INFORMATIE VOOR CLIËNTEN VAN TATOESTUDIO'S

Je bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen. De GG&GD Amsterdam vindt het van belang om je van tevoren op de hoogte te stellen van een aantal mogelijke risico's. Deze risico's hebben te maken met de manier van aanbrengen van de tatoeage, het verzorgen van de tatoeage en je eigen gezondheid.

Het aanbrengen van een tatoeage
Tijdens het aanbrengen van een tatoeage wordt met vele kleine naaldjes een kleurstof onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding.
Voor het aanbrengen van de tatoeage wordt de huid schoon gemaakt en gedesinfecteerd. Zonodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje.
Het aanbrengen van een tatoeage moet steriel gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt.
De inkt die gebruikt wordt, wordt speciaal voor jou in kleine inktcupjes gedaan. Deze inkt wordt voor jou gebruikt en voor niemand anders. Overgebleven inkt wordt weggegooid.
Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden er tissues en zalf gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De zalf die gebruikt wordt moet met een spatel uit de pot worden gehaald.
De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage plastic handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, de zalf, een tissue of je huid.
Na afloop wordt de tatoeëerde plek ingesmeerd met zalf en afgedekt met bij voorkeur een vaselinekompres. Het kompres mag na drie tot vier uur verwijderd worden.

Het verzorgen van de tatoeage
Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je je tatoeage moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts.
Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan, niet te zonnebaden en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad.

 

Je gezondheid
Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.

Richtlijnen
In Amsterdam is de Gezondheidsverordening op tatoeëerders van toepassing. De GG&GD heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de tatoeëerders zijn verplicht deze richtlijnen na te leven.

 

MAIN GALLERY HYGIENERAPPORT KLANTENINFORMATIE NAZORG