Hieronder: een kaart van Amsterdam met stippen, aangebracht op een plattegrond van Amsterdam, uit 1842, behorende bij het boek

dat u hier rechts ziet afgebeeld:

Kees Zandvliet,

De 250 rijksten van de Gouden Eeuw.

Uitgeverij Rijkmuseum, Amsterdam, 2006

De cijfers op de plattegrond hieronder verwijzen naar de nummers van de personen besproken in het boek van Zandvliet!

Uiteraard bent u welkom bij de stadswandelingen voor kleine groepen die ik verzorg in Private Art Tours.

Ik gebruik als bronnen van wijsheid behalve het bovengenoemde handboek van Zandvliet ook de laatste edities van de twee handboeken van d'Ailly. Dat zijn, zoals u wellicht weet, de echt heel goede gedrukte stadswandelgidsen van Amsterdam.

Voor geinteresseerden: ik geef rondleidingen met boeiende verhalen over het leven in de 17de eeuw: politiek gekonkel, snoeiharde handel, innovaties in scheepvaart, de architectuur op menselijke maat, en de kleine menselijke geschiedenissen a la Geert Mak.

 

Correcties op het boek van Zandvliet uit 2006:

1) Rijke nr 32, p.73: De hier tweemaal genoemde Willem III moet zijn: Willem II.

2) Rijke nr 44, p.94: De archieftijger S.A.C. Dudok van Heel ontdekte een aantal jaren na de uitgave van Zandvliet, dat de veelgeroemde Frans Banning Cocq (1605-1655) de in het zwart geklede officier op de Nachtwacht, in feite anders heet en uit een andere tak van de familie stamt. Zie Dudok van Heel, The Rijksmuseum Bulletin, vol 57, 2009, deel 1, p 46: Frans Banninck Cocq.

Grappige uitglijder: Een van de redacteuren van het Bulletin beging een kleine doodzonde door in de vetgedrukte kop weer terug te grijpen op de ingesleten, foutieve spelling: Frans Banning Cocq. Het is wel degelijk Frans Banninck Cocq.

Maar nu de verrassing: bij Rijke nr 108, p.194: Daar staat al wel Frans Banninck Cocq. De ontdekking van Dudok van Heel was dus al half doorgesijpeld.

In een boek zo tjokvol namen, familierelaties, carrieres, cijfers, bedragen, adressen is het een wonder dat er geen tientallen of honderden fouten in staan. Chapeau, redacteuren!

 

 

Reactie, vragen?

Mijn aanbod: Kunsthistorische rondleidingen, historische wandelingen, met lering en vermaak,

door kunsthistoricus drs. Kees Kaldenbach, kalden@xs4all.nl Haarlemmermeerstraat 83 hs, 1058 JS Amsterdam (bij het Surinameplein, ringweg s106, tram 1 en 17). Zeven dagen per week geopend. tel 020 669 8119; mobiel 06 - 2868 9775.

Read a biography.

Menu of tours

Lichaam & Ziel is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Amsterdam nr. 3419 6612.

 

Voor prijzen kunt u mij even bellen of e-mailen.

 

 

 

Online 7 juni 2010 , update july 2016

Research and copyright by Kees Kaldenbach. A full presentation is on view at www.xs4all.nl/~kalden/