Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:17:05.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 10 januari 2005

iPod

Een jaar geleden kozen de lezers de digitale camera als het product van het jaar. Nu is het de iPod. Ik kan me daar helemaal in vinden. Oh, ik ben werkelijk hooked, hooked, hooked aan dat ding. Hopeloos verslaafd! Nog méér in de ban van mijn iPod als destijds van mijn digitale camera. Ooit kon ik leven zonder iPod. Nu kan ik me dat echt niet meer voorstellen. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed (dat laatste bij wijze van spreken dan he).
10:28:04 PM     |

Doneren

Indian tribal children who survived the tsunami tragedy, sleep in a relief camp in the village of Kakana on Car Nicobar Island (AFP/Deshakalyan Chowdhury)

Wat een ellende. Wat een beelden. Hoe machteloos sta je tegenover zoveel natuurgeweld? Honderdzestigduizend doden. Onvoorstelbaar. En dan de ellende daaromheen. Mensen die nog wel leven maar geen leven meer hebben.

De beelden en de verhalen hebben hun effect gehad. Bijna iedereen moest wat met dat gevoel. Geven dus, massaal.

De ramp voelde dichterbij dan anders. Geen Afrikaanse kindertjes met hongerbuikjes doordat volwassen Afrikanen een oorlog uitvechten. Maar slachtoffers van een natuurramp, waarvoor zo snel geen schuldige is aan te wijzen. In een omgeving die vertrouwd aandoet, paradijselijke stranden met blanke vakantiegangers. Weggespoeld, net als ontelbaar veel meer Aziatische mannen, vrouwen en kinderen.

Gisteren ontving ik deze foto in mijn mailbox. Wie kent dit kind: contact Phuket Hospital!!! is de titel van het mailtje:

In de bijlage bevindt zich een foto van een jongetje uit Khoa Lak, ongeveer twee jaar oud met een west-europees uiterlijk, dat zich zonder ouders of andere familie in het genoemde ziekenhuis bevindt. Hij is nog te jong om te  praten en in het ziekenhuis in Phuket heeft met geen idee welke nationaliteit het jongetje heeft. Hij zoekt zijn ouders of eventueel andere familie.

Ik geef het niet graag toe, maar deze foto greep me meer aan dan de Aziatische kinderen onder dat zeil. Die kinderen hebben mijn sympathie - ik trek mijn portemonnee voor ze. Maar deze jongen wilde ik meteen oppakken, knuffelen, helpen. Ik voel me schuldig voor het onderscheid. Het komt natuurlijk doordat dit jochie mijn eigen zoontje had kunnen zijn, en die Aziatische kindertjes niet. Maar 't is een primitieve impuls. Waarvoor gelukkig - ik ben dus niet de enige - een psychologische term bestaat: verwantenselectie. Mijn rationele geest en mijn altruïstische hart moeten daar maar extra tegenwicht aan bieden. Misschien moet ik nog maar wat doneren.

Update (18:30): Het jongetje was voor het weekend al herenigd met zijn ouders en heet Hannis. Zie Webwereld en de comments.
4:23:50 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: