Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:14:36.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 18 oktober 2004

Overstuur

Eefke maakt zich boos op haar weblog: Gooi je die paar jongeren die je hebt meteen van de zender af, erg slim! Donderdagavonds worden luisteraars van Omroep Brabant letterlijk wakkergeschud door het programma Overstuurd: met soms snoeiharde gitaarrock uit eigen provincie. Maar, het heeft er alle schijn van dat de programmaleiding deze kostenpost gaat schrappen.

't Is waar, jongeren luisteren niet naar Omroep Brabant (behalve dan misschien als Overstuurd te horen is). Maar ik moet zeggen, ik zou de stap wel begrijpen.

Overstuurd is een vreemde eend in de bijt. Omroep Brabant is een zender voor veertig-plussers; de gemiddelde leeftijd is (schrik niet) 65 jaar. Maar, dat lijkt wèl een natuurlijke doelgroep voor een regionale omroep. Je moet geen Radio 538 gaan spelen, dat verlies je van Radio 538. Wat bovendien ook geen echte jongerenzender is (gemiddelde leeftijd van de 538-luisteraar: 33,4 jaar) - jongeren beluisteren hun eigen mp3's en TMF. Bovendien: je wordt als regionale omroep geacht een flinke dosis informatie te brengen. En daar zitten jongeren helemaal (nog) niet op te wachten. De gemiddelde luisteraar van nieuwszender Radio 1 is ook 65 jaar. (zie archief)

Ik begrijp de boosheid van Eefke. Maar voor elck wat wils komt neer op vleesch noch visch; een zender moet keuzes maken. Omroep Brabant mikt duidelijk op de veertig-plusser. Of alle beslissingen even handig zijn zal de toekomst uitwijzen. Zo is kort geleden met de komst van Karel van Cooten de zender nog wat grijzer en in elk geval 'volkser' geworden. Vanochtend zal Grad Damen te gast zijn bij Karel. Morgen komen De gebroeders Ko op bezoek. Het is niet mijn muziek, maar ik denk dat we de luistercijfers straks wel zullen zien stijgen. En, dit is een koers die past bij een publieke omroep. Liefhebbers van dit genre zijn er genoeg maar ze kunnen bij geen commerciële omroep terecht doordat adverteerders niets in de doelgroep zien (te oud).

Als je een zender een oud profiel geeft, dan begrijp ik dat je een programma als Overstuurd schrapt. Misschien ligt de echte fout bij de beleidsmakers, onze politici. Die hebben ervoor gezorgd dat wat we nu in de ether horen zo weinig gevarieerd is. Alles lijkt op elkaar. Verrassende geluiden hoor je in de ether alleen van over de grens: op Studio Brussel bijvoorbeeld. Dat zo'n programma als Overstuurd nergens anders kan bestaan is toch triest?
4:15:01 AM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: