Bas' Kahler geschiedenis 2003-2005
Bloedgroepdieet
Ik heb van de diëten wel nog het bloedgroep dieet van Peter D'Adamo geprobeerd. Dat leek mij wel aannemelijk, dat je op basis van de bloedgroep kunt zeggen welk eten wel of niet goed is voor een persoon. Het zwakke aan het boek van Peter D'Adamo (en het gaat er natuurlijk om dat je zijn boek(-en) koopt) vindt ik dat hij aangeeft dat mensen zich zo veel gezonder voelen na een paar weken zijn dieet volgen. Maar dat vindt ik niet zo verwonderlijk. Als je een Amerikaan een paar weken gezond laat eten, voelt hij/zij zich uiteraard gezonder en valt zeker af; Amerikanen eten zo ongezond. In zijn boek beschrijft hij de praktijkervaringen van hemzelf (hij is alternatief genezer) en van zijn vader (die was huisarts) en allerlei wetenschappelijk onderzoeken, waarmee hij de nodige conclusies trekt, die mij niet altijd overtuigen. En op die conclusies is zijn theorie gebaseerd die bepaald welke etenswaren wel of niet goed zijn voor een bloedgroep. Hij trekt zelfs de conclusie dat het volgen van het dieet de kans op kanker verminderd. Helaas vond ik hematologische kankersoorten niet terug in zijn boek en dat deel van zijn theorie overtuigde me helemaal niet. Ik voelde me na een aantal maanden dieet niet vitter en/of gezonder. Ik zal het dieet dan wel niet goed hebben toegepast, zullen de die-hards zeggen. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt en ben terug bij mijn persoonlijk dieet, dat ik al jaren volg. En dat komt in grote lijnen neer op het dieet voor bloedgroep A. Namelijk niet te veel vlees, weinig zuivel (weinig dierlijke vetten in het algemeen) en weinig suiker. Het minder eten van tarwe is nieuw en heb ik dan wel weer overgehouden aan het bloedgroep dieet. Het spelt-brood van de biologische winkel vindt ik sowieso erg lekker, dus dat komt goed uit.