Bas' Blog oud
peter en de wolf
00001967_00013789
Vorige week zaterdag was er een Peter en de Wolf animatie op TV. Het is het bekende sprookje van Prokofjev op zijn muziek. Vooral bekend van uitvoeringen met orkest en verteller. Maar deze film is heel bijzonder in vele opzichten. Er is geen verteller, de animatie is gemaakt met poppen in stop-frame animation (zoals Wallace & Gromit van Aardman producties, waarover ik al eerder schreef) en het verhaal heeft een paar bijzondere wendingen. De makers hebben spanning, drama en humor heel mooi gecombineerd. We hebben adembenemend zitten kijken en daarna direct de DVD besteld bij bol.com. Vandaag kwam de DVD binnen. Meteen weer gekeken en weer nieuwe geluiden en bewegingen ontdekt.
De DVD is een feest voor een aankomend amateur animator, die ook een stop-frame animation wil gaan filmen. De making of en interviews met het team dat de film heeft gemaakt geeft mij weer veel ideeën en tips.

Peter en de Wolf is een sprookje op muziek en heel geschikt om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek en de instrumenten uit een orkest. De film is voor alle leeftijden en dat is helemaal waar. Volgens mij is het zowel voor kinderen als volwassenen een belevenis om te kijken en luisteren.

Het sprookje Peter en de Wolf op muziek van Prokofjev is al zo'n 70 jaar oud. Thuis hadden wij een mooie uitvoering op plaat. Verteld door Henk van Ulsen en gespeeld door het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink. Deze plaat hebben we vroeger veel gedraaid. Wij bleven het mooi en spannend vinden. Nu ik de platencollectie van mijn ouders thuis heb, hebben we deze mooie uitvoering al weer een keer gedraaid. Inmiddels hebben we ook een hele recente uitvoering. Verteld door Paul de Leeuw en gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Geriev. Henk van Ulsen weet de spanning van het verhaal er prachtig in te houden. Paul de Leeuw slaagt daar niet erg in met de grapjes tussendoor.

Over de film
Peter & the Wolf website: www.peterandthewolffilm.co.uk
Productie: www.breakthrufilms.co.uk/
Distributeur voor Nederland: A-Film
Aardman Animations: www.aardman.com/

Over stop-frame animation
Stop motion animation: en.wikipedia.org/wiki/Stop_motion
Animaties en onderwijs: www.apple.com/nl/education/animation/
Over mij