Bloedgroepdieet
Ik heb van de diëten wel nog het bloedgroep dieet van Peter D'Adamo geprobeerd. Dat
leek mij wel aannemelijk, dat je op basis van de
bloedgroep kunt zeggen welk eten wel of niet
goed is voor een persoon. Het zwakke aan het
boek van Peter D'Adamo (en het gaat er
natuurlijk om dat je zijn boek(-en) koopt) vindt
ik dat hij aangeeft dat mensen zich zo veel
gezonder voelen na een paar weken zijn dieet
volgen. Maar dat vindt ik niet zo verwonderlijk.
Als je een Amerikaan een paar weken gezond laat
eten, voelt hij/zij zich uiteraard gezonder en
valt zeker af; Amerikanen eten zo ongezond. In
zijn boek beschrijft hij de praktijkervaringen
van hemzelf (hij is alternatief genezer) en van
zijn vader (die was huisarts) en allerlei
wetenschappelijk onderzoeken, waarmee hij de
nodige conclusies trekt, die mij niet altijd
overtuigen. En op die conclusies is zijn theorie
gebaseerd die bepaald welke etenswaren wel of
niet goed zijn voor een bloedgroep. Hij trekt
zelfs de conclusie dat het volgen van het dieet
de kans op kanker verminderd. Helaas vond ik
hematologische kankersoorten niet terug in zijn
boek en dat deel van zijn theorie overtuigde me
helemaal niet. Ik voelde me na een aantal
maanden dieet niet vitter en/of gezonder. Ik zal
het dieet dan wel niet goed hebben toegepast,
zullen de die-hards zeggen. Uiteindelijk ben ik
er mee gestopt en ben terug bij mijn persoonlijk
dieet, dat ik al jaren volg. En dat komt in
grote lijnen neer op het dieet voor bloedgroep
A. Namelijk niet te veel vlees, weinig zuivel
(weinig dierlijke vetten in het algemeen) en
weinig suiker. Het minder eten van tarwe is
nieuw en heb ik dan wel weer overgehouden aan
het bloedgroep dieet. Het spelt-brood van de
biologische winkel vindt ik sowieso erg lekker,
dus dat komt goed uit.