Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:18:31.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 13 april 2005

Graafsewijk


Nederlandse Vereniging van Journalisten:
"Wanneer justitie vrijelijk over de beelden kan beschikken, ontstaat het beeld dat de journalistiek een verlengstuk van justitie is. Dat brengt de medewerkers van bijvoorbeeld Omroep Brabant tijdens het werk in gevaar. Het was al te zien tijdens de rellen afgelopen weekeinde, toen de woede zich ook tegen het materiaal van de omroep richtte."

Politie en justitie over de vloer van Omroep Brabant. Meteen al een grimmige sfeer. "Geef hier godverdomme!" De inval wordt geregistreerd en daarom worden die bandjes meteen inbeslaggenomen. Een pand vol journalisten, maar wie het waagt opnames te maken van de nieuwsgebeurtenis in eigen huis wordt meteen gearresteerd.

Intussen worden mensen verhoord, stapels bandjes doorzocht en wordt de hoofdredacteur toegesnauwd: "Ik zou het op prijs stellen als u blijft zoeken naar de beelden!"

Onbegrijpelijk, ondoordacht komt de actie op me over. Als ze ruw beeldmateriaal meenemen is dat meteen de laatste keer geweest. Vanaf dat moment wordt Omroep Brabant, een 'verlengstuk van justitie', uit elke wijk geslagen. Uit elk voetbalstadion ook. Dat is justitie toch ook bekend?..

Dat is justitie inderdaad bekend lees ik op het ANP: "Het OM heeft volgens een woordvoerder begrip voor de positie van de omroep, maar wil de beelden toch hebben omdat ze van belang zijn voor het strafrechtelijk onderzoek."

Met andere woorden: we weten dat jullie in dergelijke situaties voortaan je werk niet meer kunnen doen, maar daar hebben we geen boodschap aan. Niet het minste ontzag voor de rol die journalisten in een democratische samenleving moeten spelen.

Het kan er wat mee te maken hebben dat 'journalisten' die rol zelf niet altijd serieus nemen. 't Is wrang. Maar zonder de medogenloze sensatiezucht van onze vakgenoten bij SBS6, waren de rellen in de Graafsewijk er überhaupt niet geweest.
11:28:38 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: