Donderdag 29 september
Neptunus neemt leiding in Series. (29 september)

Neptunus neemt leiding in Series
English
ROTTERDAM - Het nam meer dan vier uur in beslag, maar DOOR Neptunus versloeg Mr. Cocker HCAW donderdagavond met 5-1 in Game Three van de best-of-five Holland Series om een 2-1 voorsprong te nemen. Game Four wordt aanstaande zaterdag gespeeld in Bussum. Bij winst zal Neptunus opnieuw landskampioen zijn. Wint HCAW, dan wordt zondag Game Five in Rotterdam gespeeld.
Het was een tumultueuze wedstrijd, die totaal voor één uur en 38 minuten moest worden onderbroken vanwege regen en een bench-clearing brawl.
De wedstrijd begon om 19:48 uur en werd één minuut na middernacht afgesloten. Hiermee werd (opnieuw) bewezen dat het eigenlijk niet mogelijk is avondwedstrijden te spelen tijdens de Holland Series, omdat de meeste spelers, coaches en wedstrijd-officials overdag een normale baan hebben. Vanwege de vele files was een aantal deelnemers (spelers, umpires, pers) anderhalf tot twee uur onderweg om het stadion in Rotterdam te bereiken. Bovendien kan een lange avondwedstrijd, zoals vanavond, vrijwel niet 'gecovered' worden, vanwege de deadlines van de kranten. Er waren beelden van de wedstrijd op televisie te zien, maar het Sportjournaal kon de einduitslag niet melden, omdat het programma eerder was afgelopen dan de wedstrijd. Gelukkig leverde de wedstrijd nog geen kampioen op. Clubs moeten misschien overwegen de komende seizoenen tot een ander schema te komen, omdat deze wedstrijden uiteraard ook een promotionele waarde hebben.
Hoewel er overdag zonnige periodes waren had het de nacht ervoor vrijwel overal geregend en werd ook later op de dag regen verwacht. Maar, ondanks een korte bui in de namiddag, de wedstrijd kon gewoon volgens schema van start gaan, maar moest in de 1e4 worden onderbroken vanwege de regen. Na een onderbreking van 1:23 uur werd de wedstrijd hervat en kon uitgespeeld worden.

HCAW opende de score in de tweede inning op starter Rob Cordemans, net zoals men afgelopen zaterdag in de opener in Rotterdam deed.
Met Rodney Michel (stootslag-honkslag, gestolen honk) op het tweede honk en twee uit, verloor Cordemans zijn controle en gooide driemaal op rij vier wijd om HCAW zo een 1-0 voorsprong te bezorgen. Een strikeout maakte een einde aan de inning en Cordemans herstelde zich, want hij kwam tot 10 strikeouts en kreeg zes hits tegen in de acht innings die hij gooide.

In de eerste helft van de vierde inning sloeg Nick Fridsma een double voor HCAW en begon het te regenen. Na een pop-out had Dimitri Leon een 2 slag-2 wijd count toen de umpire crew de wedstrijd onderbrak, omdat het harder begon te regenen. Het moment van onderbreken kwam vreemd over, maar de umps kozen voor de veiligheid van de betrokkenen.
Hoewel het leek dat de wedstrijd definitief gestaakt zou worden, werd het uiteindelijk toch droog en kon het duel na een onderbreking van één uur en 23 minuten worden hervat. Rob Cordemans keerde terug op de heuvel en had slechts één pitch nodig om Leon drie slag te geven en de inning af te sluiten.

In de 2e4 keerde ook Jurjen van Zijl terug op de heuvel voor HCAW. Hij had drie hitloze innings gegooid en slechts één slagman tot de honken toegestaan via een vrije loop in de derde inning na acht opeenvolgende nullen.
In de vierde gooide hij vier wijd op Raily Legito met één uit. HCAW maakte toen een aantal defensieve wijzigingen en verving ook catcher Nick Fridsma, die twee pitches eerder was geraakt door een foutbal. Legito stal vervolgens het tweede honk en scoorde het gelijkmakende punt toen Harvey Monte een triple sloeg in diep links-midveld. Monte scoorde vervolgens zelf na een foute aangooi richting derde honk.

In de zesde inning voegde Neptunus een punt toe toen Raily Legito scoorde op een wilde worp met volle honken.
Een opzettelijke vrije loop zorgde opnieuw voor volle honken, waarna Van Zijl werd vervangen door Nick Stuifbergen. Die zag Roel Koolen in een inninh-ending dubbelspel slaan.

Het liep even uit de hand in de tweede helft van de zevende inning. Met twee uit en volle bak (3 wijd, 2 slag) op Melfried Comenencia werd een time-out gecalled, maar Nick Stuifbergen maakte zijn wind-up af en raakte Comenencia met zijn worp. Evert-Jan 't Hoen stormde hierna uit de Neptunus dug-out richting heuvel en een bench-clearing brawl volgde, waarbij een paar rake klappen vielen. Stuifbergen en 't Hoen werden uit het veld gestuurd, net als HCAW's eerste honkman Rodney Michel. De wedstrijd werd na 15 minuten hervat.

In de 2e8 voegde Neptunus nog twee runs toe op Jeroen Hubert, de opvolger van Stuifbergen. Raily Legito opende met een double en Harvey Monte kreeg vier wijd en scoorde beiden op een 2-out double van Roel Koolen om de stand op 5-1 te brengen.

HCAW 'outhit' Neptunus met 6-4, waaronder twee hits van Ronald Jaarsma, die geen honkslag wist te slaan in zijn voorgaande acht Holland Series-wedstrijden. Zijn laatste hit werd geregistreerd in Game 3 van de 2003 Series.