Hoofdstuk 1. Kerntaken van het Algemeen Maatschappelijk Werk.

In dit hoofdstuk worden de kerntaken van het Algemeen Maatschappelijk Werk beschreven. Hoewel de kerntaken van het Maatschappelijk Werk bekend mogen worden geacht bij Maatschappelijk Werkers, zijn zij evenwel nieuw en onbekend voor de Politie. Vandaar dat ik deze taken in dit hoofdstuk toch even op een rijtje wil zetten.
In hoofdstuk 2 zal ik de kerntaken toespitsen op het Ingebouwd Maatschappelijk Werk bij de Regiopolitie.
Basis voor de beroepsuitoefening vormen de kerntaken zoals deze geformuleerd worden in 'Beroepsprofiel van de Maatschappelijk Werker'*. De Kerntaken worden hierin in algemene termen beschreven:

    1. Psycho-Sociale hulpverlening.
    2. Concrete en informatieve hulpverlening.
    3. Onderzoek en rapportage.
    4. Signalering, belangenbehartiging en preventie.


Kerntaak 1. Psycho-Sociale Hulpverlening.

De Maatschappelijk Werker richt zich volgens het beroepsprofiel op het al dan niet in standhouden, herstellen of verbeteren van de relatie tussen de cliënt en zijn sociale omgeving. Dit is psycho-sociale hulpverlening. Daarbij wordt eveneens stilgestaan bij de beleving en de ontplooiingsmogelijkheden van de cliënt en het leren verwerken van en omgaan met problemen. De uitvoering van deze kerntaak vindt bij het Algemeen Maatschappelijk Werk uitdrukkelijk plaats in een proces van samenwerking. Het betreft zowel kort- als langdurige hulpverlening.


Kerntaak 2. Concrete en informatieve hulpverlening.

Concrete hulpverlening omvat het verlenen van diverse hand- en spandiensten. Ook materiële hulpverlening gericht op het verbeteren van de bestaansvoorwaarden hoort hiertoe. Informatieve hulpverlening betreft het verzamelen en verschaffen van informatie in het kader van het hulpverleningsproces aan of ten behoeve van cliënten.


Kerntaak 3. Onderzoek en rapportage.

Onderzoek en rapportage betreffen activiteiten die er op gericht zijn samen met personen hun sociale situatie te verkennen. Met de uitkomsten hiervan kan de Maatschappelijk Werker een instantie, die een voor de betrokkene belangrijke beslissing moet nemen, voorlichting en advies geven. Onderzoek en rapportage behoren tot de taken van de Maatschappelijk Werker, aangezien beslissingen van instanties van uiteenlopende aard medebepalend zijn voor het sociaal functioneren van personen.
Het Maatschappelijk Werk kent nog een andere vorm van onderzoek en rapportage. Deze vindt plaats met het doel maatschappelijke ontwikkelingen, die de kwetsbaarheid van bepaalde (categorieën van) personen vergroten, in de openbaarheid te brengen.


Kerntaak 4. Signalering, belangenbehartiging en preventie.

Het systematisch op het spoor komen van, en aandacht schenken aan tekorten en gebreken in regelingen en voorzieningen heet signaleren. Ook het niet goed functioneren van personen of verbanden van personen alsook van organisaties en instanties kan daarvan deel uitmaken. In naam van cliënten worden geconstateerde misstanden, in de vorm van rapportage, ter kennis gebracht aan relevante organisaties en instellingen.
Belangenbehartiging staat voor het ondernemen van activiteiten om instituties en maatschappelijke omstandigheden te beïnvloeden. Het initiatief hiertoe neemt de Maatschappelijk Werker op grond van gesignaleerde noden, tekorten, maatschappelijke misstanden en belemmeringen.
Op basis van vroegtijdig onderkennen van probleemsituaties wordt met het uitvoeren van preventie-activiteiten getracht dreigende problemen te voorkomen.

In hoofdstuk 2 zal ik nagaan of de (kern)taken van het Ingebouwd Maatschappelijk Werk Regiopolitie voldoen aan de kerntaken van het Algemeen Maatschappelijk Werk.

*"Beroepsprofiel van de Maatschappelijk Werker", 1996. Nederlandse vereniging van Maatschappelijk Werkers.