De Vuurberg
Illustration Extinct Coral © A. van Roekel
Home Milieu & Energie Gezondheid & Wetenschap Duurzaam Bouwen Photo Gallery
Nieuwsarchief Geologie & Reizen Landbouw & Voeding Natuurbescherming Eilanden


Nieuwsarchief Natuur & Milieu       Nieuwsarchief Gezondheid & Welzijn       Nieuwsarchief Politiek & Maatschappij

31-11-2006
Duurzame energie: Essent gaat herkomst palmolie onderzoeken
Energiebedrijf Essent gaat onderzoeken of de palmolie die het bedrijf bijstookt in gascentrales wel van duurzame oorsprong is. Dat zei manager sustainable energy van Essent, Helma Kip, tijdens het Nationaal Energie Forum op 30 november jl. Door het bijstoken van biomassa in elektriciteitscentrales, zoals palmolie, krijgt de geproduceerde elektriciteit de status van groene stroom. De vraag is of dat wel terecht is, gezien de schade die met de aanleg van palmolieplantages wordt aangericht aan tropische bossen in Aziatische landen zoals Indonesië en Maleisië.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Lees verder >>

02-09-2006
Natuurramp: Communicatie zwakke schakel bij waarschuwingssysteem tsunami
Direct na de zeebeving op 17 juli 2006 is het de Indonesische overheid niet gelukt om de Javaanse bevolking te waarschuwen voor een naderende tsunami. Al tijdens de verwoestende tsunami, tijdens de kerstdagen van 2004, had Indonesië de beschikking over een waarschuwingssyteem voor vloedgolven. Dit systeem, dat wordt gebruikt door tientallen landen rondom de Stille Oceaan, is het meest effectief in Japan, Hawaï en Australië. EOS Magazine berichtte eerder over communicatie als een van de zwakste schakels bij een tsunamiwaarschuwing.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Lees verder >>
Download 'Tsunamiwaarschuwing' (pdf) >> 312 kb

26-04-2006
Milieubeleid: VROM gaat interactief
Met de nieuwe Toekomstagenda Milieu wil staatssecretaris Van Geel van milieu de communcatie met de burger verbeteren. Ook wil VROM op milieugebied zelf vaker het goede voorbeeld geven, al duurt dat nog even want duurzaam inkopen door de overheid gaat pas in 2010 van start. Van Geel wil sterker inzetten op Europa. Met andere gebieden, die net als Nederland qua bevolkingsdruk en luchtverontreiniging tot de Europese top behoren (Povlakte, Londen en het Ruhrgebied), wil hij coalities sluiten om bijvoorbeeld samen in Brussel te gaan lobbyen.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Lees meer >>
Ga naar artikelen Milieu & Energie >>

26-04-2006
EPC nog lager: Energie terugwinnen uit douchewater
In nieuw te bouwen woningen kunnen we binnenkort een simpele en efficiënte maatregel verwachten. Door warmte terug te winnen uit douchewater kan vijftig procent op het energiegebruik tijdens douchen worden bespaard. Met behulp van een warmtewisselaar wordt het koude water voorverwarmd met energie uit het afvalwater. De terugverdientijd is enkele jaren, aldus de Stichting Warmteterugwinning uit Afvalwater die de nieuwe techniek promoot. De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt), een maat voor het energiegebruik van een woning, kan hierdoor verder omlaag van 1,0 naar 0,8.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Lees meer >>
Ga naar artikelen over Duurzaam Bouwen >>

20-04-2006
Kennisconferentie Water: Natte voeten geen last maar lust
Volgens Chris Zevenbergen, directeur Dura Vermeer Business Development, wordt het hoog tijd dat overstromingsrisico's worden meegenomen bij de ruimtelijke inrichting. Als inspirerend voorbeeld noemt hij Japan en de Amerikaanse stad Phoenix in Arizona, waar dit al tientallen jaren gebeurt. Zevenbergen was een van sprekers op de Kennisconferentie Water op 20 april in Amsterdam. Voor Japan was een vernietigende tyfoon in 1959 de reden de inrichting van stedelijke gebieden over een andere boeg te gooien. Behalve het vele ingenieurswerk dat de veiligheid moet waarborgen, is de Japanse bevolking bijzonder goed geïnfomeerd over wat hen te doen staat als hun woongebied overstroomt, aldus Zevenbergen. Japanners zijn zich erg bewust van rampen. Hiertoe is zelfs een National Disaster Day ingevoerd. Jaarlijks investeert het dichtbevolkte Japan twintig miljard dollar om waterschade te beperken. 'Een geïntegreerde strategie en financiële betrokkenheid van private partijen maakt het Japanse beleid zo succesvol. De lijnen tussen de rijksoverheid en uitvoerende partijen zijn er bovendien kort. Heel anders dan in Nederland, met ideeën in overvloed maar weinig actie.' Dura Vermeer werkt momenteel samen met Dordrecht, Hamburg en Londen in een project waarin urban planning is afgestemd op overstromingsrisico's. Zevenbergen: 'De uitdaging is om in te spelen op extreme weerscondities als gevolg van klimaattrends op de lange termijn.'
© De Vuurberg / A. van Roekel

Ga naar artikelen Bouwen op Water >>
Publiek versus privaat in de waterwereld >>

20-04-2006
Bushmeat: Een blijvende tragedie
Het RTL Nieuws presenteerde ons deze week weerzinwekkende beelden van gedode Afrikaanse mensapen. Afgehakte gorillahanden, chimp-biefstukjes en het deprimerende bericht dat bushmeat nu ook tot de menukaarten van Europese restaurants is doorgedrongen. Aanleiding was een internationaal congres deze week in de Apenheul over herintroductie van mensapen uit dierentuinen in het wild. Misschien wordt dit binnenkort een noodzakelijke praktijk om het uitsterven van onze naaste verwanten te voorkomen. Maar volgens primatoloog Frans de Waal is het uitzetten van dierentuinapen in het wild vaak tot mislukken gedoemd.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Lees meer over de aap in ons >>

© Annemieke van Roekel, 2005. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 13 april 2007

[home] [top] [contact] [disclaimer]