Bas' Blog oud
Het is zover
Het is nu bevestigd. Aanstaande maandag om 8.30 uur word ik opgenomen in het UMC-Utrecht. de totale opname duurt 10 dagen.

Maandag worden cellen bij mij afgenomen. Die cellen zijn in de maanden na de stamceltransplantatie (SCT) misschien nodig om een afweerreactie (Graft-versus-Host) op te wekken als dat niet vanzelf gebeurd. De Graft-versus-Host laat namelijk zien dat de donorcellen de Multiple Myeloom (Ziekte van Kahler) aanvallen. En daar is het bij deze SCT om te doen.

Vanaf dinsdag krijg ik behandelingen om mijn afweer te verminderen, zodat mijn lichaam de donor stamcellen er niet meteen uitgooit na de SCT. Op het eerste middel, waarmee ik dinsdag begin, zal ik wel sterk reageren. De hele dinsdag ben ik naar verwachting heel ziek (41 C). De dag daarna ga ik me weer wat beter voelen. De dagen daarna ben ik waarschijnlijk niet ziek, omdat de verdere behandelingen niet heel zwaar zijn.

Op de 19e 's avonds of de 20e 's middags krijg ik de SCT. Dat wordt een spannende dag. Niet dat ik veel merk van de nieuwe stamcellen, maar omdat het een point of no return is. Daarna wordt het heel spannend of de donorcellen hun werk gaan doen.


De afgelopen twee weken hadden rustweken moeten zijn. Vorige week kwam dat er niet van. Afgelopen zondag werd ik behoorlijk verkouden, waardoor het begrip rustweek een hele andere betekenis kreeg. Ik heb afgelopen week voornamelijk in bed gelegen. Dus lekker rustig samen zijn kwam er niet van. Dit weekend wat voorbereiden voor de opname (het is alsof ik op reis ga) en ook eindelijk rustig samen zijn.


Korte uitleg over Graft-versus-Host: De transplantatie van stamcellen (Patiëntenfolder Hematologie LUMC).
Over mij