Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:10:27.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 23 maart 2004

De Waarheid

Als een minister de Kamer onvolledig of verkeerd informeert, is dat een doodszonde. De Kamer roept hem natuurlijk op het matje. En hij wordt belaagd door journalisten, die stuk voor stuk verontwaardigde, kritische vragen op hem afvuren. It's a dirty job, but somebody has to do it. Journalisten zijn op zoek naar de waarheid. Ook, misschien zelfs juist, als die onaangenaam is.

Totdat de schijnwerpers worden omgedraaid. Over zaken die henzelf betreffen zijn journalisten niet zo openhartig, soms wekken ze een verkeerde indruk door maar de helft te vertellen. Eigenlijk zijn het net mensen, journalisten. En dat geldt ook voor de organisaties waarbij ze werken. De omroepen waar ik heb gewerkt waren er als de kippen bij om Goed Nieuws naar buiten te brengen. Maar als er iets minder positiefs gaande was, bleef het stil. Precies zoals in vroeger tijden in de Pravda, of De Waarheid. Ik was dan ook verrast over de openheid waarmee Omroep Brabant enkele maanden geleden een bijzonder pijnlijke fout zèlf (!) als eerste naar buiten bracht.

Maar vandaag werd dat beeld weer genuanceerd. Bij Omroep Brabant kwam enige tijd geleden een slepende ruzie tussen zendercoördinator Benno Roozen en de populaire radiopresentator Ewald van Liempt tot een ontknoping. Over die ruzie zijn door de betrokkenen, gelukkig, weinig details naar buiten gebracht. Maar het was velen wel duidelijk dat ze absoluut niet door één deur konden, terwijl ze wel moesten samenwerken. De ontknoping was een dramatische: Ewald vertrekt. Het nieuws stond snel in de krant. En vandaag las ik het in een glossy nieuwsbrief die Omroep Brabant naar relaties stuurt.

En nou hoop ik maar dat de ontvangers van die nieuwsbrief geen Brabants Dagblad lezen. Geen woord namelijk in het artikel over een ruzie, of een botsing van karakters. Alleen het nieuws dat Ewald helaas vertrekt. Met veel lovende woorden over de unieke luisterervaring die hij heeft gecreëerd. En dit: "De programmaleiding betreurt het vertrek van Ewald." Ik schoot van verbazing in de lach.

Iedereen poetst de werkelijkheid graag op. Ook degenen die graag de ongepoetste werkelijkheid van anderen laten zien.
8:59:54 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: