Bas' Blog oud
oranjewoud
Museum belvédère restaurant
Op de terugweg uit Friesland van het skûtsjesilen (3 weken geleden) zijn we nog even gestopt in Oranjewoud bij Heerenveen. Daar ligt het oude landgoed Oranjewoud van de Oranje Nassau's en op dat landgoed is een museum gebouwd; museum Belvédère. Dat wilde we wel eens zien. En de auto kon dan weer even afkoelen.
Aan de rand van het Museumpark kun je parkeren en daar zie je in de verte het museum liggen als een platte doos in een groot wijds landschap. Het is nog een aardige wandeling naar het museum door het nog wat kale park. Het mooie van die wandeling is dat je langzaam steeds meer details van het museum en omliggend park ziet vanuit verschillende richtingen. Qua architectuur en ligging in het landschap is het museum een kunstwerk op zich.

In de ene helft van het museum was een tentoonstelling over De Deelen. Speciaal voor deze tentoonstelling hebben kunstenaars werken gemaakt over dit laagveengebied. Een gebied waar jarenlang veen is gestoken. Je ziet in de schilderijen en foto's het zwart van het water, zoals veel veengebieden dat hebben. De keerzijde is dat de inspiratie door het zwart en de armoede van vroeger wel veel sombere kunstwerken heeft opgeleverd.

museum-belvedere-meisje museum-belvedere-zwaaien
De andere kant van het museum gaf een overzicht van werken van verschillende Friese kunstenaars. Veel vrolijker en heel verrassend.

Museumpark : verre gezichten
We hebben nog een stukje over het landgoed Oranjewoud gewandeld. Het parkdeel rond het museum is nog heel open en biedt veel vergezichten. Het aangrenzende bos rond het oude landhuis is prachtig oud.

De moeite waard om een keer te bezoeken als je in de buurt bent.

Museum: www.museumbelvedere.nl
Landgoed: Staatsbosbeheer/Oranjewoud (www.staatsbosbeheer.nl)
Over mij