Home I'M LOST! Title Back

Donkere materie: een revolutie

Copernicus
In de wetenschap komt zo nu en dan een nieuw idee op dat de heersende manier van denken omverwerpt. De opvatting van Copernicus dat de aarde niet het middelpunt is van het zonnestelsel (of van het heelal) is een voorbeeld van zo'n revolutie in de wetenschap (en in de theologie).

Niet lang geleden ondergingen wetenschappers ook zo'n verbijsterende omwenteling in het denken toen ze gingen beseffen dat het grootste gedeelte van het heelal niet bestaat uit dezelfde soort materie als de aarde. Uit gravitatie-effecten kunnen we afleiden dat er "donkere materie" bestaat, die we niet kunnen zien. En er zijn sterke bewijzen dat het meeste ervan niet bestaat uit protonen, neutronen en elektronen, zoals wij.

donker sterrenstelsel
Donkere materie         Niet-donkere materie


Wat is donkere materie dan wel? We weten het niet. Misschien is ze samengesteld uit neutrino's, of misschien is het een nog meer exotische vorm van materie, zoals de "neutralino's" (schaduw-deeltje van het neutrino in theorieën met super-symmetrie).


    Zie Wikipedia: Donkere materie en Zwaartekracht (nieuwe verklaring).  Heelal.



Dit is het eind van het pad "Beyond the Standard Model". Hier waren de belangrijkste onbeantwoorde vragen te vinden waar de deeltjesfysici nu aan werken. Andere paden zijn:

Verval Standaardmodel Experimenten Geschiedenis Samenvatting


Back We thank the Berkeley Center for Particle Astrophysics
for the use of their Dark Matter images.