Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:08.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 12 januari 2005

Stoeptegel



RIJSWIJK (ANP) - Een 30-jarige automobiliste uit Uden is in de nacht van zondag op maandag overleden doordat iemand een stuk stoeptegel van een viaduct boven de A4 gooide. Het stuk steen sloeg door de voorruit van de auto.

Het was een klein bericht. Waar, zoals zoals vaak bij kleine berichten over dodelijke ongelukken, veel leed achter schuilt. Vanochtend lieten twee kranten, het Algemeen Dagblad en de Telegraaf, de achterblijvers hun verhaal doen. Haar vriend Mari is verscheurd van verdriet, lees ik. Hij en Louise-Angelique (30) waren tien jaar samen. Mocht de dader gevonden worden: "in de rechtszaal sta ik niet voor mezelf in." Ze zaten vol plannen, ze dachten aan kinderen, in september zouden ze naar de herdenking van haar idool James Dean in Amerika gaan. En allebei waren ze actieve fans van de Golden Earring. "Waarschijnlijk komt George Kooijmans van de Golden Earring naar de crematie."

Tussen de middag hoorde ik Mari op de radio bij Omroep Brabant. Een verslaggever was naar Uden gestuurd om zijn verhaal te registreren. Mari was emotioneel maar kwam goed uit zijn woorden, hij wilde zijn verhaal graag kwijt. "En zo komt zo'n nieuwsfeit toch heel dichtbij," concludeerde de presentator in zijn afkondiging. Dat het onderwerp werd gemaakt was voortschrijdend inzicht, enorm geholpen door de kranten. Want een dag eerder werd juist besloten om de familie maar niet lastig te vallen.

Zo werkt dat vaak. In veel gevallen de verkeerde (vind ik) kant op. Onder druk van verhalen van anderen of om juist een 'concurrent' (is een krant een concurrent vraag ik me dan af) voor te zijn, hollen we achter onderwerpen aan die we niet zouden moeten doen. Of in elk geval niet zo hijgerig. De terughoudendheid van gisteren was misschien een tegenreflex. Waardoor we dus pas een dag later het juiste besluit nemen.

Morgen kan zich een verhaal aandienen dat weer net anders is waardoor ik vind dat we het juist weer nìet moeten doen. Maar, ook dan zal vrees ik de berichtgeving van anderen van grote invloed is op onze eigen afwegingen. Ik denk dat iedere journalist dit mechanisme herkent. Elke redactie is eraan onderhevig.
4:40:04 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: