Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:09:05.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

maandag, 9 februari 2004

Publieke? radio

"Als de NOS met kabelzenders die tot NEVENTAAK worden betiteld, zaken gaat wegschuiven die moeilijker zijn (zware/serieuze muziek, diepgang rondom klassiek, wereldmuziek, jazz e.d., maar ook urban, latin, salsa, dance-achtige multiculturele muziek enzoverder), dan lijkt het erop dat de publieke omroep op haar hoofdzenders blijkbaar alleen wil scoren. Oftewel marktaandeel behalen om zo haar publieke taak denken te verantwoorden." Een wervelend commentaar van David de Jong (Dutchmedia weblog), naar aanleiding van de discussie die gaande is in NRC Handelsblad.

Die discussie begon vorige week met een prikkelend idee van programmamaker Rik Zaal: Heft Radio 5 op. En splits Radio 1 in tweeën. Een middengolfzender, Radio 1 AM, voor het snelle nieuws. "Veel actualiteiten, heel veel sport, af en toe achtergronden, veel weer en verkeer, af en toe een debat. Geen muziek." En op de FM, Radio 1 FM, is ruimte voor journalistieke verdieping. "Reportages, documentaires en lange gesprekken. Radio 1 FM zou ook plaats moeten bieden aan culturele magazines, documentaires met een artistieke betekenis en radiodrama."

Een heel aantrekkelijk voorstel vond ik. En ik was afgelopen weekend dan ook benieuwd naar de reactie van radiochef Jan Westerhof, hoewel ik er ook weer geen hoge verwachtingen van had, want politiek (lees: omroeppolitiek) gezien is het plan onhaalbaar. Maar dat gaf Westerhof niet toe. Hij ging überhaupt niet in op het voorstel. Wel legde hij uit dat de formats en programmaschema's strakker moeten, dat dat niet ten koste gaat van de creativiteit. En hij voegde eraan toe dat "programmamakers voor de zware klus staan om in een buitengewoon competitieve omgeving de aandacht van het publiek te winnen en vast te houden."

En dat gevoel dat de competitie moet worden aangegaan is wat mij betreft veel, veel te groot in Publiek Hilversum. Zo vind ik het net als David de Jong schandalig dat met belastinggeld Colorful Radio wordt òpgekocht, om FunX te beconcurreren..

't Is leuk leesvoer. Hier zijn de links op een rijtje:

  • het betoog van Rik Zaal
  • de reactie van Jan Westerhof
  • het commentaar op Dutchmedia
  • discussie op het forum van de NRC
    1:42:34 AM     |



  •  


    mail Martin:
    Click here to send an email to the editor of this weblog.
    ICQ Martin: