Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:12:06.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

donderdag, 3 juni 2004

50.000 euro

Vaker lenen bij de familie kopt het AD vandaag op de voorpagina. Tienduizenden huishoudens zitten zo in de financiële problemen, dat ze bij vrienden of familie hun hand ophouden om niet op straat te belanden of zonder eten te zitten. De almaar toenemende werkloosheid heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Elke dag lees ik over bedrijven die mensen op straat zetten. Het aantal werklozen neemt elke maand met 14.000 toe. Meer dan 500.000 mensen zitten werkloos thuis.

Wie net als ik wel eens tijdelijk zonder baan heeft gezeten weet hoe het voelt om ineens niemand meer te zijn. Je bent wat je doet. "Wat doe je," is meestal de openingsvraag. De gedachte dat je snel weer aan de slag bent biedt troost en kracht: je bent slechts in between jobs. Maar veel mensen maken mee dat dat in between-gat groter en groter wordt. En dan wordt je eigenwaarde razendsnel kleiner. Intussen raakt ook het geld op. Hoe kom je daar uit? Sommigen zakken in een diepe put, anderen kiezen zelfs voor zelfmoord. Werkloosheid maakt ziek, blijkt uit onderzoek.

Ik krijg niet de indruk dat onze goedverdienende politici zich het lot van die grote groep getroffenen aantrekken. Ze kunnen zich er waarschijnlijk niet mee identificeren. Net als veel journalisten weten ze waarschijnlijk beter wat een espressomachine kost dan een halfje bruin.

Werkloosheidsstatistieken zien ze wel. De politici schuiven met cijfers en manoeuvreren met modellen. En onze premier hamert intussen op eigen verantwoordelijkheid - is dat wat anders dan eigen schuld?.. Gisteravond werd er over de statistieken gedebatteerd. De PvdA stelde voor om banen te scheppen door mensen met hoge inkomens meer belasting te laten betalen. Maar de VVD vond dat de kosten teveel terecht zouden komen bij de middeninkomens. Middeninkomens? Wat is volgens de VVD een middeninkomen, vroeg Wouter Bos. Het antwoord kwam van Kamerlid Blok. Volgens deze VVD'er verdient iemand met een middeninkomen 50.000 euro per jaar.
7:11:56 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: