Book reviews by art historian Drs Kees Kaldenbach

Bouwen in Nederland 600-2000

 

 

Boekbespreking van

Bouwen in Nederland 600-2000

Dikke prachtboeken over Nederlandse architectuur  zijn er momenteel te over, alle met een door deskundigen zorgvuldige gecomponeerde inhoud die in een jarenlange noeste arbeid zijn samengesteld.
Om een paar hoogtepunten te noemen: in 1993 verscheen van Henk Zantkuijl het monumentale boek Bouwen in Amsterdam, Het woonhuis in de stad.
In 1989 verscheen bij de SDU het boek Utrecht, de huizen binnen de singels.
En dan niet te vergeten de recente grote en grootse serie van alle belangrijke architectuur in alle provincies getiteld Monumenten in Nederland uitgegeven door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, samen met Waanders.

Om meteen even wat zout op de laatste slak te leggen: in de serie Monumenten in Nederland spreekt de adem van een traag team van boekhouders die, gekleed in stofjassen erg hun best hebben gedaan een zo saai en bloedeloos mogelijke beschrijving te geven, zakelijk en feitelijk juist maar zo vlak gereserveerd als maar mogelijk en, wat erger is, zonder op de nodige momenten voldoende rekenschap te geven van de historische typologie, functie, context.

Bouwen in Nederland 600-2000 is daarentegen van een ander kaliber en schijnt als een zonnetje in huis. Onder redactie van vier professoren in de architectuurgeschiedenis: Koos Bosma, Aart Mekking, Koen Ottenheym en Auke van der Woud en is een prachtboek ontstaan dat alles in zich draagt om een groot aantal gebruikers uit groot aantal doelgroepen heel erg happy te maken.
Het kloeke boek van 688 pagina’s is handzaam onderverdeeld in blokken van jaren: 600-1100, 1100-1500, 1500-1800, 1800-1900, en daarbinnen zijn die blokken handzaam verdeeld in thematische katernen. Binnen die katernen zijn individuele gebouwen beschreven met de nodige beschrijvende kaderteksten en bovendien uitmuntend geïllustreerd met plattegronden, tekeningen en foto’s. Elk tijdperk begint met een inleidende tekst die het karakter van de maatschappij in die tijd portretteert en de functies van bepaalde gebouwen schetst, als een monografie. Het resultaat is geen productie van stofjasboekhouders, maar een levend, soms hartstochtelijk kloppend boek, goed geordend, intelligent, met een schat aan typologieën van de gebouwen. De auteurs schetsen de ontwikkeling van basistypen door de eeuwen heen. In de Middeleeuwen waren die oertypen al aanwezig maar in latere eeuwen ondergingen ze een metamorfose aan de hand van veranderende rollen van bouwheer, bouwmeester, aannemer, timmerlieden, en veranderende eisen in gebruik en functies.

We leren van de professoren de laatste stand van de wetenschap, bijvoorbeeld over de datering van het Valkhof, Nijmegen (tweede helft van de 11e eeuw). Sommige geselecteerde gebouwen zijn voor algemene kunsthistorici (die niet dagelijks leven op een dieet van architectuurboeken) echte eye-openers, zoals bijvoorbeeld de Abdijkerk van Rolduc, die in dit boek ruim is geïllustreerd met plattegrond en foto’s, terwijl in de tekst merkwaardig genoeg tekst ontbreekt en ook de eerste datering (het complex is gesticht 1104) geheel ontbreekt. Om te checken of de kwaliteit daar inderdaad boven normaal Amsterdams peil uitsteekt heb ik als gebruiker van het boek onlangs de proef op de som kunnen nemen. Rolduc krijgt hierbij inderdaad een OK.

De beeldredactie moet speciaal geroemd worden. Waar beeldredactie in veel architectuur- en geschiedenisboeken een  ondergeschoven kind is, en triest tot  stiefmoederlijk behandeld wordt, is in Bouwen in Nederland echt heel goed nagedacht over de interactie tussen tekst en beeld en de didactische waarde die ze tegenover elkaar en in samenspraak innemen.

Daarmee is Bouwen in Nederland 600-2000 een vreugdevolle aanwinst en een boek om herhaald uit de kast te pakken om te zien waar we nu weer heen kunnen gaan op een verloren zondagmiddag.

Gebonden: harde kaft, 688 pagina's
Verschenen: mei 2007
Gewicht: 1763 gram
Formaat: 245 x 183 x 51 mm
WAANDERS

 

Boek een informatieve kunst en architectuurwandeling met een flinke dosis geschiedenis. Drs. Kees Kaldenbach werd in 1953 geboren in Alkmaar en woonde daar de eerste 23 jaar van zijn leven. Sindsdien in Amsterdam en in andere wereldsteden.

Menu of Kaldenbach tours

====================

Adriaen Coorte, by Quentin Buvelot, book & exhibition catalogue.
De Grote Rembrandt, door Gary Schwartz, boek.
Geschiedenis van Alkmaar, boek.
Carel Fabritius, Tentoonstellingscatalogus.
Frans van Mieris, Tentoonstellingscatalogus.
From Rembrandt to Vermeer, Grove Art catalogue, book.
Vermeer Studies, Congresbundel.
C. Willemijn Fock: Het Nederlandse interieur in beeld, boek.
Het Huwelijksgeschenk (1934), boek over de egoïstische vrouw, die haar luiheid botviert.
Zandvliet, 250 De Rijksten van de Gouden Eeuw , boek + nieuwe stippenplattegrond!
Ik doe wat ik doe, teksten van Lennaert Nijgh , boek + cd
Het Rotterdam Boek, boek.
Bouwen in Nederland 600 - 2000, boek.
Hollandse Stadsgezichten/ Dutch Cityscape, exhib. cat.
Zee van Land / over Hollandse Polders (NL) boek
Sea of Land / about Dutch Polders (English) book

TEFAF 2008 art fair

====================

 


About Art Historian Drs. Kees Kaldenbach: Read a biography.

 


How to find Drs Kaldenbach:

Map of Haarlemmermeerstraat, Amsterdam. Please note this tricky situation: there is another street in town that sounds almost the same: Haarlemmerstraat. You need however to find my street, Haarlemmermeerstraat. Take tram 2 to Hoofddorpplein square or tram 1 to Suriname plein square.

 

Contact information:

Drs. Kees Kaldenbach , kalden@xs4all.nl

Haarlemmermeerstraat 83 hs

1058 JS Amsterdam

The Netherlands

telephone 020 - 669 8119

(from abroad NL +20 - 669 8119)

cell phone 06 - 2868 9775

(from abroad NL +6 - 2868 9775)

 

How to get there (after your booking confirmation!):

- by car: ring road exit S 106 towards the centre, then 1st to the right (paid parking)

- by trams 1 and 17; exit at Surinameplein

- by tram 2; exit Hoofddorpplein.

From the museum square it takes about a 10-minute tram ride.

Read client testimonials. Read a biography.

 


Menu of tours

 

Photo by Dick Martin.

 

 

 


 

Reaction, questions? Read client testimonials.

Drs. Kees Kaldenbach, art historian, kalden@xs4all.nl Haarlemmermeerstraat 83hs, 1058 JS Amsterdam (near Surinameplein, ring road exit s106, streetcar tram 1 and 17).

Telephone 020 669 8119; cell phone 06 - 2868 9775.

Open seven days a week.

Amsterdam Chamber of Commerce (Kamer van Koophandel) number of Johannesvermeer.info / Lichaam & Ziel [ Body & Soul] is 3419 6612.

E mail esponses and bookings to art historian Drs. Kees Kaldenbach.

This page forms part of the 2000+ item Vermeer web site at www.xs4all.nl/~kalden

Launched 13 February 2008. Updated July 12, 2016.

 

====================

Column 2006 - 1 Farmacie & het imago-probleem
Column 2006 - 2 Echt ziek zijn en alternatief beter worden
Column 2006 - 3 Blues in de dokterskamer, met een Marokkaans kind als tolk-vertaler
Column 2006 - 4 Innovatie als tweezijdige vikingbijl
Column 2007 - 1 Patient versus client van de troon en de vuist
Column 2007 - 2 De hellevaart van de Brent Spar
Column 2007 - 3 Perspectief: laat anderen eens goed naar je kijken
Column 2007 - 4 Hermes, Alchemie en de Quintessence


Column 2008 - 1 Lees het dan! Het staat hier toch duidelijk!
Column 2008 - 2 Transparante retorica. Een democratisch goed

====================