Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:15:19.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 22 november 2004

Volder


een mooi stukje Weert
Ook mijn voorouders verdienden eeuwen geleden hun brood met het gezeik van anderen. Ze waren volder. Ze maakten textiel voller -steviger- door het onder te dompelen in een kuip. Ze kneedden de stof met stokken, maar ze klommen ook in de kuip om daar met hun blote voeten in te gaan stampen. Ze stampten de lakens in een mengsel van aarde en menselijke urine..

Urine was een basisgrondstof in de textielindustrie. Ook bij het wassen en het verven. En dus kon je een extra centje verdienen als je je blaas leegde. In het begin van de vorige eeuw werd 2 tot 4 a 5 cent voor een volle emmer betaald, meldt het Tilburgse stadsmuseum. Dat lucht op!

Of mijn voorouders uit Tilburg kwamen weet ik niet, maar het zou goed kunnen. Het is de stad van de kruikenzeikers. De arbeiders die bij de fabriek hun ochtendplas afgaven en zo de volders aan het werk hielden. Een nobele daad.

Met carnaval staat het beeld van de Kruikenzeiker op de Heuvel. Ik heb begrepen dat burgemeester Vreeman van het beeld af wil. Maar dat lukt hem niet. Mocht je met carnaval op de Heuvel staan proost dan op de Kruikenzeiker. En denk gerust aan mij als je het vocht weer laat gaan.
10:05:28 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: