Links en navigatie worden niet meer bijgewerkt. Actuele weblog op martinvolder.nl. Last updated: 26-12-2005; 23:06:46.
Weblog van Martin Volder
 www.martinvolder.nl
Get Firefox!         

donderdag, 4 december 2003

Rijnmond, nog een dag later

En ineens staat Laurens Borst op straat. Op zijn weblog bedankt de hoofdredacteur van Radio Rijnmond iedereen die hem "via mail, telefoon, sms en weblog een hart onder de riem gestoken heeft de afgelopen uren. [..] Voorlopig onthoud ik me van ieder commentaar," schrijft Laurens, "maar ik beloof dat ik via dit weblog - zodra de tijd daar rijp voor is - uitgebreid opening van zaken zal geven."

Kennelijk is de hoofdredacteur van Radio Rijnmond verantwoordelijk voor de 'deconfiture', zoals het drama bij de Zuidhollandse regionale omroepen in het rapport zo vaak wordt genoemd. Maar in dat rapport, waarvan ik grote delen heb gelezen, komt Laurens niet als grote schuldige naar voren. Of misschien lees ik selectief. Sowieso denk ik dat de verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur niet zo groot kan zijn. Bij Radio West ligt dat anders, daar is het format radicaal omgegooid met dramatische gevolgen. Bij Radio Rijnmond is de journalistieke koers niet het probleem gebleken. Er werd gewoon teveel geld uitgegeven en er was geen zicht op de geldstromen. En dat is de verantwoordelijkheid van de directie.

Maar goed, er moeten natuurlijk koppen rollen. En achteraf gezien zijn maar heel weinig mensen (mede-) verantwoordelijk. Ik blader nog even door het rapport. Onder 2.24. Factor: wijziging van de radio format: 2002 - 2003 lees ik over de 'deconfiture' bij die andere omroep, Radio West:

De huidige hoofdredacteur was zelfs zeer enthousiast over de format wijziging en heeft na het vertrek van de directeur geprobeerd het nieuwe format voort te zetten. Later heeft hij hier spijt van gekregen en kortgeleden heeft hij volmondig ingestemd met de beëindiging van de nieuwe format. Dit wordt hem door verschillende geïnterviewden thans kwalijk genomen.

Overigens moet worden geconstateerd dat de meeste redacteuren en verslaggevers bij radio hun steun hebben betuigd en nauwelijks kritische kanttekeningen hebben laten horen. Wel zeggen geïnterviewden dat velen gelukkig waren met nieuw elan, wegens ervaren druk van de directeur geen tegengas durfden te geven en er achteraf (sommigen) spijt van hebben dat zijn hun onvoorwaardelijke steun hadden gegeven. Ook de redactieraad heeft de plannen ondersteund, evenals de netmanager radio. De OR heeft meegedeeld nooit advies gegeven te hebben over de nieuwe format, daar dit een zaak was voor de hoofdredacteur en de redactieraad.


5:12:59 AM     |



 


mail Martin:
Click here to send an email to the editor of this weblog.
ICQ Martin: