Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:09:41.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

donderdag, 26 februari 2004

Heropvoedingskamp

"Laatst was ik met een politiepatrouille mee op Kanaleneiland. Staan er een paar Marokkanen op een parkeerterrein, duidelijk te wachten om te gaan inbreken. 'Alles kits?' zegt die agent tegen die jongens... Ik zeg: 'alles kits??? Aánspreken, wégsturen. Je orde en gezag herstellen! Geen naamkaartjes uitdelen. En nooit lachen als je ze de hand schudt'. "

Wie afgelopen zondag VPRO's Tegenlicht zag (online terug te zien), moest moeite doen om niet enthousiast te worden over de aanpak in Rijksinrichting Den Engh. In dit kamp worden criminele jongeren op het rechte pad gebracht. Heropvoeding. Consequent, duidelijk en streng. De reportage ademende hoop, de jongens krijgen discipline en gemeenschapszin bijgebracht. De kids zelf werden helaas niet getoond. Wel zag de kijker voortdurend een groep aspirant-opvoeders op een soort survival-oefening. En, heel prominent, de opper-opvoeder, directeur Arjen Jonker. Charismatisch. En zo trots als een pauw. Met recht: negen van de tien jongeren is na een jaar nog steeds op het rechte pad, vertelde hij op basis van niet meer zo recent onderzoek.

Inmiddels zijn er wel recente cijfers. En daaruit blijkt, helaas, dat de drie groepen veelplegers die Den Engh heeft opgevoed zich veel minder goed lieten bijsturen dan de veelal zwakbegaafde jongens waar het succescijfer betrekking op had. "Wij zien dat ongeveer één op de vier na zijn verblijf in Den Engh toch van het rechte pad raakt," geeft een woordvoerder van Den Engh vandaag in Trouw toe. Wat overigens nog altijd betekent dat driekwart nìet terugvalt.

Trouw had een interview met een voormalige Den Engh'er, Hamid (17). Justitie had het gesprek met deze jongen geregeld omdat het zo goed met hem gaat. Een halfjaar is-ie nu op vrije voeten, en nog steeds niet de fout ingegaan. Maar het interview liep anders dan Justitie had gehoopt, Hamid deed opmerkelijke uitspraken en het gesprek werd beëindigd omdat hij agressief werd.

"Als jij mijn moeder beledigt'', zegt hij en kijkt de verslaggeefster recht aan, "dan zal ik je niet doden, want dat mag niet van God. Maar ik zal je gezicht wel voor altijd verminken. Of je arm er afrukken. En dan maakt het me niet uit of je een meisje of een vrouw bent."

Trouw praat na met een woordvoerder van Den Engh, die dus toegeeft dat een kwart van de veelplegers weer vervalt tot de criminaliteit. En met Hans Straver, die de gemeente Amsterdam adviseert over jeugdbeleid. "Dat lijkt me nog een voorzichtige schatting," zegt hij over die terugval van 25 procent. "De oplossing? Wie het weet mag het zeggen. Tot nu toe laten we hen toch steeds los omdat de wettelijke mogelijkheden op zijn. We nemen het risico voor de samenleving op de koop toe."
5:42:33 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: