Technologie

Wij zijn thuis in internettechnologie. Vanaf het eerste uur. Op deze pagina leest u over relevante ontwikkelingen, krijgt u tips, uitleg en achtergronden.

Snelheidsverbeteringen

In 2016 staan een aantal grote netwerkverbeteringen op onze agenda. Hier vindt u onze plannen voor die verbeteringen. Natuurlijk houden we u ook persoonlijk op de hoogte van verbeteringen aan het netwerk in uw buurt.

Nieuwe technieken voor meer snelheid

Meer glasvezel in Nederland

25% van de Nederlandse huishoudens heeft dit jaar een glasvezelaansluiting. En kan dus razendsnel internetten. Het glasvezelnetwerk groeit de komende jaren steeds verder. Met de postcodecheck kunt u zien of er ook glasvezel bij u ligt.

Snelheid van het licht

Glasvezel is de snelste en betrouwbaarste internetverbinding van dit moment. Een glasvezel is een dunne draad van glas, die sterk en buigzaam is. Glasvezel kan lichtsignalen transporteren over grote afstanden. Die worden met een laser gestuurd en ze komen aan met de snelheid van het licht!

Ook snel uploaden

De internetsnelheid gaat met glasvezel tot wel 500 Mbit/s en is daarmee sneller dan de kabel. Ook uploads gaan met 500 Mbit/s. Een filmpje versturen gaat met glasvezel net zo snel als een filmpje ontvangen. En de afstand van uw huis tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de internetkwaliteit.

Wij informeren u

Wij informeren onze klanten als er glasvezel op hun adres komt. U krijgt een nieuw glasvezel-modem van ons als het zover is. Daar hoeft u niets voor te doen. U kunt dan uit meer en snellere internetabonnementen kiezen en interactieve TV nemen in HD-kwaliteit. Die keuze is aan u.

Sneller DSL-netwerk met nieuwe technieken

VDSL: downloaden tot 50 Mbit/s

Dit is 1 van de technieken waarmee we ons ADSL-netwerk verbeteren. De V staat voor Very-high-bitrate. VDSL haalt downloadsnelheden tot 50 Mbit/s en tot 5 Mbit/s voor uploaden. Voor VDSL mag de afstand van het adres tot aan de wijkcentrale echter niet langer zijn dan 1500 meter. Dat is korter dan bij ADSL.

U hoort het van ons

Het is dus mogelijk dat VDSL nu al beschikbaar is op uw adres. Als dat zo is hoort u het snel van ons. In sommige gevallen heeft u daar een nieuw modem voor nodig. Dit krijgt u gratis in bruikleen.

VVDSL: tot 100 Mbit/s downloaden

Voor nog hogere internetsnelheden komen er meer straatkasten in de wijk. Dat verkort de afstand tot de centrale. Dit samen met nieuwe apparatuur maakt vectored VDSL mogelijk. VVDSL vermindert de nadelige effecten van ruis en lijnlengte. Het haalt downloadsnelheden tot 100 Mbit/s en uploadsnelheden tot 10 Mbit/s - afhankelijk van de lijnlengte.

De VVDSL-aanleg startte begin 2014. Wij verwachten dat in de loop van 2016 vectoring op de meeste plaatsen in Nederland mogelijk is.

Wij informeren u

Wij informeren onze klanten als er VVDSL op hun adres komt. U hoeft dus verder niets uit te zoeken. Als het er is kunt u uit meer en snellere internet-abonnementen kiezen en interactieve TV nemen in HD-kwaliteit. Als u dat wilt. Voor de omschakeling krijgt u in sommige gevallen een nieuw modem van ons in bruikleen.

Zo krijgt u thuis de beste internetsnelheid

De internetsnelheid die wij aangegeven bij onze abonnementen is de snelheid bij ideale omstandigheden. In praktijk kan de snelheid dus lager zijn. Wij hebben niet de controle over alle factoren die de internetsnelheid beïnvloeden. Wij kunnen u wel vertellen hoe u thuis de best haalbare snelheid krijgt

Sluit alles goed aan

Verkeerd aangesloten apparatuur of te lange kabels, kunnen de internetsnelheid vertragen. De netwerkkaart in uw computer kan dan automatisch terugschakelen van bijvoorbeeld 1 Gbit/s naar 100 Mbit/s. Dat scheelt nogal.

Dit kunt u doen:

 • Sluit het geleverde modem aan met de bijgeleverde kabels.
 • Houd de kabels om het modem aan te sluiten zo kort mogelijk.
 • Sluit het modem direct aan op de hoofdaansluiting.
 • Gebruik ook goede ethernetkabels tussen het modem en uw computer.
 • Gebruikt u WiFi? Test of de snelheid met een netwerkkabel wél goed is. Zo ontdekt u WiFi-problemen.

Gebruik up-to-date apparatuur

Een nieuwe computer haalt de beste snelheid. Dus uw computer of tablet mag niet oud zijn. En 5 jaar is al oud.

Dit kunt u doen:

 • Gebruik een snelle, up-to-date computer. En stel hem goed in. Het besturingssysteem, de processor, het interne geheugen en de netwerkkaart van uw computer hebben namelijk invloed op de snelheid waarmee u kunt internetten.
 • Check zo of uw systeem voor Windows up-to-date is: het besturingssysteem moet Windows XP of hoger zijn, de processor minimaal Intel® Duo Core™ 2 of vergelijkbaar, het intern geheugen 4 GB of hoger en de Netwerkkaart moet 100 Mbit/s of hoger zijn. Voor glasvezel is een netwerkkaart van 1 Gbit/s het beste.
 • Controleer of uw systeem voor Apple Macintosh up-to-date is: het besturingssysteem moet Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) of hoger zijn, het intern geheugen 2 GB of hoger, de netwerkkaart 100 Mbit/s of hoger. Voor glasvezel is een netwerkkaart van 1 Gbit/s het beste.

Let op computerinstellingen en programma’s

De computerinstellingen en gebruikte programma’s kunnen de internetsnelheid verlagen.

Wat kunt u doen:

 • Gebruik goede veiligheidssoftware die up-to-date is. Schadelijke software kan uw verbinding een stuk trager maken – naast andere problemen die het met zich meebrengt. Download onze gratis beveligingssoftware in het Service Centre en installeer het op uw computer.
 • Veel programma’s (Windows, Java, veiligheidssoftware, etc.) halen automatisch updates op. Hierdoor wordt tijdelijk beslag gelegd op uw bandbreedte en wordt uw verbinding trager. Voor een snelheidsmeting kunt u deze update functie tijdelijk uitzetten. Let op: Schakel de automatische updates na de meting direct weer in want dit vergroot uw veiligheid op internet!
 • Houd uw modem up-to-date door regelmatig nieuwe firmware te installeren. Dit verbetert de prestaties en stabiliteit van uw verbinding. Zodra er nieuwe firmware beschikbaar is leest u dat in onze nieuwsbrief.

Tips voor een draadloos netwerk

Een draadloos netwerk is handig, maar er zijn ook nadelen: het is gevoeliger voor storingen en de snelheid is altijd lager dan een verbinding via een kabel. Een draadloos netwerk wordt langzamer als de signaalkwaliteit slechter wordt.

Wat kunt u doen:

 • Houd uw computer of draadloze modem uit de buurt van een DECT telefoon of andere elektrische apparaten.
 • Zet u draadloze modem niet op de grond of in een hoek, maar hang deze op.
 • Zorg dat uw computer nooit meer dan 10 meter of 1 verdieping van uw modem staat. Wanneer dit niet mogelijk is kunt u overwegen om een Wi-Fi repeater aan te schaffen. Hierdoor wordt het bereik van uw draadloze netwerk vergroot.

Let op het aantal aangesloten apparaten

Het gebruik van meerdere computers, laptops, tablets of smartphones heeft invloed op uw internetsnelheid. Daarnaast heeft het gebruik van Interactieve Televisie invloed op uw internetsnelheid. Interactieve TV en Bellen hebben altijd voorrang op het overige internetverkeer, zoals downloads. Als u grote bestanden downloadt en tegelijk televisie kijkt of andere online videofilmpjes, kan uw internetsnelheid dus langzamer worden. Bij gewoon surf- of kijkgedrag kunt u thuis gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk internetten of TV kijken.

Externe factoren

De internetsnelheid die u ervaart zal elk moment van de dag meeveranderen met de drukte op internet wereldwijd. Daarnaast kunnen de websites die u bezoekt soms overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten waardoor u ook minder snel surft. Overige externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van uw internetverbinding zijn de capaciteit van het binnenlandse netwerk en de internationale bandbreedte.

Wat kunt u doen:

Probeer het downloaden van grote bestanden in het spitsuur te vermijden. Start een download liever na 22:00 uur zodat deze ’s morgens voor u klaar staat.

Wat kan XS4ALL doen?

In deze figuur is weergegeven welke onderdelen van het internet van belang zijn voor de snelheid die u in de praktijk ervaart en welke onderdelen XS4ALL kan beïnvloeden. Alle schakels in de figuur hebben invloed op de snelheid. Er kunnen dus ook oorzaken zijn die buiten de invloed van XS4ALL liggen.

De grootste oorzaak van een lagere snelheid is de afstand van uw huis tot de wijkcentrale. Hoe dichter u bij de wijkcentrale woont, hoe hoger de internetsnelheid is.

Meer over internetsnelheid

Snelheid op uw adres

De maximale internetsnelheid op uw adres, kunt u controleren met onze postcodecheck.

De topsnelheid van ADSL is tot 20 Mbit/s

Via ADSL haalt u een downloadsnelheid tot 20 Mbit/s. ADSL gaat over de koperlijn – het netwerk van de traditionele telefoonlijn. Het werkt met elektrische signalen. De snelheid neemt tot 15 Mbit/s af voor elke kilometer die u van de wijkcentrale af woont.  Woont u verder dan  8 km van de wijkcentrale, dan kunt u geen goed internet via ADSL krijgen. Ook de kwaliteit van de koperen lijn beïnvloedt de internetsnelheid.

VDSL kan tot 50 Mbit/s

VDSL is een van de opvolgers van ADSL. VDSL kan veel hogere internetsnelheden aan: tot 50 Mbit/s voor downloaden. Uploadsnelheden zijn tot 5 Mbit/s. Als de afstand tussen uw woning en de wijkcentrale niet meer dan 1500 meter is, kunt u die snelheid met VDSL halen. In veel wijken wordt het aantal wijkcentrales om die reden vergroot. Dan wonen meer mensen dichtbij de centrale en kunnen dus VDSL-snelheden halen.

Glasvezel gaat tot 100 of tot wel 500 Mbit/s

Glasvezel is de snelste en betrouwbaarste internetverbinding van dit moment. Een glasvezel is een dunne draad van glas, die toch sterk is en buigzaam. Glasvezel kan lichtsignalen transporteren over grote afstanden. Die worden met een laser gestuurd en ze komen aan met snelheid van het licht. Heel snel dus!

Als u glasvezel heeft, maakt de afstand van uw huis tot de wijkcentrale niet uit. Afstand heeft geen invloed op de kwaliteit of op de snelheid bij glasvezel. De maximum internetsnelheid met glasvezel is wel 500 Mbit/s. Zowel voor down- als uploaden. Dus ook uploads, zoals het versturen van grote e-mails gaan met 500 Mbit/s. Veel sneller dan de kabel of ADSL.

TV en internetsnelheid

De internetsnelheid op uw adres bepaalt of u interactieve TV kunt ontvangen. Dat kan al vanaf 6 Mbit/s.

TV vanaf 6 Mbit/s

De ondergrens voor Televisie van XS4ALL is 6 Mbit/s. U kijkt dan op 1 televisie zenders in de gewone beeldkwaliteit. Dat is DVD-kwaliteit.

Met 10 Mbit/s kunt u ook zenders met HD-beeldkwaliteit kijken op 1 televisie. U houdt 2 Mbit/s over om te internetten als uw ontvanger aan staat. U kunt daarmee gewoon bellen, mailen en surfen terwijl u TV kijkt.

Met een bandbreedte tussen 10 en 18 Mbit/s kunt u op 2 televisies gewone beeldkwaliteit kijken.

Boven 18 Mbit/s HD-kwaliteit op 2 TV’s

Is de internetsnelheid op uw adres hoger dan 18 Mbit/s, dan kunt u op 2 televisies ook HD-zenders bekijken.

De eerste week optimaliseren wij met DLM

Wij stellen uw verbinding in de eerste week na aansluiting goed af. Dit proces heet Dynamic Line Management (DLM) en duurt maximaal 10 dagen. DLM spoort lijnverstoringen op en zoekt vervolgens de instelling die het beste presteert. Zo heeft u binnen 10 dagen de optimale internetverbinding op uw adres.

Invloed van onze interactieve TV op bandbreedte

Televisie heeft invloed op uw internetsnelheid. Wij hebben een methode ontwikkeld om die invloed zo klein mogelijk te maken. We zetten de internetsnelheid tijdens het TV-kijken altijd op de maximaal haalbare snelheid. Automatisch. De maximale bandbreedte hangt vooral af van de afstand van uw huis tot de wijkcentrale.

Dus als u alleen internet heeft, krijgt u de aangeboden snelheid van uw abonnement. Bij TV krijgt u een extra ‘snelheids-boost’. De bandbreedte die TV neemt, gaat van de bandbreedte die u over hebt tussen uw maximaal haalbare snelheid en de aangeboden snelheid. Pas als er te weinig snelheid over is, dan gaat de bandbreedte van TV ten koste van de bandbreedte van internet.

Twee voorbeelden

Klant 1 heeft Internet Compact via VDSL: 20 Mbit/s.

Hij kijkt een standaard digitaal kanaal, neemt tegelijk op. De snelheid gaat na het inschakelen van de TV-ontvanger naar de maximaal haalbare snelheid op het adres. Die is 28 Mbit/s. Standaard TV kijken (SD), zowel live als opnemen, neemt 4 Mbit/s. In High Definition (HD)-kwaliteit neemt het 8 Mbit/s. Deze klant verliest dus niets van de internetsnelheid van 20 Mbit/s. Huisgenoten kunnen ongestoord internetten.

Klant 2 heeft Internet Compact via ADSL: 10 Mbit/s.

Hij kijkt een HD-zender. De snelheid gaat na het inschakelen van de TV-ontvanger naar de maximaal haalbare snelheid op dit adres. Die is 16 Mbit/s. TV kijken in HD-kwaliteit neemt 8 Mbit/s. Deze klant verliest 2 Mbit/s op de internetsnelheid. Zodra de TV-ontvanger uit wordt gezet, gaat de internetsnelheid weer van 8 naar 10 Mbit/s.

TV kan via het stopcontact met Devolo, maar kabels zijn beter

Met Devolo-netwerkset sluit u overal in huis TV’s gemakkelijk aan zonder extra kabels te trekken. Maar een kabel geeft een betere verbinding, dus adviseren wij toch netjes kabels te leggen. Wilt u geen kabels langs de plinten, dan kan dat met de Devolo netwerkset. Het werkt via het stroomnet. Het is een set van 2 adapters. 1 adapter gaat in het stopcontact dichtbij het modem waar de monteur het op aansluit. En de andere adapter gaat in het stopcontact dichtbij uw TV. Die sluit de monteur aan op de TV-ontvanger.

Minimale TV-vereisten

Uw TV-toestel moet uitgerust zijn met SCART-, composiet- of HDMI-aansluiting, voor het inkomende signaal. De meeste moderne toestellen hebben deze aansluitingen.

Gedragscode transparantie internetsnelheden

Wij zijn graag helder over de internetsnelheden die wij bieden. Branchebreed hebben providers afgesproken dat ieder zich aan de gedragscode transparantie internetsnelheden houdt. En dat doen wij dus.Meer weten? Download de gedragcode.

Glasvezel: internet op lichtsnelheid

Wat is glasvezel?

Glasvezel is de snelste en betrouwbaarste internetverbinding van dit moment. Een glasvezel is een dunne draad van glas, die sterk is en buigzaam. Glasvezel kan lichtsignalen transporteren over grote afstanden. Die worden met een laser gestuurd en ze komen aan met de snelheid van het licht!

Hoe werkt glasvezel?

Een laser stuurt lichtsignalen door de glasvezel. Die komen aan met de snelheid van het licht. De lichtsignalen zijn de vertaalde digitale gegevens van bijvoorbeeld internet, telefonie en televisie.

Voordelen van internet via glasvezel

Films, foto's en muziek up- en downloaden gaat bijvoorbeeld razendsnel. Het gaat altijd zo snel, want u hebt uw eigen glasvezelverbinding. Die is stabiel en er kan heel veel data doorheen. U hoeft nooit lang te wachten. Concreet:

 • Net zo snel uploaden als downloaden
 • Altijd een stabiele, snelle verbinding, ook als iedereen tegelijk online is
 • Netwerk voor nu en ver in de toekomst

Hoe snel is glasvezel?

Glasvezel kan een stabiele internetsnelheid van 100 Mbit/s en soms zelfs al 500 Mbit/s halen. Met dit razendsnelle internet kunt u films, foto's en muziek in een oogwenk downloaden en versturen. 100 foto's in nog geen minuut. Filmpjes op YouTube zetten en foto's op Facebook? Het gaat snel en gemakkelijk.

Wat zijn symmetrische snelheden?

Bij alle glasvezel internet-abonnementen is de downloadsnelheid gelijk aan de uploadsnelheid. Allebei dezelfde snelheid. ofwel de snelheid is symmetrisch. Die snelheid is met glasvezel bovendien lekker hoog. Bij alle andere netwerken is de uploadsnelheid veel trager dan de downloadsnelheid: die snelheden zijn dus ásymmetrisch.

De symmetrische snelheden van glasvezel zijn een groot voordeel. Bij de kabel is de uploadsnelheid maximaal 10 Mbit/s. Met Glasvezel internet van XS4ALL kunt u uploaden met tenminste 50 Mbit/s.

Heeft glasvezel beperkingen in snelheid?

Nee. In theorie is de snelheid van glas onbeperkt. Echter, vaak begrenzen zaken als het modem en de netwerkapparatuur van de leverancier de snelheid van glasvezel. Er zijn nu snelheden van 500 Mbit/s (Megabit per seconde) mogelijk.

Wat kan ik in de toekomst met glasvezel allemaal doen?

Denkbare mogelijkheden van internet via glasvezel zijn bijvoorbeeld:

 • Digitale TV, full HD-TV en straks zelfs 3D TV
 • Zorg op afstand
 • Sneller en gemakkelijker thuiswerken
 • Studeren op afstand: volg bijvoorbeeld een college thuis op de bank
 • Gamen op volle snelheid

Zakelijk:

 • Alle IP-gerelateerde diensten over 1 verbinding
 • Alle gegevens in de cloud beheren en werken met toegang vanaf meerdere stations
 • Grote bestanden in 1 keer verzenden: geen koeriersdienst meer nodig
 • Online bedrijfsapplicaties gebruiken
 • Videoconferencing met meerdere locaties
 • Beveiliging van een gebouw of bedrijf met camera's

Is de stabiliteit van glas te vergelijken met mijn huidige DSL-verbinding? Glasvezel internet is nog stabieler dan internet via DSL.

Wat kost een glasvezel-abonnement?

Wij bieden Glasvezel internet voor dezelfde prijs als internet via ADSL of VDSL. U kunt kiezen uit verschillende snelheden met bijbehorende abonnementsprijzen. Bekijk hier onze abonnementen.

Wat zijn de aansluitkosten?

De kosten voor het aanleggen van glasvezel naar uw adres zijn doorgaans niet voor uw rekening. Glasleverancier Reggefiber en uw internetprovider betalen die. Bij XS4ALL zijn er voor u geen aansluitkosten als u op glasvezel overstapt. Wel brengen we € 10,- verzendkosten in rekening voor verzending van het nieuwe modem. Dat glasvezelmodem krijgt u gratis in bruikleen. Nieuwe klanten die ook TV bestellen, betalen € 35,- aansluitkosten voor TV. De installatie daarvan door een monteur is gratis.

Zit er een veiligheidspakket met anti-virus en spamfilters bij de glasabonnementen? Ja. Een F-secure veiligheidspakket inclusief updates (van € 59,95) krijgt u altijd gratis bij onze abonnementen.

Technische vragen over glasvezel

Moeten oude computers worden aangepast? En mijn TV?

Nee. U hoeft uw computers of TV's niet aan te passen of te vervangen. Voor glasvezel heeft u meestal een nieuw modem en een nieuw aansluitpunt in huis nodig. Bij ons kost de benodigde nieuwe randapparatuur u niets. Het modem krijgt u bij XS4ALL gratis in bruikleen. Het aansluitpunt is een combinatie van een FTU en een NTU. Dat zijn een Fiber Termination Unit en een Network Termination Unit. De NTU leveren wij en de FTU levert Reggefiber. Hiervoor betaalt u dus ook niets.

Wat is een FTU?

Een Fiber Termination Unit. De FTU is de verbinding tussen het glasvezelnetwerk en de Network Termination Unit (NTU). Reggefiber levert de FTU.

Wat is een NTU?

Een Network Termination Unit, ook wel NT-kastje of Media Converter genoemd. Een NTU is het apparaat dat toegang geeft tot uw thuisnetwerk. XS4ALL levert u de NTU.

Werkt mijn router of modem ook met glasvezel?

Voor glasvezel internet levert XS4ALL de Fritz!box 7390. Heeft u een ander merk of type modem, dan kunt u op de specificaties nakijken of het geschikt is voor glasvezel. Als u ons Glasvezel internet kiest, dan krijgt u de FRITZ!Box 7390 gratis in bruikleen.

Is draadloos internet mogelijk?

Ja. Wij raden kabels aan voor de beste internetsnelheid in huis, maar met de FRITZ!Box 7390 is draadloos internet mogelijk. Daarbij heeft dit modem nog veel meer geavanceerde opties. Lees meer over dit modem.

Is glasvezel veilig, of moet ik hier ook oppassen voor virussen?

Ook via glasvezel moet u opletten. Computervirussen en andere ongemakken die bij internet horen werken helaas ook via glasvezel. Internet criminaliteit staat los van de infrastructuur (DSL, kabel, mobiel, glas) waarover uw internetverbinding loopt. Zorg dus altijd voor up-to-date anti-virusssoftware. Bij XS4ALL krijgt u die altijd gratis bij uw internetabonnement (waarde: € 59,95).

Krijg ik bij een Glasvezelabonnement een vast IPv4- of IPv6-adres?

Bij ons krijgt u beide. U krijgt 1 vast IPv4-adres en u kunt IPv6 gratis aanvragen in het Service Centre.

Levert XS4ALL ook glasvezel via CIF?

Nee. Daar zijn op dit moment geen plannen voor. Wij gaan alleen leveren via Reggefiber.

Moet ik een nieuwe hostname uitzoeken als ik op glasvezel overstap?

Niet als u al klant bij ons bent. Dan zetten wij gewoon uw hostname over. Als u nog geen klant was krijgt u een nieuwe hostname, omdat u uw oude provider verlaat.

Krijgt mijn website een nieuw IP adres als ik op glasvezel overstap?

Ja. U krijgt dan een nieuw vast IP-adres voor uw website.

Hoeveel PC's en andere apparaten mag ik in mijn eigen netwerk hebben?

Zoveel als u wilt!

Wat sluit XS4ALL aan en wat sluit Reggefiber aan?

Het modem krijgt u gratis van ons in bruikleen en ook de NTU verzorgen wij gratis voor u. De FTU sluit Reggefiber aan. De kosten hiervoor zijn niet voor uw rekening.

Wat gebeurt er als er apparatuur kapotgaat?

U krijgt van ons een FRITZ!Box modem in bruikleen. Als dit kapotgaat onderzoeken we of dit komt door onzorgvuldig gebruik of niet. Bij gewoon gebruik vervangen wij de apparatuur. Binnen 2 tot 3 werkdagen sturen wij u het nieuwe modem toe. U installeert het vervolgens zelf, met hulp van de Helpdesk als u er niet uitkomt. Als de FTU van Reggefiber kapotgaat, vervangt Reggefiber die.

