home

filmarchief

vido?

archief

email

Vido's FilmZine

-een paar keer doordeweeks een film-

(arthouse, classics, cult, Hollywood)

Jaarlijstje 2008

dinsdag 31 maart 2009

Soft
Regie: Simon Ellis
Jaar van uitgave: 2006
korte film

Lees verder


week 13

woensdag 25 maart 2009

Bollywood Hero
Regie: Diederik van Rooijen
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Lees verder


dinsdag 24 maart 2009

Defiance (Edward Zwick, 2008) bioscoop
Che: Part One (Steven Soderbergh, 2008) bioscoop

Zowel Defiance van Edward Zwick als Che van Steven Soderbergh zijn gebaseerd op ware personages, respectievelijk de gebroeders Bielski en Ernesto ‘Che’ Guevara. Waarom de eerste film tekort schiet ten opzicht van de tweede heeft meerdere redenen. Laat ik me beperken tot de meest opvallende reden: taal. Tuvia Bielski en zijn broers ontmoeten we in het door Duitsers bezette Wit-Rusland. Tuvia wordt gespeeld door Daniel Craig, een acteur uit Cheshire. We mogen veronderstellen dat in dit graafschap te Groot-Brittannië nauwelijks Wit-Russisch gesproken wordt. In Defiance praten Duitsers Duits, Polen Pools en gewone Russen Russisch, maar gek genoeg spreekt Craig voornamelijk Engels. Om te benadrukken dat zijn personage wel degelijk een witte Rus is, heeft hij, net als de collaga-Brit Jamie Bell (als Asael Bielski) en de Amerikaan Liev Schreiber (Zus Bielski), zich een vet Oost-Europees accent aangemeten. Ik kan me voorstellen dat regisseur Edward Zwick (o.a. The Siege, The Last Samurai en Blood Diamond) geen Wit-Russische steracteur kon vinden, maar hier gaat de Hollywoodisering veel te ver. Daniel Craig associëren we tegenwoordig met James Bond en om nu uitgerekend agent 007 een accent mee te geven dat in Bondfilms toebehoort aan de snoodaards die Bonds directe opponenten zijn, maakt de casting van de Britse acteur eerlijk gezegd een beetje belachelijk.

Regisseur Steven Soderbergh probeert zich in zijn biopic Che: Part One zoveel mogelijk van Hollywoodpraktijken te distantiëren. Acteur Benicio Del Toro vertolkt de titelrol dan ook in het Spaans. Zoals het hoort.


week 12

vrijdag 20 maart 2009

My Bloody Valentine 3D
Regie: Patrick Lussier
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Lees verder


donderdag 19 maart 2009

Klass
Regie: Ilmar Raag
Jaar van uitgave: 2007
bioscoop

Lees verder


woensdag 18 maart 2009

À l'Intérieur / Inside
Regie: Alexandre Bustillo & Julien Maury
Jaar van uitgave: 2007
bioscoop

Lees verder


week 11

donderdag 12 maart 2009

The Films Of Budd Boetticher (1957-1960) dvd-box
Appaloosa (Ed Harris, 2008) dvd

Lees verder


dinsdag 10 maart 2009

Watchmen
Regie: Zack Snyder
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Lees verder


week 10

donderdag 5 maart 2009

Who Killed Teddy Bear
Regie: Joseph Cates
Jaar van uitgave: 1965
dvd

Lees verder


woensdag 4 maart 2009

Synecdoche, New York
Regie: Charlie Kaufman
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 9

vrijdag 27 februari 2009

Sir Henry At Rawlinson End
Regie: Steve Roberts
Jaar van uitgave: 1980 dvd

Lees verder


woensdag 25 februari 2009

Hymn To The Immortal Wind
Uitvoerende: Mono
Jaar van uitgave: 2009
cd
Het valt me eigenlijk nu pas op - en het zou me niet verbazen als anderen al eerder op dezelfde gedachte zijn gekomen - dat Mono’s pastorale noiserock uitermate geschikt is als soundtrack bij spaghettiwesterns. De titel van hun laatste album Hymn To The Immortal Wind, met titels als The Battle Of Heaven en Everlasting Light, doet vermoeden dat de Japanners gedreven worden door zaken van spirituele aard, zaken die voor een nuchtere Hollander behoorlijk zweverig en ongrijpbaar zijn. Het enige waar ik aan moet denken tijdens het voorbijtrekken van de zeven tracks zijn broeierige blikken van de goede, de slechte en de lelijke tijdens een finale shootout in een zonovergoten Spaanse zandbakarena. In plaats van Ennio Morricone’s orkest wordt de woestijnstorm ditmaal opgeroepen door plectrums die over versterkte gitaarsnaren tekeergaan. Hymn To The Immortal Wind is orkestraler dan wat ik me van de eerste Mono-cd’s kan herinneren. Alsof het begeleidende symfonieorkest nog niet voldoende is, wordt de bombast van extra uitroeptekens voorzien middels exploderende bekkens. De spaghettiwestern is tegenwoordig een antiek relikwie, maar als de nazaten van Sergio Leone binnenkort opstaan, hoeven ze niet ver te zoeken voor de ideale filmmuziek.


week 8

vrijdag 20 februari 2009

Unfolding The Aryan Papers
Regie: Jane en Louise Wilson
Jaar van uitgave: 2009
internet

The Aryan Papers was een van de droomprojecten van Stanley Kubrick (1928-1999). Ondanks de intensieve voorbereidingen werd de film nooit gerealiseerd omdat Kubricks vriend Steven Spielberg met zijn Oscarwinnende Schindler’s List (1993) een vergelijkbare film uitbracht en Kubrick bang was dat The Aryan Papers zou aanvoelen als mosterd na de maaltijd. Johanna ter Steege was in 1993 gecast voor hoofdrol en zou daarmee de eerste en enige actrice zijn met een dragende vrouwelijke rol in een film van Stanley Kubrick. De teleurstelling over het schrappen van de film was uiteraard immens bij Ter Steege. Regisseurs Jane en Louise Wilson maakten voor een tentoonstelling bij BFI Southbank in Londen een korte film (17’30”) over Ter Steeges verhaal en haar ontmoetingen met Kubrick aan de hand van de talrijke foto’s uit het archief van de regissseur en met nieuwe beelden van de actrice zelf.

Bekijk de film


woensdag 18 februari 2009

Slumdog Millionaire
Regie: Danny Boyle
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 7

vrijdag 13 februari 2009

War Requiem
Regie: Derek Jarman
Jaar van uitgave: 1988
dvd

Lees verder


donderdag 12 februari 2009

Doubt
Regie: John Patrick Shanley
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


woensdag 11 februari 2009

International Film Festival Rotterdam 2009 (slot)

Lees verder


dinsdag 10 februari 2009

The Curious Case Of Benjamin Button
Regie: David Fincher
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 6

vrijdag 6 februari 2009

Los Bastardos
Regie: Amat Escalante
Jaar van uitgave: 2008
International Film Festival Rotterdam 2009

Lees verder


woensdag 4 februari 2009

Wendy and Lucy
Regie: Kelly Reichardt
Jaar van uitgave: 2008
International Film Festival Rotterdam 2009

Lees verder


dinsdag 3 februari 2009

The Shaman
Regie: Raditya Sidharta
Jaar van uitgave: 2008
International Film Festival Rotterdam 2009

Lees verder


week 47

woensdag 19 november 2008


Door een technisch euvel duurt het nog wel even voordat op deze pagina’s weer een teken van leven zal verschijnen. In de tussentijds staan er wekelijks filmtips en korte recensies in het filmforum van de Subs.


week 36

vrijdag 5 september 2008


Vido is eventjes niet online en is wellicht in oktober weer terug op zijn plek.


woensdag 3 september 2008

Requiem For A Dream trailer
Babylon A.D. trailer

Het thema uit Requiem For A Dream (Darren Aronofsky, 2000), uitgevoerd door het Kronos Quartet en te horen in deze onofficiële trailer, is waarschijnlijk het meest hergebruikte van alle filmthema’s en een dankbaar mopje emotioneel geladen muziek voor trailers bij andere films. Het meest recente jatwerk is te horen in de promo voor het science fiction spektakel Babylon A.D. (Mathieu Kassovitz, 2008). Het thema is voor de gelegenheid net zo opgepompt als het lichaam van kale spierbundel en hoofdrolspeler Vin Diesel. De Franse regisseur Mathieu Kassovitz heeft ons na La Haine (1995) alleen maar teleurgesteld, dus de verwachtingen zijn niet bepaald hoog voor zijn nieuwste Amerikaanse productie. Vanaf eind deze maand in de Nederlandse bioscoop.

Luister en vergelijk.


week 35

vrijdag 29 augustus 2008

Suggestie voor een double bill:
The Prisoner Of Shark Island (John Ford, 1936)
The Road To Guantanamo (Michael Winterbottom/Mat Whitecross, 2006)

The Prisoner Of Shark Island (1936) van John Ford vertelt het verhaal van Dr. Samuel Mudd (gespeeld door Warner Baxter) die in 1865 onterecht verdacht wordt van betrokkenheid bij de moordaanslag op president Lincoln. Hij wordt vervoerd met een zak over zijn hoofd, zonder fatsoenlijk protest bij voorbaat schuldig bevonden door een militaire rechtbank en opgesloten op een streng bewaakt eiland. De overeenkomsten met het post-9/11 verhaal van Michael Winterbottoms docudrama The Road To Guantanamo (2006) zijn schokkend frappant. Amerika heeft niets geleerd.


week 34

donderdag 21 augustus 2008

The Sentinel
Regie: Michael Winner
Jaar van uitgave: 1977
dvd

Lees verder


dinsdag 19 augustus 2008

Get Smart (Peter Segal, 2008) bioscoop

[Houd rekening met spoiler!]
Het moment is gekomen Dwayne Johnson af te schrijven als komisch acteertalent. Een paar weken geleden ergerde ik me al aan zijn bijdrage aan Southland Tales en hing ik het falen van die film voor het grootste deel op aan Johnsons aanwezigheid. Laat ik het bout stellen: de brede worstelaar is de nieuwe O.J. Simpson, een donkere dommekracht wiens gebrekkige acteerstijl wordt ingezet voor kolderiek effect. De link met O.J. wordt onbewust (of bewust?) versterkt in de slotfase van Get Smart, een verder niet bepaald bijzondere, doch redelijk onderhoudende persiflage op James Bond met Steve Carell in de hoofdrol. Johnsons personage Agent 23 wordt ontmaskerd als bad guy en slaat op de vlucht in een zwarte variant op de Ford Bronco SUV waarmee O.J. in 1994 probeerde te ontsnappen aan politie en pers. Hij raast als een wilde over de snelweg van Los Angeles met ditmaal veiligheidsagenten in zijn kielzog en boven zijn hoofd een reclamevliegtuigje in plaats van een pershelikopter. Zoals te verwachten is zijn vluchtpoging kansloos. Is het met deze overeenkomsten in gedachten vreemd dat ik de (film)loopbaan van Johnson met argusogen gadesla?


week 33

vrijdag 15 augustus 2008

Mister Lonely
Regie: Harmony Korine
Jaar van uitgave: 2007
openluchtvoorstelling

Lees verder


donderdag 14 augustus 2008

Masculin Féminin: 15 Faits Précis
Regie: Jean-Luc Godard
Jaar van uitgave: 1966
dvd

Lees verder


week 32

vrijdag 8 augustus 2008

Bande à Part
Regie: Jean-Luc Godard
Jaar van uitgave: 1964
dvd
In Bande à Part halen de zachtmoedige Franz (Sami Frey) en zijn gehaaide kompaan Arthur (Claude Brasseur) de jonge Odile (Anna Karina) over hen mee te helpen met het stelen van een aanzienlijke som geld uit de villa waar Odile verblijft. In een geschreven toelichting op zijn film schrijft regisseur Jean-Luc Godard over Odile dat ze ‘reageert op de smeekbedes van de wereld op een puur dierlijke wijze, zonder duidelijke logische redenen’. Franz en Arthur zitten achter Odile aan alsof ze opgejaagd wild is. Hebzuchtig en met nauwelijks verbloemde lust storten ze zich op hun prooi en duwen ze haar in een hoek. Anna Karina wordt regelmatig gefilmd als een dier in een kooi, vergelijkbaar met de leeuwen en tijgers in hun kooien bij het circus nabij de villa. De actrice zit soms letterlijk achter tralies, zoals tijdens haar dialoog met Arthur in het trappenhuis van de school, tijdens de korte pauze van hun Engelse les (zie foto). Even later, onderaan dezelfde trappen, volgt een dialoog met Franz en loopt Odile onrustig heen en weer tussen beide zijden van het filmframe, vergelijkbaar met de bewegingen van katachtige roofdieren in gevangenschap. Aan de voet van het trappenhuis houdt een bewaker de twee in de gaten en ook hier wordt het decor bepaald door hekwerken. Franz trekt Odile uit beeld, een indicatie voor de richting die hun relatie opgaat. Franz zal de bevrijder zijn van Odile, maar kan het in de slotscène niet nalaten aan haar dierlijkheid te refereren middels een flauw woordgrapje (croc-Odiles!).

Shall We Dance? Why not?


dinsdag 5 augustus 2008

Une Femme Est Une Femme (Jean-Luc Godard, 1961) dvd
Het Is Weer Zo Laat! (Schippers, Jaspars, Van der Linden, Jens, 1978) dvd

Lees verder


week 30

donderdag 24 juli 2008

A Man Escaped (Robert Bresson, 1956) dvd
Garage (Leonard Abrahamson, 2007) dvd

Lees verder


Southland Tales
Regie: Richard Kelly
Jaar van uitgave: 2006
dvd

Lees verder
week 28

woensdag 9 juli 2008

Youth Without Youth (Francis Ford Coppola, 2007) dvd
Coda: Thirty Years Later (Eleanor Coppola, 2007) dvd

Lees verder


week 27

donderdag 3 juli 2008

The Day The Earth Caught Fire
Regie: Val Guest
Jaar van uitgave: 1961
dvd

Lees verder


dinsdag 1 juli 2008

David Lynch's INLAND EMPIRE Soundtrack (2007) cd
The Air Is On Fire (David Lynch, 2007) cd
Polish Night Music (Marek Zebrowski & David Lynch, 2008) cd

Lees verder


week 26

dinsdag 24 juni 2008

Across The Universe
Regie: Julie Taymor
Jaar van uitgave: 2007
dvd

Lees verder


week 25

vrijdag 20 juni 2008

Paris
Regie: Cédric Klapisch
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop
Bij elke mislukte mozaïekvertelling groeit mijn bewondering voor Robert Altman. Cédric Klapisch liet met zijn schattige Chacun Cherche Son Chat (1996) zien ook redelijk raad te weten met deze vertelmethode, vooral omdat hij zich beperkte tot een overzichtelijke straat in een kleurrijke wijk in Parijs. In Paris probeert hij de hele Franse hoofdstad in het verhaal te betrekken en daarbij vergaloppeert hij zichzelf. Centraal staat de relatie tussen hartpatiënt Pierre (Romain Duris) en zijn zus Élise (Juliette Binoche). De alleenstaande vrouw trekt met haar drie kinderen tijdelijk bij haar vrijgezelle broer in om hem bij te staan tot aan de riskante operatie. Iedereen in Paris lijkt eenzaam en alleen, behalve de zorgwekkend normale architect Philippe Verneuil (François Cluzet) en zijn zwangere vrouw. In de tweede belangrijke verhaallijn verruilt Philippe's broer Roland (Fabrice Luchini) de universiteit voor een lucratieve baan als historicus op de televisie en raakt tegelijkertijd onmogelijk verliefd op een beeldschone jonge studente (Mélanie Laurent). Andere personages zijn de mensen achter de groente- en viskraam op de markt, een Afrikaans echtpaar waarvan een familielid vanuit Kameroen onderweg is naar Parijs en een onuitstaanbare bakkersvrouw. En dat allemaal inclusief hun relaties met familie en/of vrienden. Tot ongeveer halverwege lijkt regisseur Klapisch zijn aandacht redelijk gelijkwaardig over diverse personages verdeeld te hebben. Vervolgens blijkt alras dat sommige verhaallijnen danig onderbelicht raken, zoals die van de architect en de Afrikaanse emigrant. Zelf was ik klaar met Paris op het moment dat de jonge studente een onverklaarbare stap zet in haar relatie met de ex-docent Roland. In de tweede helft loopt het nog een paar keer spaak, dankzij een idiote droomscène, Élise die voor de grap een enquêteur speelt en de onbegrijpelijke toenadering tussen een groentevrouw en een visverkoper vlak na een scène waarin hij haar publiekelijk probeerde aan te randen. Het lukt Cédric Klapisch meerdere malen niet ernst en poging tot humor bevredigend te verenigen.


maandag 16 juni 2008

Happy-Go-Lucky (Mike Leigh, 2008) bioscoop
Bleak Moments (Mike Leigh, 1971) dvd
Mike Leigh On Mike Leigh (Amy Raphael [ed.], 2008) boek

Lees verder


week 22

dinsdag 27 mei 2008

Kissing On The Mouth
Regie: Joe Swanberg, Kris Williams, Kate Winterich, Kevin Pittman
Jaar van uitgave: 2004
dvd

