Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:09:39.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 25 februari 2004

Vastentijd

Aswoensdag? Vasten? Katholieknederland.nl geeft uitleg. Over vrijdag-visdag bijvoorbeeld:

De katholieke Kerk heeft tot ver in de twintigste eeuw vastgehouden aan uitgebreide vastenpraktijken, gefixeerd in gedetailleerde voorschriften. Daarbij werd een onderscheid gemaakt tussen het echte vasten, waarbij in beginsel slechts een maaltijd per dag werd gebruikt, en de zogeheten 'onthouding'. Onder meer alle vrijdagen waren 'dagen van volledige onthouding', waarop de gelovige werd geacht geen vlees van de dieren van het land te eten. Als vlees verboden was, en er toch gewoon gewerkt moest worden, hoe dan op krachten te blijven? Het antwoord was eenvoudig: door vis te eten. Vandaar dat Vrijdag voor katholieken lange tijd een Visdag was.

Jaja, als katholiek ben je vindingrijk. In de kantine van Omroep Brabant werd vandaag haring geserveerd. Haring-happen, dat is traditie op aswoensdag. En dat is geen toeval: haring is namelijk vis dus dat mag aan het begin van de vastenperiode :) En hoe zit dat nu met het askruisje? Ook dat legt katholieknederland.nl natuurlijk uit.
4:43:13 PM     |


Oef!...

Naar nu blijkt hebben astronomen vorige maand serieus overwogen de wereld op zijn kop te zetten. Op een haar na had de Internationale Astronomische Unie president Bush uit zijn bed gebeld, toen duidelijk werd dat er een meteoor van een halve kilometer doorsnede op de aarde afdenderde...

Noorderlicht schrijft erover.
Ook: BBC en Astronomy Magazine.
4:01:26 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: