Kleding & bescherming


Kleding: wat had ik aan
Onder de gordel: een gewone onderbroek, een thermo-onderbroek (speciaal materiaal, isolerend maar transpiratievocht doorlatend), dunne sokken, scheenbeschermers, stukken vloerbedekking voor de knieën en een wielrenbroek (vanwege het zemen kruis ter voorkoming van een "dood vogeltje") en mijn schaatsmaillot. Overigens vergat ik mijn schaatsen, met daarover speciale neopreenhoezen tegen de koude en (sneeuw)vocht, alsmede mijn schaatsbeschermers niet.

Op het bovenlichaam droeg ik een thermo-hemd, een T-shirt, een ski-pullover, een sweater en daarover mijn dunne schaatsjack. Op mijn hoofd een thermo bivakmuts, een dikke muts en een skibril. Voorts smeerde ik mijn tenen en mijn gezicht in met watervrije vaseline. Speciale aandachtspunten: neus en lippen.

Bescherming
Vaak wordt er een beetje lacherig over gedaan en staat het "niet stoer" of "stom". Wat zeer zeker voor skeeleren geldt, geldt grotendeels ook voor toerschaatsen. En al zeker wanneer het gaat om een lange tocht onder niet-optimale omstandigheden, zoals duister en/ of veel scheuren.

1. Een MUST: knie-beschermers: ikzelf heb – na lang zoeken – 'dopjes' van het merk "Jackson". Deze zijn niet dusdanig groot dat je nauwelijks je schaatsen naast elkaar kan plaatsen en voldoen toch. (ik spreek uit ervaring...) Als aanbevolen opties:
2. Scheenbeschermers. Soepele. Ikzelf heb het merk Dyneema. Beschermt tegen snijdende schaatsijzers van collegae bij onverhoopte valpartijen.
3. Polsbeschermers. Afhankelijk van handschoen/ want en kunnen deze eronder gedragen worden. Ligt toch in de kast van het skeeler-seizoen.
4. Draagt makkelijk onder een schaatsjack, ligt toch in de kast naast de polsbeschermers: elleboogbeschermers.
5. Reflecterend vest. Weegt niets, voorkomt botsingen in het schemerdonker en mocht het helemaal fout gaan, dan ben je makkelijker op te sporen...
6. Gelukkig is het mij bespaard gebleven, maar ik heb het wel eens gezien: gebroken tanden na een valpartij. Gebitsbescherming. Als laatste, om verwondingen te voorkomen: slijp de punten van de schaatsen rond af (zo ongeveer als een Eurocent).

Noot: toch kan je op een rare manier verwondingen oplopen: ikzelf heb op 13(!) januari 1996 bij een valpartij op een ijsbaan met mijn linkerschaats mijn rechter achillespees doorgesneden!!

Onderkoeling
Speciaal wanneer je kleding nat is. Of gedeeltelijk nat, zoals bijv. na een valpartij op een plek waar water op het ijs ligt. Symptomen: Bleek, koude huid, rillen, verwarde spraak, suffig (wil gaan slapen), lusteloos.
GEVAARLIJK! Bij algehele onderkoeling kan iemand bewusteloos raken of zelfs een ademhalings/ bloedsomloop stilstand krijgen! Blijf bewegen, zorg ervoor niet verder af te koelen. Extra kleding lenen van medeschaatsers. Liefst zo snel mogelijk droge kleren aan en proberen warm te worden. Zorg bij algehele onderkoeling ALTIJD voor professionele hulp!

Bevriezing
Speciaal de ogen! Ikzelf draag (bijna) altijd mijn skibril. Zonder bril: bewust veel knipperen. Oren, neus en tenen zijn ook risicozones. Bevriezing is te herkennen aan de blauwachtig/ witte kleur, gevoelloos. Bewegen van de tenen of vingers is moeilijk en pijnlijk. Bij eerstegraads bevriezing: bleekgrijs, stekende pijn. Bij tweedegraads bevriezing: als eerstegraads, daarenboven: na enkele uren blaarvorming. Hoe dan ook: laat de blaren intact, en NOOIT het bevroren lichaamsdeel masseren!!

Blaren voorkomen
Natuurlijk als eerste voor goed zittende schaatsen zorgen. Mocht je toch snel blaren krijgen: smeer een aantal weken van tevoren je voeten in met bijv. kamferspiritus, GehWohl, GehFit (voetbalsem van Edelrid). Hierdoor wordt de voethuid wat stugger en minder blaargevoelig. Als laatste redmiddel (aan deze tip zit een luchtje): was je voeten alleen met koud water en zónder zeep, dan wordt de huid niet zo zacht. Eelt is goed, maar teveel kan ook weer blaren veroorzaken. (Pedicure) Verder: voor het schaatsen een stukje sporttape op de risicoplaatsen. Toch een blaar: Huidpleister (bijv. Compeed, Second Skin of Comfeel) met erover heen wat sporttape. Laten zitten tot de blaar genezen is.

  Voedingstips Index