Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:12:20.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 14 juni 2004

Haarlem

Kweenie hoeveel particulieren besluiten om honderden euro's op de toonbank te leggen om Microsoft Office te kopen, maar veel kunnen het er niet zijn. Bijna niemand gebruikt toch thuis een legale versie? Bij bedrijven ligt dat anders. Bedrijven willen niet gepakt worden met illegale software. Volgens mij is dit, zonder dat Bill Gates dit ooit zou toegeven, strategie van Microsoft: het Grote Geld komt toch van de bedrijven. Intussen is iedereen gewend aan MS Office als de standaard, met een Wordperfect-documentje kan je al jarenlang niet meer aankomen. Koppelverkoop, chantage en het opkopen of uitroken van tegenspelers. Dat is de strategie die heel wat concurrenten van Microsoft (op een haar na) het leven heeft gekost. De strategie werkte ook voor Explorer (Netscape), Media Player (Real) en natuurlijk Windows (Apple).

En dus kost Microsoft Office 585 euro. En niet bijvoorbeeld 58,50. Of helemaal niks. Honderden euro's vraagt Microsoft - wat een gek ervoor geeft. En de hele wereld lijkt wel gek.

Gelukkig wordt de gekte steeds vaker doorbroken. Bedrijven gebruiken al regelmatig Linux (een gratis alternatief voor Windows, dat een bedrijf per werkplek 440 euro kost) en het Office-pakket OpenOffice. En overheden volgen nu ook, druppelsgewijs, maar toch. De stad München besloot vorig jaar om Linux te installeren op 14.000 computers. Amsterdam wil waar mogelijk Microsoft Office vervangen voor OpenOffice. En afgelopen week kwam het nieuws dat Haarlem geen licenties voor Microsoft Office meer zal betalen, wat elk jaar weer 350.000 euro (belastinggeld) scheelt. Voornaamste reden is niet eens het geld; Haarlem wil de afhankelijkheid van Microsoft beperken. "We hebben nu nog een aantal programma's waarvoor we Microsoft nodig hebben, maar door de technische ontwikkelingen zal onze afhankelijkheid van Microsoft afnemen."


OpenOffice: bewaar als... een Word-document.
4:06:26 AM     |



 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: