Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:10:18.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

dinsdag, 16 maart 2004

Onsterfelijk

Het mooie van religie is, dat het antwoord geeft op Grote Vragen die velen zich al op jonge leeftijd stellen: wat doe ik hier? Wat is mijn rol in dit geheel? En waarom, in Godsnaam? Gelukkig worden meteen vragen beantwoord als: hoe moet ik mij voelen, hoe moet ik me gedragen?

Ik vind het fascinerend, al die visies van mensen en religies. Een hele boekenplank is bij mij gevuld met westerse en oosterse filosofie, boeddhisme, hindoeisme, de bijbel, de koran en boeken die die boeken weer toelichten.

Een belangrijk thema is een van de grootste mysteries van het leven, de dood. Je wordt geboren, je gaat dood, en daar tussenin leef je. De vraag is: waarom eigenlijk? Vrijwel alle geloven gaan ervan uit dat je leeft voor wat ná dit leven komt. Volgens de islam en het christendom ga je naar de Hemel of de Hel. Volgens het hindoeisme reincarneer je. Hoe dan ook, je leeft voort en dat is een prachtige gedachte. De dood is niet het einde. Je stapt gewoon van het ene decor in het andere.
KORAN HOOFDSTUK 3 VERS 11:
Zij die ongelovig zijn, hun bezittingen en hun kinderen zullen bij Allah in het geheel niet baten. Zij zijn brandstof voor het vuur.

Dit citaat veroorzaakte veel beroering toen het in een uitzending van de Nederlandse Moslim Omroep werd voorgelezen. Dat gebeurde op 14 september 2001, drie dagen nadat de wereld kon zien hoe in New York en Washington 'ongelovigen' brandstof werden voor het vuur.


BHAGAVAD GITA II:27
Want zeker is de dood voor hen die geboren worden,
en zeker is geboorte voor de doden.
Daarom moet je niet bedroefd zijn
om wat onvermijdelijk is.
Alle schepselen zijn onzichtbaar vóór hun geboorte,
zichtbaar als ze geboren zijn
en opnieuw onzichtbaar na hun dood.
Waarom dan treuren?

Nouja, in het christendom en de islam is er wel degelijk reden om te treuren. Wij (christenen en moslims) kennen namelijk De Hel. Wie garandeert dat je daar niet terechtkomt? Moet je niet àlles doen om dat te voorkomen? Sommigen willen tot het uiterste gaan. Ik weet niet wie de Hel heeft bedacht, maar het kan wel eens onze ondergang worden. Sylvain Ephimenco schreef vandaag in zijn column over Al-Kaida en de "hang naar de dood als ultieme verlossing voor de wrok en frustraties uit deze materialistische wereld".

Er vanuitgaande dat de videoboodschap uit Madrid authentiek is, blijft die ene zin de meest onthullende: 'Jullie houden van het leven en wij houden van de dood, wat een voorbeeld is van wat de profeet Mohammed heeft gezegd.' Hierin schuilt de werkelijke dimensie van de formidabele strijd, sommigen praten over de derde wereldoorlog, die gaande is. De vrome aanbieders van de dood verachten onze libertijnse liefde voor het leven. De ascetische dwang tegen het instantgenot. Zij die hun blik en spiritualiteit voortdurend op het hiernamaals richten verfoeien onze zwakte voor de tastbare materie. En als het zou kunnen, en als hun dromen mochten uitkomen, zouden ze ons laatst gekoesterde korreltje materie vernietigen om hun geest definitief te bevrijden.

Maar als dat gebeurt, is dat niet het einde. Toch?

11:57:19 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: