soort groente geschiktheid houdbaarheid in maanden voorbereiding blancheertijd in minuten
artisjokken (middelgroot gesloten vruchten ) goed 2 tot 4 kookrijp voorbereiden bodems apart 8
aubergines rijpe maar vaste vruchen goed 5 tot 7 schillen in plakken of blokjes snijden 4
bloemkool vaste witte kool goed 8 tot 10 goed wassen als hele kool of in roosjes 4hele kool

2 roosjes

bonen en peulvruchten zeer goed 8 tot 10 puntjes en draden eraf halen wassen en breken 3
erwten (doperwten tuinbonen) zeer goed 10 tot 12 doppen en wassen 3
groene kool zeer goed 7 tot 8 stronk en lelijke bladen verwijderen wassen 2
koolraap(jonge verse niet houterige kooltjes) zeer goed 5 tot 7 wassen schillen en in plakken,reepjes of dobbelstenen snijden 4
mais kolven of korrels zeer goed 6 tot 8 bladeren verwijderen blancheren en als korrels of kolven invriezen 8
paddestoelen alleen zeer kleine verse goed 5 tot 7 wassen schoonmaken slechte stukjes of donkere sporen verwijderen kleine paddestoelen heel laten grote kleinsnijden 4
paprika alleen stevige en glanzende vruchten zeer goed 5 tot 7 deksel eraf middendoorsnijden zaden verwijderen wassen evt in reepjes of blokjes snijden 3
tuinkruiden zeer goed 5 tot 7 wassen drogen en fijnsnijden  
rode kool zeer goed 6 tot 10 afspoelen stronk verwijderen en fijn snijden 3
savooiekool goed 6 tot 8 stronk en lelijke bladen verwijderen   fijnsnijden 3
soep groente zeer goed 5 tot 7 wassen fijnhakken 3
spinazie (alleen direct na de oogst zeer goed 12 uitzoeken en goed wassen 2
spruitjes zeer goed 6 tot 8 schoonmaken en wassen 4
tomaten goed 5 tot 8 wassen en dan heel of in stukjes puree 10 min koken en zeven 3
wortelen zeer goed 9 tot 11 schillen schrappen wassen heel of in stukjes 4

pumpoenhome.gif (2641 bytes)