Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:11:55.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 25 mei 2004

Vingers in de neus

Ik probeerde eerst hun handen te grijpen. En toen hun kleren. Maar dat ging niet goed. Want ze waren heel glibberig. Van de ziekte, de ontlasting, weetikveel. En het zeewater uiteraard. En ze hadden geen kracht om je hand te pakken. Ik ontdekte dat ik ze met twee vingers in hun neus naar boven kon trekken, ik moest mezelf met één hand vasthouden; degene op het dek kon ze dan verder sleuren.

Andere Tijden vertelde vanavond het verhaal van de bootvluchtelingen die in 1979 aan boord wilden komen van de Neddrill 2, het Nederlandse schip dat in opdracht van Vietnam naar olie zocht. Tachtig bootvluchtelingen kwamen om.

Nooit eerder kwam dit naar buiten. "Nedlloyd had er geen enkel belang bij dat het in de openbaarheid zou komen. We werkten veel voor Amerikanen, en in de Verenigde Staten gold nog een boycot van Vietnam. Daarom waren onze werkzaamheden strikt geheim." Dankzij het journalistieke werk van de VPRO is het verhaal vanavond verteld. We Love 1979, binnenkort op de commerciële buur, behandelt de andere feitjes van dat jaar.

Tachtig Vietnamezen verdwenen dus in de golven. De vluchtelingen werden pas aan boord gehesen toen het bootje al bezig was te zinken. Er was eerst eindeloos vergaderd of ze wel aan boord mochten komen.

Eén voor een werden de Vietnamezen uit het water geplukt.
Je moest beslissen, die niet, die wel... Omdat je er niet bij kon, of omdat er ergens anders meer waren. Op een gegeven moment sprong een geredde vrouw weer van het helikopterdek af omdat ze haar kind zag wegdrijven...

De Vietnamese regeringsvertegenwoordiger aan boord (de opdrachtgever) was woedend over de reddingsactie. De 243 geredde vluchtelingen werden gedwongen terug te keren naar Vietnam. De Duitse regering oefende druk uit en na drie maanden werden ze toch weer vrijgelaten. De ene helft kreeg asiel in Nederland, de andere in Duitsland.

- Ik kan ze ook niet meer zien, Vietnamezen...
- Ook niet de goeie? Ook niet de slechte?
- Er bestonden geen goeie en slechte. Iedereen was slecht. Ik ook... Iedereen was slecht... Ik koos van jij wel, jij niet...

Uitzending gemist?
11:07:34 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: