Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:10:19.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 17 maart 2004

Europa

Tien euro extra betaalde ik voor de hardcover-versie. Ik had er een week over nagedacht, de boeken verschillende malen in mijn handen gehad. Eerst die zonder harde kaft. Dan die te dure versie. Me voorgesteld hoe ik me door het boek heen zou lezen. Elke avond voor het slapengaan. Het is vast een boek waarin ik 's avonds langer doorlees dan ik me voorneem, tot ik echt niet langer kan. Twaalfhonderd pagina's telt het, enorm, het zal lang duren voordat ik aan het einde ben. Gisteren nam ik het besluit. Ik holde naar de boekwinkel, gunde mezelf geen tijd om me te bedenken. En ik gaf die tien euro extra uit.

Het boek moet nog wel even wachten voordat ik er in begin. Er liggen drie andere boeken naast mijn bed, die ik afwisselend lees, al naar gelang mijn stemming. Maar ik geniet nu al van Geert Mak's In Europa. Ik heb al wat gesneakt, willekeurige stukjes gelezen. De landkaarten bestudeerd over het Europa van de afgelopen eeuw. Als kind hing ik soms uren te dromen boven landkaarten. Het boek voelt heerlijk aan. Het ruikt lekker. Het papier is dun, heel apart, bijna zoals in sommige bijbels.

Geert Mak maakt duidelijk dat Europa meer is dan 'best belangrijk'. Kort geleden kwam hij twee keer achter elkaar uitgebreid aan het woord op Radio 1. In De Ochtenden lag de nadruk op de politieke geschiedenis van Europa. De avond daarvoor vertelde hij in Kunststof over hoe Europeanen de afgelopen eeuw persoonlijk beleefden. Te groot nationalisme ligt overal op de loer, die waarschuwing uitte hij in beide gesprekken. "De vrede in Europa is heel broos, kijk uit!" De programma's zijn terug te beluisteren: Kunststof | De Ochtenden.
10:50:43 PM     |


Wie o wie...

Weet je nog, die rare clown? Het is Frans Regtien.
10:45:09 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: