Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:09:48.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 1 maart 2004

Onrust en drang

"Nu open! Nu kopen!" De Mediamarkt schreeuwt het door de stationshal van Utrecht Centraal. Even verderop bij de Mediamarkt wordt nog net niet gevochten om binnen te komen. Het is aanstekelijk, die gretigheid. Je wordt bijna naar binnen gezogen. En eenmaal binnen moet je wel iets kopen. Al dat voordeel... wie kan dat laten liggen?

Als de buit binnen is ga je neuriend naar huis. De aankopen in je tas, of de bezorgbon op zak. De bon die vertelt dat je volgende week al naar een breder tv-beeld kijkt: trillingsvrij en met bioscoopgeluid. Je hangt op de bank, koffie, koekje, koffie, zoutje, frisdrank. Steeds iets pakken, iets proeven en zappen. Voortdurend de verveling bestrijden. Consumeren, amuseren. 't Is die altijd aanwezige onrust, hè...

In Tegenlicht (ja, weer Tegenlicht) sprak sociaal-cultureel filosoof Ad Verbrugge gisteravond over consumptiedrang. Je leert als kind al om 'jezelf' te zijn, goed naar jezelf te luisteren: waar heb ik behoefte aan? Het ging over consumptiedrang en vrijheid.

"Als we denken aan de junk, ja, die volgt zijn gevoel. Maar tegelijkertijd zeggen we dat hij 'de-personaliseert': geen persoon meer is. Waarom zeggen we dat? Dat is omdat dat gevoel dermate groot is geworden - zijn honger en zijn verslaving (het woord zegt het natuurlijk al: zijn 'verslaving', dus hij is zelf onderworpen aan datgene dat hij nodig heeft) zo groot zijn geworden - dat dat hem als persoon juist negeert. En dat is dus de keerzijde van dat gevoelsleven, dat we kunnen denken daarin vrij te zijn, maar dat we juist ook onszelf kunnen verliezen in het gevoel."

Als je nu denkt, "dat moet ik zien, dat moet ik zien!" - hèbben hèbben hèbben! - dan is deze aflevering van Tegenlicht gratis terug te zien. Morgenmiddag (dinsdag) om twee uur op Nederland 3. En online op de VPRO-site. Ik heb gisteravond het hele uur niet gezapt. Maar de wijn kon ik niet laten staan, je moet ook weer niet overdrijven.
9:47:12 PM     |


Sexy?

"Ja, net zo sexy als Bassie en Adriaan die de diamant uit handen van Vlugge Japie en de Baron weten te houden." Medialog over lijstjestelevisie
9:43:08 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: