Bas' Blog oud
Hijmans van den Berg gebouw
hvandenb-gebouw
Vandaag zijn we naar de Uithof (Utrecht) geweest om een nieuw gebouw te bekijken. Het Hijmans van den Berg gebouw van het Academisch Biometrisch Centrum. Gebouwd in 2005. Het gebouw staat in een hoek van het UMCU (links van de hoofdingang en tegenover de parkeergarage) en kijkt uit over het Universiteitsterrein. Het gebouw is ontworpen door Erick van Egeraat Associated Architects, die ook de tuinen en meubels hebben ontworpen. In Lucasx apr.mei.jun. 06 staat een artikel over dit gebouw.
Van de entré aan de straatzijde loop je meteen het restaurant in. Gele vloer, rode trappen en wanden en witte tafels en stoelen. Vrijwel helemaal leeg. En dan het licht van een van de lichtkoepels op het dak dat in het trappenhuis schijnt. Hele mooie vlakverdelingen. Het nodigde meteen uit om te gaan fotograferen (zie foto's).
Dr. Abraham Albert Hijmans van den Bergh publiceerde als eerste een leerboek inwendige geneeskunde in Nederland en werd in 1918 benoemd tot hoogleraar inwendige geneeskunde in Utrecht. Vandaar de naam van het gebouw.
De kroonluchter in het restaurant (zie foto's) is onderdeel van een driedelig kunstwerk van Cerith Wyn Evans. Een deel (iets met geluid) is nog niet geïnstalleerd en het derde deel (een neon-tekst) hebben we niet gevonden.
Over mij