De Vuurberg
Illustration Extinct Coral © A. van Roekel
Home Milieu & Energie Gezondheid & Wetenschap Duurzaam Bouwen Photo Gallery
Nieuwsarchief Geologie & Reizen Landbouw & Voeding Natuurbescherming Eilanden


Nieuwsarchief Gezondheid & Welzijn       Nieuwsarchief Natuur & Milieu       Nieuwsarchief Politiek & Maatschappij

15-12-2006
Still hot: Biozuivel
Volgens onderzoek van de Consumentenbond is biologische voeding niet gezonder dan gangbare voeding. Verschillen tussen gehalten aan vitamine C en anti-oxidanten in groenten blijken minimaal of verwaarloosbaar. De vetsamenstelling van biologische zuivel verschilt echter wel van gangbare zuivel, zo bleek in 2005 op basis van TNO-onderzoek. Recent onderzoek van het Louis Bolk Instituut komt opnieuw tot de conclusie dat het vetgehalte van biologische zuivel zich van gangbare onderscheidt. Biozuivel bevat 60% meer Omega-3 en tussen de 20 en 72% meer CLA's. Het verschil in CLA-gehalte is het grootst in het voorjaar en de zomer als de koeien buiten lopen.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Ga naar het persbericht >>

20-04-2006
Welzijn langs de meetlat
Op de website van de Tilburgse afdeling van D66 wordt geluksprofessor Ruut Veenhoven in het blad Psychologie geciteerd: Nederland zou het gelukkigst worden van D66. Want de gemiddelde geluksbeleving is hoger in landen waar je makkelijk kunt scheiden, waar homohuwelijken en abortus mogelijk zijn en waar mensen zelf kunnen beslissen om een einde aan hun leven te maken. Veenhoven gelooft sterk in vrijheidsbeleving als bron voor geluk. Het Financieele Dagblad (20-04-06) zet meerdere internationale geluksonderzoeken op een rijtje, zoals de door de Universiteit van Tilburg samengestelde Atlas of European Values en een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De gemene deler is dat geld niet gelukkig maakt, behalve als er sprake is van echte armoede.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Lees meer over het meetbare geluk >>

19-04-2006
Gezondheidsclaims: Wonderolie
Voedingsonderzoek levert de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims. Zoals voor vetzuren uit visolie. Als de vetzuren zich niet van nature in het product bevinden, is dat voor de levensmiddelenindustrie geen probleem. Unilever voegt tegenwoordig omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) toe aan Becel Dieet en maakt hiervoor ook reclame. Deze onverzadigde vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken en dus via de voeding moeten worden ingenomen, zouden goed zijn voor hart en bloedvaten. Verrijkte voeding is natuurlijk niet nodig. Want een visje op z'n tijd en gewone zuivelproducten leveren de gezonde vetzuren ook. De biologische sector ziet zich gedwongen mee te gaan met de gezondheidshype. Dat biologisch melkvet 64 procent meer omega-vetzuren bevat - volgens onderzoek van het Britse onderzoeksinstituut IGER - komt de sector daarom goed uit.
© De Vuurberg / A. van Roekel

Lees het artikel: Biomelk levert betere borstvoeding op >>

© Annemieke van Roekel, 2005. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 15 december 2006
[home] [top] [contact] [disclaimer]