DORPSGEMEENSCHAP

 WAPSERVEEN

___________________________________________________________________________________________________

 

    Home

Wapserveen

Dorpsgemeenschap

Actueel

Fotoalbum

Belangrijke links

Activiteiten in Wapserveen

 

 

 

WAPSERVEEN

 

Wapserveen is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Westerveld, met 820 inwoners (1 januari 2007). Het ligt ten Noorden van de Havelterberg en ten zuiden van de Wapserveensche Aa. De inwoners noemt men "Wapserveners" maar oorspronkelijk noemde men de inwoners Wapvenigers.

 

Historie

Wapserveen (Drents: "Wapserveene", oorspronkelijk ook wel "Wapsterveen", "Wapterveen" vermoedelijk ontstaan vanuit Wapse dus "Wapse Ter Veen") is een veenkolonie, ontstaan rond 1380 in de middeleeuwen (veertiende eeuw) langs de Wapserauwen net ten noorden van de brug over de Aa. Op enkele zijstraten met nieuwbouw na is het één lang (7,2 kilometer van oost naar west) lintdorp met veel (o.a. oude Saksische) boerderijen. Het werd in 1395 een zelfstandige parochie, in de eeuwen is de kerk vermoedelijk drie keer verplaatst, de eerste stond net ten noorden van de Aa (vlakbij de brug aan de Wapserauwen), de tweede net boven de oude dijk. De huidige Nederlands-hervormd kerk stamt uit 1803 en staat aan de noordkant van het Oosteinde. Hiernaast staat de enige nog authentieke losstaande klokkenstoel in Drenthe, uit de 16e eeuw. De klok zelf is van na de oorlog omdat de oude koperen klok door de Duitse bezetter is geconfisqeerd.

 

Sociaal leven

Op een dorpshuis met inpandige openbare basisschool en een barbecuerestaurant na heeft Wapserveen geen eigen voorzieningen meer en zijn de inwoners vaak aangewezen op de omliggende dorpen Havelte, Diever, Vledder, of de steden Steenwijk en Meppel. Wel zijn er twee maneges, een camping en diverse gastenverblijven / pensions. Ook heeft het een aantal sportclubs en verenigingen zoals voetbalclub, motorcrossvereniging, korfbalclub, jagersvereniging en veefokkerijvereniging. Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1998 was het dorp onderdeel van de gemeente Havelte.

 

Bedrijvigheid

De samenstelling en beroepen van de inwoners is de vorige eeuw erg veranderd. Rond 1900 was het een dorp met vele boerenbedrijven (+/- 200, nu nog +/- 15). De boerderijen zijn veelal omgebouwd naar een andere bedrijfssoort, of tot woon- of hobbyboerderijen. Er worden veel paarden gehouden. De mensen werken veelal buiten het dorp maar ook zijn er vele (+/- 100) kleine tot middelgrote bedrijven gevestigd, zoals bouw-/klussenbedrijven, rietdekkersbedrijf, loonbedrijven, grondverzetbedrijven, stenenhandel, elektriciens, schildersbedrijf, administratiekantoor, kapsalon, adviesbureau's, restaurant, circa 15 landbouwbedrijven en diverse andere middenstanders.

 

Omgeving Geografie

De omgeving van Wapserveen kenmerkt zich door landbouwgebied (veenontginningen), waar de strookverkaveling nog goed zichtbaar is. Ten zuiden van het dorpsgebied begint de heide van het Holtingerveld (zie ook: Uffelte Havelte). Ten noorden van het dorp ligt tussen de landerijen de rivier de Wapserveensche Aa met daarbij diverse natuurgebiedjes en vogelbroedgebieden.

 

Namen en gehuchten

Omdat Wapserveen een groot en wijds gestrekt gebied is kennen vele plekken en buurtjes eigen namen, zoals Westeinde, Oosteinde, Middenboer / Midden, Bovenboer, Olde Diek, Horrelveen, Mastenbroek, Lege Doakens, Schipsloot, de Nijstad, Oldwolde, Schipsloot, Karkebuurte, Polder Ten Cate, Brandeveen, Boois Veentien, Meeuwenkolonie, het Moer, Oosterzand, Westerzand, De Olde Diek, Veneboers Bossie, Boven (het hoge land ten Zuiden van het Midden/Oosteinde/Westeinde) en Buten (het lagere land ten noorden richting de Aa).

 

Rust en ruimte, Actie en bedrijvigheid

Dat de omgeving vaak rustig is, bewijst de aanwezigheid van een internationaal zencentrum ten noorden van het dorp, en een leefgemeenschap ten zuiden ervan.

Maar het is er niet altijd even rustig, direct ten zuidwesten van het dorp (ten zuiden van het Westeinde) bevind zich de grote 'Johannes Post Kazerne' ("Havelte") van de 43e Gemechaniseerde Brigade met daarbij een groot oefenterrein, er wordt ook regelmatig in het dorp en langs de Aa geoefend soms ook in combinatie met andere defensieonderdelen zoals de Luchtmobiele Brigade die dan dag en nacht met helikopters boven Wapserveen oefent. Overdag is er meestal ook veel bedrijvigheid van o.a. boeren die op het land werken.

Ook kom je op de grote 'stille' heide regelmatig offroaders tegen, het terrein heeft prachtig zand, vele heuvels en her en der een modderpoel. Het is daarom uitermate geschikt voor verschillende sporten zoals crosscountry-hardlopen, mountainbiken, paardrijden, enduromotorsport en terreinauto's. Het is echter niet op alle paden en gebieden toegestaan.

 

Bron: Wikipedia, 28 maart 2009