Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:21.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 26 januari 2005

Rechtsstaat

Juichend werden ze begin jaren '60 binnengehaald. De jonge mannen uit Italië en Spanje. Gastarbeiders werden ze genoemd. Voor even over om te helpen ons land rijk te maken. Hun familie kon zolang wel achterblijven. Gezinshereniging? Daar konden we niet aan beginnen! Maar ze kwamen toch, eerst hun vrouwen en later hun kinderen.

Bovenstaande tekst leidt een aflevering in van Andere Tijden over de komst van de gastarbeiders. Wie zich afvraagt waar ging het mis? vindt hier een deel van het antwoord. Eerst mochten ze zich niet aanpassen. Daarna moesten wij ons zoveel mogelijk aan hen aanpassen en vooràl niet stigmatiseren. En nu roepen we pas je aan aan onze normen en waarden of vertrek! Maar een radicale kern heeft genoeg van onze maatschappij en wil zich helemaal niet meer aanpassen. En ook niet vertrekken. Integendeel.

De overeenkomst door de tijd heen? Het is wij - en daarnaast zij.

Terwijl het nieuws vandaag draaide om het proces tegen Mohammed B, was ik was bezig een ander nieuwsfeit te verwerken. Het terrorisme-debat van eerder deze week. De plannen van het kabinet kunnen rekenen op brede steun, zo bleek. Mensen kunnen worden opgepakt zonder concrete strafbare feiten te hebben gepleegd. Of in hun vrijheid worden beperkt: straatverboden. Enkel en alleen omdat iemand in verdachte kringen verkeert. En de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. Wie zegt 11 september heeft ook goede dingen opgeleverd, kan worden vervolgd.

Die plannen zijn ook heel nadrukkelijk wij-zij. Want wij zullen echt niet hinderlijk worden gevolgd, beperkt of opgepakt - zonder concrete verdenking. Maar zij wel.

Maxime Verhagen zei tijdens het debat iets opmerkelijks: tien onschuldigen in de cel is aanvaardbaarder dan één terrorist op straat. Nooit gedacht dat een CDA-politicus iets zou zeggen dat zó in strijd is met de principes van onze rechtsstaat. Ook de PvdA steunt in grote lijnen de maatregelen van het kabinet, maar deze uitspraak ging Wouter Bos te ver: Hij zegt dat natuurlijk omdat hij zelf niet een van die onschuldigen is die in de cel terecht komt. En die anderen zijn in dit geval natuurlijk moslims.

Goeie reactie. Maar, hoe erg vindt een gemiddelde Nederlander (autochtoon - wij dus) het, als tien hinderlijke Marokkanen ten onrechte van straat worden geplukt? In alle eerlijkheid?
7:48:36 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: