home

live

platen

artikelen

film

vido?

archief

email

Vido's LogZine

ARCHIEF


woensdag 14 november 2001

Godflesh, Green Hornet, Andre Williams, American Analog Set : pendelen tussen Melkweg en Paradiso

Gisteren was het een bonte avond die begon tussen de metalheads in de Melkweg. Godflesh speelde het in voorprogramma van Devin Townsend. Op het nieuwe album Hymns is Godflesh terug op oude, vertrouwde sterkte. Om dat effect te bereiken is de drumcomputer ingeruild voor meesterdrummer Ted Parsons. Zijn instrument staat flink voor aan het podium. Links staat bassist Raven (ex-Killing Joke, Prong) die de onlangs vertrokken GC Green heeft vervangen. Raven slaapt volgens mij met de zwarte muts die zijn hoofd bedekt. Hij kijkt heel cool uit zijn lodderige ogen en slurpt gretig in de coulissen uit zijn blikje bier. Het veel te hard afgestelde gezoem uit zijn bas overstemt de gitaren van Godfleshvoorman Justin Broadrick. De balans is helemaal zoek, wat ten koste gaat van de kracht die in de band huist. Het optreden is dan ook OK, maar niet fantastisch. Het is tekenend dat het beetje publiek in de moshpit pas echt in beweging komt en uitzinnig krijst bij Christbait Rising (van het album Streetcleaner uit 1990), waarschijnlijk het beste nummer dat Godflesh ooit heeft gemaakt.

Green Hornet heeft net het introductienummer ingezet als ik Paradiso binnen loop. Ze begeleiden vandaag Andre Williams. De oude, zwarte bluesrocker komt op als een gentleman strak in een felgekleurd pak. Met sierlijke bewegingen betreedt hij de catwalk midden in de zaal en begroet hij zijn publiek met een innemende glimlach, een knipoog en het schudden van uitgestoken handen. Give it to me, baby, zingt hij en het feest kan echt beginnen. Normaal gesproken ontvlucht ik bands die Proud Mary coveren, maar bij Andre Williams en Green Hornet zit er zo veel vuur in de uitvoering dat de rock-'n-roll er helemaal toe doet en klinkt als de meest hedendaagse muziek die er op de wereld bestaat. De samenwerking met Green Hornet is uit nood geboren, omdat de Amerikaanse begeleidingsband de oceaan niet over durfde te steken. Fuck the Atlantic, zei Williams en hij kwam in zijn eentje naar Europa. Het is niet te horen dat slechts twee avondjes repeteren vooraf gingen aan het eerste optreden van de Europese tournee. De Groningers voelen haarfijn aan waar Williams het volume wil laten zakken, een nieuwe wending gewenst is en wanneer een nummer is afgelopen. Het jengelende orgeltje geeft de songs een gospeltintje en de gitaarsolo's janken als dolle honden. Williams geeft de drie muzikanten elk na afloop van een geslaagde uitvoering een oprecht enthousiaste high-five. Opeens is Williams verdwenen om na een paar minuten terug te keren in een nieuw pak (stemmig zwart met witte strepen ditmaal). Als een ware performer gooit hij met plezier veel drama in de liedjes. This song was written before you were a gleam in your daddy's pants, kondigt Williams zijn culthit Jailbait aan. Het liedje over een man die zich tegenover de rechter moet verantwoorden over seks met een minderjarig meisje wordt luidkeels meegezongen door de voorste rijen. Na de tweede verkleedpartij komt de oude rocker vanachter de gordijnen in een heuse blue collar. Give it to me, baby, roept hij voor de derde maal (of was het al de vierde keer?). Halleluja, roepen wij allen in antwoord. Andre Williams en Green Hornet zijn klaar Europa te veroveren.

American Analog Set heeft de zware taak de avond af te sluiten in de kleine bovenzaal. Ze spelen hun ingehouden en droevige liedjes terwijl ze aan flarden worden gekletst door het nadrinkende publiek. Een joekel van een vibrafoon, een ouderwets klinkend orgel en een elektronische piano zijn de kenmerkende instrumenten in het geluid van de Texanen. De drums worden met brushes bespeeld, de zanger zingt zeer ingehouden. Normaal gesproken kun je daar een zaal mee stil krijgen. Niet vanavond en dat is doodzonde, zeker wanneer de band afsluit met het indringende We're Computerizing And We Just Don't Need You Anymore. Het is niet alleen mijn favoriet van het vierde album Know By Heart, maar ook het favoriete nummer van de zanger. Ik vraag hem na afloop of hij het niet vreselijk vond om tegen het geouwehoer te moeten opboksen. Hij heeft wel erger meegemaakt. It was better than Los Angeles, vertrouwt hij me toe.

Vanavond speelt American Analog Set in Rotown Rotterdam, morgen in Vera te Groningen.

Check de site van Green Hornet voor details over hun Europese tournee.


Tekst: Vido Liber
Kijk voor meer live-recensies in het archief.
[home] - [live] - [platen] - [artikelen] - [film] - [vido?] - [archief] - [email]