Lees verder


week 21

dinsdag 20 mei 2008

Be Kind Rewind (Michel Gondry, 2007) bioscoop
Een Franse regisseur met een gezonde afkeer van de moderne wereld - dat klinkt bekend in de oren. Michel Gondry is de Jacques Tati van de jaren '00. Net als Monsieur Hulot in Mon Oncle (1958) woont videoverhuurder Mr Fletcher (Danny Glover) in een afbraakpand in een knusse volksbuurt waar het ruikt naar geschiedenis. Hulots gammele woning staat in een buurt met een vuilnisman die ruim de tijd neemt voor een praatje en waar schattige zwerfhondjes ongestoord in de goot mogen schijten. Vlak buiten het oude wijkje van Mon Oncle rukt de nieuwbouw op en woont Hulots neefje met zijn ouders in een onpersoonlijk modernistisch gedrocht van een eengezinswoning. De bedreigende moderniteit wordt in Be Kind Rewind gepersonifieerd door steriele dvd-verhuurketens en door plannen voor nieuwbouw door de locale woningcorporatie waarbij geen plaats meer is voor een gemoedelijke buurtvideotheek. Gondry en Tati proberen een wereld te behouden die allang is verdwenen. Be Kind Rewind en Mon Oncle zijn nostalgisch tegen beter weten in en hun hoofdpersonages zijn aandoenlijk, op grappige wijze en vooral heel erg naïef tegen de stroom in aan het zwemmen. Hun weerstand is een laatste stuiptrekking terwijl het brommende geluid van de naderende bulldozers aanzwelt. Be Kind Rewind stopt precies vlak voor het moment waarop de videotheek gesloopt zal worden (daarmee een happy end suggererend) en Monsieur Hulot zal in Play Time (1967) verdwalen in de grote, karakterloze stad waar alle straten eender ogen.


week 20

woensdag 14 mei 2008

120 (Özhan Eren en Murat Saraçoglu, 2008) bioscoop
120 is een Turks patriottistisch melodrama over 120 kinderen uit het dorp Van en hun barre tocht van zes dagen tijdens de oorlog in 1915. Hun missie is het vervoeren van munitie over besneeuwde bergtoppen naar het front bij de grens met Rusland. Het teleurstellende van de film is dat de tocht slechts hooguit een kwart van de bijna twee uur durende film in beslag neemt en dat het verhaal verteld wordt door een van de thuisblijvers. Regisseur, producer, scenarist en componist Özhan Eren besteedt samen met co-regisseur Murat Saraçoglu zoveel tijd aan meerdere personages dat zijn film leidt aan fragmentatie. Als het verhaal gefocust was gebleven op de oudste broer van vertelster Münire en voice-overs en flashbacks terzijde waren gelaten, had 120 aan kracht kunnen winnen. Het gegeven is interessant genoeg. Nu vallen de zwakke punten nog sterker op. De meeste acteurs spelen op schooltoneelniveau, de muziek zwelt ongegeneerd aan bij alweer een weenpartij van oude mannen met grijze baarden en de kleding oogt als vers gestreken klederdracht geleend van de plaatselijke folkloristische vereniging. Het plaatsje Van ziet er uit als een openluchtmuseum en niet als een plek waar echte mensen leven. Het ergst is de bijrol van een van de vaders uit het dorp (gespeeld door een acteur die grote gelijkenis vertoont met een brilloze Sjef van Oekel) die zich hevig overschreeuwt in een weinig ter zake doende terzijde. De romance tussen Münire (Özge Özberk) en de besnorde soldaat Süleyman (Cansel Elcin) voelt net zo koud aan als de sneeuw op de bergtoppen - de enige uiting van passie is het snuiven van de soldaat aan de zakdoek die hij zojuist van de vrouw heeft gekregen. Het laatste shot is - hoe kan het ook anders in een patriottistische film - de trots wapperende Turkse vlag.


week 20

maandag 12 mei 2008

Speed Racer
Regie: Larry and Andy Wachowski
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 19

vrijdag 9 mei 2008

Shine A Light (Martin Scorsese, 2008) bioscoop
U2 3D (Catherine Owens en Mark Pellington, 2008) IMAX

Lees verder


maandag 5 mei 2008

[Rec]
Regie: Jaume Balagueró en Paco Plaza
Jaar van uitgave: 2007
bioscoop

Lees verder


Voor de recensies in de periode januari t/m april 2008 kun je hier terecht. Een alfabetisch filmoverzicht is te vinden in het filmarchief.
[home] - [filmarchief] - [vido?] - [archief] - [email]