De Bevalling

Plaats bevalling
U kunt in onze praktijk kiezen voor een thuisbevalling, een bevalling in het kraamhotel of poliklinisch in het ziekenhuis.

Thuis
Indien u thuis bevalt, moet het bed verhoogd worden tot een hoogte van minimaal 70 cm. De aanwezigheid van een ondersteek is wenselijk. Klossen en po (ondersteek) kunnen geleend worden bij de Stichting Thuiszorg (010-2826000)

Voor de thuisbevalling moet aanwezig zijn:

Het kraampakket is soms kostenloos verkrijgbaar via uw verzekering.

Kraamhotel Rotterdam Zuid
In het kraamhotel in Rotterdam Zuid kunt U onder begeleiding van uw eigen verloskundige in een huiselijke sfeer bevallen. U kunt daar na de bevalling tevens uw kraamdagen doorbrengen. Wanneer U hierover informatie wilt of U zich wilt inschrijven kunt U bellen naar Kraamzorg Rotterdam (010-2826230)
Iedere dag is er om 15:30 een rondleiding, waar U zonder inschrijving aan deel kunt nemen.

Poliklinisch
U kunt er voor kiezen poliklinisch te bevallen. Dit betekent dat U zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt met de dienstdoende verloskundige uit onze praktijk. Voor de bevalling komt de verloskundige meestal eerst thuis beoordelen hoe ver U bent. Zij bepaalt wanneer U naar het ziekenhuis toe kunt gaan. Uw eigen verloskundige zal de bevalling in het ziekenhuis begeleiden. De eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling is afhankelijk van uw verzekering. Vraag dit vooraf na bij uw eigen verzekering.
U kunt kiezen uit de volgende twee ziekenhuizen:
Medische bevalling
Wanneer er zich tijdens de zwangerschap of bevalling complicaties voordoen, kan het noodzakelijk zijn dat de verloskundige de zorg overdraagt aan de gynaecoloog in het Maasstad of in het Ikazia. De gynaecoloog zal dan verder zorg dragen voor een goede zwangerschap en/of bevalling

De bevalling
Wanneer waarschuwen?

1. Weeën
Weeën zijn pijnlijke harde buiken die toenemen in kracht en frequentie. U kunt de verloskundige bellen indien de weeën minimaal twee uur lang om de 3-5 minuten komen, waarbij 1 wee ongeveer 1 minuut duurt. Belangrijk hierbij is dat de weeën heel regelmatig komen. Bent U nog géén 37 weken zwanger of wel eens eerder heel vlot bevallen, dan moet U de verloskundige natuurlijk eerder bellen.

2. Gebroken vliezen.
Wanneer de vliezen breken, merkt U dat meestal direct. Indien het vruchtwater helder is en het hoofdje bij de laatste controle goed was ingedaald, mag U de verloskundige overdag direct bellen. ’s Nachts mag U afwachten tot de volgende ochtend.
Belangrijk is dat het vruchtwater helder is en het hoofdje goed is ingedaald bij het breken van de vliezen. Zo niet, dan dient U direct de verloskundige te waarschuwen (dus ook ’s nachts).

3. Bloedverlies
Bij helderrood bloedverlies of bloederig slijmverlies voor 37 weken moet U altijd de verloskundige waarschuwen.

LET OP! Bloedverlies tijdens de bevalling is normaal. Is er echter veel, helderrood bloedverlies, dan moet U dit melden aan de verloskundige.