod), zoals van de inmiddels beroemde Newyorkse Rocketboom.com. Zij brengen iedere dag een videoboodschap van 3 minuten en hebben inmiddels de New York Times en het RTL Nieuws gehaald. En iedereen kan het. Technisch gezien dan. Je neemt een videocamera en draaien maar. Je zet het via je computer om naar een internet formaat. Even uploaden naar je site en je bent je eigen zendbaas. Het resultaat zal wel soortgelijk zijn aan de vele blog's. Het merendeel is niet om aan te kijken/te lezen. Maar wel ultieme vrijheid; geen tweede kamer die allemaal beperkingen oplegt aan jouw programma's.
Vandaag zag ik dus iets (relatief) nieuws. Een publieke zender op internet. Maurice Hirschhaut (50) was reclamemaker en had laatst een programma gemaakt voor de AVRO. En dat smaakte naar meer. Alleen hoe krijg je een programma op de TV. Dat viel niet mee, dus is hij voor zichzelf begonnen. Hij heeft een lifestyle-zender opgericht met o.a. kook- en architectuurprogramma's en zelfs een thriller. Het deed me even denken aan de TV-piraten van vroeger, maar het is wel beter en de onderwerpen vindt ik wel goed. Als je het op groot formaat in QuickTime bekijkt lijkt het redelijk op TV kijken (niet zo'n mini-schermpje als bij Rochetbloom). Maurice Hirschhaut zendt uit op interned1.nl.
Meer informatie over de nieuwe media vindt je o.a. op www.vpro.nl/detoekomst. En de komende week ook op www.omroep.nl/geschiedenis of www.hollanddoc.nl.
Over mij