Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:09:14.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

woensdag, 11 februari 2004

Jeugdzorg

Zie ik dat nou goed? Ik loop van de supermarkt naar huis, en de man die voor me loopt, loopt te plassen. Althans daar lijkt het op. Ik steek schuin over en kan het nu beter zien. Hij is inderdaad aan het plassen. En terwijl hij dat doet loopt hij door en zuigt aan een peuk die uit zijn mond hangt. Best knap. 't Is een jonge man zie ik, en zijn ogen staan raar. En er hoort nog iemand bij hem: ook al iemand van rond de twintig, hij slingert over het midden van de weg, duidelijk dronken. Hij ziet er vies en ongewassen uit.

Twee jonge mannen in de stad waar ik woon, dolen onverzorgd, onaangepast en ontheemd in het rond. Ik kijk wat beter naar de plasman, die zijn broek weer dichtritst. En ik stel me voor hoe hij zo'n twintig jaar geleden geboren werd. Uitgeput en bezweet neemt zijn moeder hem uit de handen van de verloskundige. Ze huilt, legt hem dankbaar en liefdevol op haar buik. Ze sluit haar vermoeide ogen, een glimlach rond haar mond. Dit kind zal niks tekort komen. Zeker geen liefde...

Zou het zo zijn gegaan? Of ging het daar misschien al mis? Wat zorgde ervoor dat deze jonge man hier nu samen met zijn vriend over straat zwalkt? De plasman vangt mijn nieuwsgierige blik. Zijn ogen zijn schichtig, ze zijn van iemand die moet overleven. Hij staat een moment stil en verdwijnt dan snel om de hoek. Zijn vriend loopt achter hem aan.

Thuis lees ik de krant. 'Kinderrechters slaan alarm'. De rechters maken zich 'ernstig zorgen' over de gebrekkige jeugdzorg. Er zijn wachtlijsten, kinderen met problemen worden niet geholpen. In behandelinstituten is geen plaats, 'probleemjongeren' die hulp nodig hebben worden tussen de criminelen in de gevangenis geparkeerd. Eerder vandaag werd op de radio mevrouw Kalsbeek ondervraagd. Ze is Kamerlid, maar nog niet zo lang geleden was ze als staatssecretaris verantwoordelijk voor het jeugdbeleid. Nu is ze boos over al het onrecht dat de kinderrechters signaleren. "Wij laten kinderen letterlijk naar de knòppen gaan!" Kalsbeek krijgt brieven, pas nog over een meisje van 17: "Na een halfjaar is er voor haar nog steeds geen behandelplaats. En dus moet ze weg, dan verzandt ze dus in de prostitutie!"

"Dat kàn dus niet," klinkt het verontwaardigd uit de mond van de ex-staatssecretaris. Maar het kan dus wel...
8:53:49 PM     |




 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: