Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:39.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 9 februari 2005

Rechtsstaat

- Het kan toch niet zo zijn dat de rechten van verdachten hoger zouden staan dan het recht van de burger - u, ik en iedere Nederlandse man en vrouw - om veilig over straat te gaan? De heer Dittrich moet niet betogen dat dit in strijd zou zijn met de rechtsstaat.

- U plaatste de zaak in de sfeer van de rechtsstaat. En dat is onterecht. Zéker als dat uit juridische kring komt is dat vaak meer luiheid om na te denken, dan om steekhoudend argumenten te geven.

Stuitend vind ik het. De manier waarop de bezwaren van dat ene parlementslid dat nog wel verstandige taal uitslaat, met bréde armzwaaien van tafel worden geveegd. Bovenstaande uitspraken zijn achtereenvolgens van de VVD'er Van Aartsen en van onze minister van Justitie nota bene, Donner (CDA). En hun doelwit was Boris Dittrich (D66).

Dat alles uit de kast wordt getrokken om moslim-terreur tegen te gaan is logisch. Het is de manier waaròp waarvan ik schrik. Het gemak, de demagogie, waarmee grondrechten, vrijheden worden ingeleverd, om juist onze rechtsstaat en onze vrijheid te beschermen.

Van Aartsen heeft het over u, ik en iedere Nederlandse man en vrouw. En stelt daartegenover verdachten, die minder rechten zullen hebben. Dat vind ik nogal wat...

Ik stel me voor: ik ben een geïntegreerde, 'brave' Marokkaan. Ik wou dat ik blank geboren was, maar ik ben dat niet. En dus word ik keer op keer door de politie lastiggevallen. Dankzij mijn contacten (mijn familieleden komen net als ik uit 'verdachte hoek') word ik geacht me periodiek te melden en mag ik op bepaalde plekken niet meer komen. Ik kan me niet aan al die regels houden en beland in de gevangenis. Zonder dat zelfs de beste advocaat daar nog wat tegen kan doen. Het is namelijk legaal volgens de voorstellen die de Kamer vandaag omarmde.

Nood breekt wet, zou je zeggen. Maar dit gaat om de kèrn van onze rechtsstaat - bedacht om burgers te beschermen tegen de willekeur van de staat. Als je zoiets opzij schuift, al is het tijdelijk, dat doe je dat niet achteloos. En al helemaal niet vind ik met de minachting die hier wordt geuit: De heer Dittrich moet niet betogen dat dit in strijd zou zijn met de rechtsstaat. ...

Zal het middel wèl helpen tegen de kwaal: zal het extremisme onder onze allochtone medemensen verminderen? Ik ben bang dat die 'brave' Marokkaan zich afkeert van zijn blanke buurman, die -zoals Van Aartsen ons vertelt- meer rechten heeft dat hij. Want al is-ie onschuldig, gezien zijn achtergrond is hij altijd verdachte.
8:21:40 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: