WiFi in elke uithoek

Stap voor
stap
betere
WiFi

Ontdek hoe!

Kán het nog beter?

Die vraag houdt ons altijd bezig. WiFi bijvoorbeeld. In een paar stappen kunt u het draadloze netwerk bij u thuis checken. Dat levert u al snel beter internet op. En dat plezier doen wij u graag.

Hoe kan úw WiFi nog beter? Doorloop deze vragen:

Heeft u WiFi in elke uithoek van uw huis?
Heeft u steady WiFi, dus zonder onderbreking?
Wilt u draadloze apparaten verbinden via WiFi?
Wilt u optimale snelheid?

WiFi-weetjes

Er zijn trucs en apps om WiFi te testen

Met apps zoals ‘Wi-Fi SweetSpots’ voor Apple en ‘Wifi Analyzer’ voor Android-toestellen kunt u uw WiFi testen. Met deze apps leest u makkelijk af hoe snel uw WiFi op verschillende plekken in huis is. U ziet ook gelijk op welk kanaal uw WiFi werkt, en of u een 2,4 GHz- of 5 GHz-verbinding gebruikt.


Voor Apple is er trouwens een extra trucje: druk tegelijk op de Alttoets en klik op het WiFi-symbooltje WiFi strong signal icon. U ziet dan van uw WiFi-netwerk de snelheid, het kanaal en de Ghz-verbinding.

Update uw modemsoftware voor een WiFi-boost

Voor optimale werking van uw WiFi is een modemsoftware-update belangrijk. Check welke software op uw FRITZ!Box-modem staat en of dat de nieuwste versie is. Kijk hier hoe dat gaat. Uw WiFi-signaal werkt dan volgens de nieuwste inzichten. En dat merkt u meteen.

Valt WiFi weg? Check even of het Wlan-lampje brandt

Als uw WiFi is uitgevallen kijk dan of het Wlan-lampje van uw modem brandt. Zo niet, druk dan even op de grijze WLAN-knop. Het lampje gaat dan branden en u heeft weer WiFi.

Branden er helemaal geen lampjes of knippert Power/DSL? Ga dan na of uw FRITZ!box goed is aangesloten.

Modemherstart verbetert vaak WiFi-kwaliteit

Als uw WiFi veel stoort of uitvalt, helpt herstarten van het modem vaak. Herstart het modem door de stroom even te onderbreken. Met uw modem start uw WiFi-netwerk opnieuw op en werkt het weer beter.

Modemplaats: dichtbij het aansluitpunt en uít de kast

Als op sommige plaatsen in huis uw WiFi vaak stoort, kunt u het modem op een betere plek zetten. Zet hem vrij in de ruimte, dus uit kasten. Maar blijf wel altijd dichtbij het aansluitpunt: maximaal 1,5 meter ervandaan. Kan dat niet, dan helpt een repeater het signaal te versterken. U heeft dan overal goede WiFi-kwaliteit. Zelfs achterin de tuin als u dat wilt.

WiFi-blokkades zijn vaak oorzaak van bereikproblemen

Kijk dus of WiFi-blokkades uw WiFi-bereik verstoren. Dat kunnen obstakels zijn die altijd storen, of apparaten die alleen storen als ze aan zijn, bijvoorbeeld:

  • Babyfoons, draadloze speakers, telefoons zoals vaste draadloze handsets, magnetrons. En in het algemeen apparaten in de buurt van het modem.
  • Vaste WiFi-Blokkades zijn: metaal, zoals een radiator, beton, of erger: gewapend beton! Veel bedrading stoort en water, dus een boiler, een aquarium of natte was!


Als blokkades het WiFi-signaal verstoren kunt u die misschien verplaatsen. U kunt ook nog een andere plaats voor uw modem proberen en opnieuw het bereik meten. Als dit niet afdoende is, helpt een repeater.

Meesurfers vertragen uw WiFi-netwerk: beveilig!

Wij raden iedereen aan om het WiFi-netwerk goed te beveiligen. U krijgt een lagere snelheid als mensen alleen al meesurfen op uw persoonlijke WiFi-netwerk. En dan hebben we het nog niet eens over echt kwaadwillenden.

Het modem van XS4ALL is goed beveiligd

Het FRITZ!Box-modem dat wij in bruikleen geven voldoet aan strenge veiligheidseisen. De geïntegreerde firewall beschermt alle aangesloten computers. En de WPA2-encryptie beveiligt uw draadloze internetverbinding effectief tegen meesurfen. Op onze helpdeskpagina’s vindt u de beveiligingsinstellingen van het FRITZ!Box-modem.

Extra goed: wachtwoord én gastennetwerk

Stel een goed wachtwoord in en deel dat niet met anderen. Voor gasten kunt u een gastennetwerk instellen, met een eigen wachtwoord. Handig én veilig.

Openbare WiFi is niet beveiligd

De gratis openbare WiFi in het café of de trein is prima om een beetje te surfen of het nieuws te lezen. Maar persoonlijke gegevens kunt u beter niet via een openbaar WiFi-netwerk versturen. Het is dan makkelijk voor inbrekers om vertrouwelijke gegevens te achterhalen. Internetbankieren kunt u dus beter op uw beveiligde WiFi-netwerk thuis doen.

5 GHz is sneller en 2,4 GHz heeft een groter bereik

Als u een glasvezel-modem heeft of een WiFi-repeater, kunt die instellen op een 2,4 of een 5 GHz-verbinding. Welke kiest u? In het algemeen is de 5 GHz-verbinding sneller dan een 2,4 GHz. Maar met 2,4 GHz heeft u een groter bereik. Staat het modem in de buurt van uw computer en uw andere WiFi-apparaten? Gebruik dan een 5 GHz-verbinding. In een groter huis met meer afstand tussen de apparaten is een 2,4 GHz-netwerk beter.

WiFi werkt via radiogolven en kan tot wel 350 Mbit/s halen

WiFi is draadloos internet. Het digitale signaal wordt gecodeerd via radiogolven door de lucht naar uw computer gestuurd. Die vangt hem op met een WiFi-kaart. De codering gaat volgens een internationale norm: het IEEE 802.11-protocol.


De standaard WiFi-techniek wordt ook wel WLAN genoemd: Wireless Local Area Network. De maximale internetsnelheid met WiFi is 350 Mbit/s. Let wel: dat haalt u alleen als uw abonnement en uw apparatuur dat aan kunnen. Het WiFi-bereik is gemiddeld 35 meter. Dat is dus WiFi in het kort.

WiFi ontstond in Nieuwegein!

De basis van de WiFi-techniek komt uit Nederland! Uit Nieuwegein om precies te zijn. Cees Links en Vic Hayes zijn de grondleggers. Zij ontwikkelen eind jaren ’80 WaveLAN. Toen Apple 10 jaar later de show stal met de eerste wireless laptops met deze techniek, ging het snel wereldwijd. ‘WiFi’ werd toen de naam – een knipoog naar HiFi. Cees Links zelf legt dat uit in een interessante aflevering van Polderpioniers op Tweakers.

Graag meer advies of hulp?

Op deze pagina geven wij tips voor situaties die veel voorkomen. Misschien is uw specifieke WiFi-probleem nog niet verholpen. Dan kan de oplossing nog staan bij de veelgestelde WiFi-vragen. Neem anders gerust contact op met onze Klantenservice.