sion blur sion armsdown

Veilig, stabiel en draadloos internet van XS4ALL

Wifi-tips en -instructies: van A tot WPA2. Zoek niet verder!

Internet zonder beperkingen. Veilig, stabiel én snel. Wij maken ons er dagelijks sterk voor. Wifi is vaak de zwakste schakel in het netwerk. Hapert uw wifi wel eens, heeft u slecht bereik, of is internet via de wifi gewoon traag? Dat hoeft niet zo te zijn.

Dagelijks fiksen wij wifi-problemen voor onze klanten. Met de inzet van top-notch apparatuur, de handigste plaatsing van het modem en de automatische keuze van het rustigste wifi-kanaal. Vinden we leuk om te doen. Het leek ons ook handig om onze oplossingen voor de meestvoorkomende wifi-problemen even op een rij te zetten. Voor u.

Een tactische plek voor uw modem

Hoe dichter bij uw FRITZ!Box-modem, des te sterker het signaal. Zit het eerste internetaansluitpunt dat binnenkomt in een afgelegen hoek van uw woning of kantoor? Dan kan het helpen om uw modem (ergens) anders neer te zetten. Zorg daarbij wél dat uw modem correct is aangesloten.

Help uw wifi-signalen een handje
Want de radiogolven van wifi dringen niet goed door gewapend beton of glas heen. Plafonds of aquariums vormen merkbaar barrières, maar ook elektrische apparaten zijn een grote bron van wifi-verstoringen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een plek voor uw modem. Zet uw modem bijvoorbeeld niet achter uw tv neer, maar ernaast. Staat-ie in de meterkast? Erbuiten is beter: dat scheelt 3 tot 7% aan wifi-sterkte.

Heeft u internet via het kopernetwerk (dus geen glasvezel)? Zorgt u dan ook dat de kabel van uw modem naar het aansluitpunt niet langer is dan 1,5 meter.

Plattegrond_2000x1000px_RGB[6].png
map_2000x1000px_RGB[6].png

Kies de juiste frequentie

Modems zijn net radio’s: ze zenden uit op een bepaalde frequentie. De meeste modems kunnen op twee frequenties uitzenden: op 2,4 GHz en 5 GHz. Daarvan wordt 2,4-GHz al het langst gebruikt. Het nadeel van 2,4 GHz is dat het slechts over een beperkt aantal zuivere kanalen beschikt. Daardoor kunnen draadloze apparaten (van babyfoon, DECT-telefoon tot iPad) elkaar verstoren. Deze communiceren namelijk bijna allemaal op 2,4 GHz. Bent u ook nog met het hele gezin aan het gamen, netflixen en facebooken, dan zit iedereen elkaar in de weg. De verbinding kan dan flink trager worden. In dichtbebouwde wijken is het al helemaal een probleem. Niet alleen uw eigen apparatuur geeft dan onderling verstoringen, maar die van de hele omgeving. Midden in de stad zit u zó binnen het bereik van tientallen routers. 

Bij een goede dekking heeft u met wifi op 5 GHz u een snellere verbinding. Ook handig: dankzij de grote hoeveelheid kanalen op 5 GHz, is veel minder kans op verstoringen. Het nadeel is dat het 5 GHz-signaal veel minder ver reikt binnen uw woning. Staat uw modem beneden, dan heeft u bij 5 GHz nauwelijks wifi op zolder. Wifi-repeaters bieden dan een uitkomst.

Omdat het in de wifi-standaarden zo is afgesproken, heeft u met een frequentie van 2,4GHz de beste kans op het zuiverste signaal op kanaal 1, 6 of 11. Maakt u gebruik van 5GHz? Dan zit u goed met een kanaal tussen de 1 en 48. Onze FRITZ!Box-modems kunnen zó ingesteld worden, dat ze steeds automatisch het rustigste kanaal gebruiken. Handig!

Grafiek_2000x1000px_RGB#3[2].png

Wifi-kanalen? Op 'automatisch'

Is uw wifi-bereik goed, maar hapert uw internet? Dan is het waarschijnlijk te druk op het wifi-kanaal. Checkt u dan even in uw modem of het gekozen kanaal wel op ‘automatisch’ staat. Uw modem stemt dan continu af op het rustigste en zuiverste wifi-kanaal om drukte op het kanaal te vermijden. Vooral als u op een overbelast kanaal zat, zult u de verbetering meteen merken. Wilt u tóch een kanaal vastzetten? Kies dan voor kanaal 1, 6 of 11 op 2,4 GHz. Als u de frequentie van 5 GHz vastzet, kies dan een kanaal tussen de 1 en 48. Nogmaals: we adviseren u om het kanaal op ‘automatisch’ te zetten, zodat uw modem steeds het rustigste kanaal aanhoudt.

Zo zet u de wifi-kanaalkeuze op ‘automatisch’

Gebruik 5-GHz als u in een dichtbebouwd gebied woont

Woont u in een stad of in een druk appartementencomplex? Dan kunt u misschien beter voor 5GHz kiezen. In tegenstelling tot 2,4 GHz heeft 5 GHz heeft meer kanalen en een hogere maximale snelheid. Zorg er daarom voor dat zoveel mogelijk apparaten verbonden zijn via 5 GHz.

Het nadeel is alleen dat 5GHz minder ver reikt en moeilijker door obstakels zoals deuren, muren en plafonds heen zendt. Moet uw wifi een lange afstand in uw woning afleggen, woont u in een dichtbebouwd gebied én is het te druk op 2,4 GHz? Dan kunt u de afstand overbruggen met een wifi-repeater, die uitzendt op 5-GHz.

Een wifi-repeater: alléén ter overbrugging van fysieke afstand of obstakels

U kunt uw wifi-bereik vergroten. Dit doet u alleen als de wifi niet ver genoeg in uw woning reikt, door obstakels of afstand. Bijvoorbeeld wanneer u slecht bereik heeft op een bovenetage, waar u gebruik wil maken van uw wifi. Heeft u nog geen wifi-repeater? Dan kunt u die tegen een gereduceerd tarief aanschaffen in onze webshop. Alleen klanten van XS4ALL kunnen gebruikmaken van dit aanbod.

fritz_repeater_updaten_start_update.png

FRITZ!WLAN

De FRITZ!WLAN Repeater 2400 voor een beter wifi-bereik in en rond uw woning.
Van € 79,- voor € 65,-. Ga naar webshop.xs4all.nl. De webshop is alleen toegankelijk met een XS4ALL-verbinding.

De beste manier om een wifi-repeater aan te sluiten

Bekabeld, om langere afstanden of grote obstakels te overbruggen:
Plaats de wifi-repeater zo dicht mogelijk bij de plek met een slecht wifi-bereik. Trek een netwerkkabel (UTP) van uw FRITZ!Box-modem naar uw wifi-repeater toe, als dat mogelijk is in uw woning. Sluit de kabel aan en koppel uw wifi-repeater aan uw FRITZ!Box-modem. Met een bekabelde verbinding heeft u geen signaalverlies.

Draadloos, om kortere afstanden of kleinere obstakels te overbruggen:
Plaats de wifi-repeater halverwege uw modem en de plek met een slecht wifi-bereik. Let op: de plek waar uw wifi-repeater geplaatst wordt moet wél een goed wifi-bereik hebben. Verbind de wifi-repeater vervolgens draadloos met uw FRITZ!Box-modem. De repeater herhaalt dan het signaal dat-ie opvangt van het modem, waardoor het bereik wordt vergroot. Zo heeft u ook op de moeilijk bereikbare plek goed draadloos internet.

modem plaatsing 72 (high res-plus) 03.png

Mesh: soepel blijven streamen terwijl u van de tuin naar zolder loopt

Is elk probleem met het wifi-bereik zomaar opgelost als er een wifi-repeater ingeschakeld wordt? Ten dele, want zonder mesh verbinden apparaten niet altijd automatisch met het sterkste wifi-signaal. Daardoor kunt u alsnog traag internet ervaren.

Mesh
Mesh is slimme software die uw FRITZ!Box-modem en uw FRITZ!WLAN wifi-repeater(s) laat samenwerken als één naadloos netwerk. Uw Spotify, videostream of download loopt zo nooit meer vast wanneer uw apparaat wisselt tussen uw modem en wifi-repeater. Sterker nog: u merkt niet eens dat er tussen de wifi-punten geswitcht wordt. Met mesh verliest het wifi-netwerk uw apparaat dus niet meer uit het oog, zodat u overal in huis automatisch van het best beschikbare wifi-signaal geniet. Zorg ervoor dat uw modem en wifi-repeater(s) allemaal van AVM zijn, de fabrikant van FRITZ!-producten. Zorg ook altijd dat uw met-wifi-verbonden apparaten op de laatste software draaien. Voordelen van Mesh:

  • Mesh wifi steering: Stuurt wifi-apparaten automatisch naar het wifi-toegangspunt met de beste ontvangst en de krachtigste frequentie.

  • Cross band repeating: Gebruikt bij FRITZ!WLAN Repeaters steeds de frequentie met de snelste verbinding.

  • IPTV- en streaming-optimalisaties: Zorgt voor het afspelen van video's en muziek zonder onderbrekingen, wanneer u met een streamend apparaat van uw FRITZ!Box-modem naar uw FRITZ!Repeater loopt.

  • Beamforming: De antennes zenden precies in de richting van de ontvangende apparaten – voor nog meer reikwijdte en snelheid.

Eén inlog & meer inzicht
Mesh heeft nog meer voordelen. Dankzij mesh heeft u namelijk nog maar één netwerknaam (SSID) en wachtwoord nodig voor de wifi in uw hele woning. Bovendien wordt het instellingenscherm van uw modem vernieuwd, waardoor u beter inzicht heeft in welke apparaten er allemaal met uw wifi verbonden zijn.

Mesh is beschikbaar voor de FRITZ!Box met minimaal FRITZ!OS 7, voor FRITZ!Repeaters en wifi-compatibele FRITZ!Powerline-producten.

Zo maakt u gebruik van mesh

Goed om te weten

Zo test u uw wifi(-bereik)
Houd al uw apparaten up-to-date
Wifi voor uw gasten: doe het veilig
Openbare wifi is niet veilig
Zo verbindt u uw draadloze apparaten via wifi
Zet de LAN-poorten op ‘Power Mode’ voor optimale snelheid
chevron-down