Hoe wordt alles aangesloten in de meterkast?

Wij sturen altijd een monteur voor het aansluiten van internet. De monteur sluit de NTU aan op de FTU. Daarna zal hij de verbinding maken met het modem. De monteur kan ook Bellen en TV aansluiten.

Vragen over de aanleg van glasvezel

Wie legt glasvezel aan?

Reggefiber is het glasvezel-aannemersbedrijf dat in Nederland Glasvezel aanlegt. Dit bedrijf staat los van XS4ALL. Kijk hier voor meer info: www.eindelijkglasvezel.nl

Wat wordt er precies aangelegd?

Woont u in een gebied waar glasvezel wordt aangelegd, dan legt Reggefiber glasvezel aan tot bij u in huis. Zij plaatsen in uw woning een Fiber Termination Unit (FTU), meestal in de meterkast. De FTU is de verbinding met het glasvezelnetwerk. De Network Termination Unit (NTU), leggen wij aan. De NTU verbindt de FTU met uw thuisnetwerk. Kijk hier voor meer info: www.eindelijkglasvezel.nl.

Moet de straat dan helemaal open?

Reggefiber legt het glasvezelnetwerk aan van straat tot straat. Daarvoor is het nodig de stoep tijdelijk open te maken en te graven. Vaak doet Reggefiber dit aan één kant van de straat. Reggefiber doet haar uiterste best om de overlast te beperken. Als Reggefiber de stoep 's ochtends heeft opengraven, proberen ze die voor het einde van de middag weer dicht te maken. Kijk hier voor meer info: www.eindelijkglasvezel.nl.

Leggen ze mijn voortuin open voor aanleg van glas?

Nee. Om uw woning te koppelen aan het glasvezelnetwerk, maakt Reggefiber een verbinding tussen de straat en uw woning. Bij voortuinen maakt Reggefiber een tuinboring. Op een diepte van 60 cm onder de grond boren zij de glasvezel naar uw woning. Uw tuin of bestrating blijft intact. Kijk voor meer informatie op www.eindelijkglasvezel.nl.

Hoe komt glasvezel in mijn meterkast?

De glasvezelkabel komt in uw meterkast meestal door de grond naar boven.

Hoe lang duurt de aanleg in mijn meterkast?

Reggefiber legt de glasvezel aan. Zij kunnen u vertellen hoe lang de aanleg in uw geval duurt. Kijk voor meer informatie op www.eindelijkglasvezel.nl.

Wat wordt er in mijn meterkast geplaatst?

Een Fiber Termination Unit (FTU) en een Network Termination Unit (NTU). De FTU levert Reggefiber. Het is de verbinding tussen het glasvezelnetwerk en de NTU. De NTU is het apparaat dat toegang geeft tot uw thuisnetwerk. Die leveren wij u.

Heb ik stopcontacten nodig in mijn meterkast?

Ja. U heeftt 2 stopcontacten nodig. 1 voor het modem en 1 voor de NTU.

Hoe werkt het bij een flatgebouw of appartement?

Dan zoekt Reggefiber contact met de eigenaar of VvE van het complex. Samen kijken ze hoe ze de kabels het beste kunnen aanleggen. Meestal wordt de glasvezelkabel via de meterkasten doorgetrokken. Als iemand geen aansluiting wil, vraagt Reggefiber toch om medewerking, zodat bovenburen wel kunnen aansluiten. Er komt dan toch een FTU in de meterkast. Voor plaatsing van de FTU wordt een afspraak gemaakt, waarvoor zij thuis moeten zijn.

Wordt mijn huis meer waard door een glasvezelaansluiting?

Dat is moeilijk te zeggen. Mensen vinden een woning met glasvezel meestal aantrekkelijker dan een huis zonder glasvezel. Die woning is tenslotte al voorbereid op de toekomst.

IPv6: de nieuwe serie IP-adressen

IPv4-adressen zijn op

Alle websites, computers en andere apparaten die met internet verbonden zijn, hebben een IP-adres. Met dat adres is de computer te vinden, zodat internetverkeer, zoals een e-mailtje goed aankomt.

IPv4 staat voor Internet Protocol versie 4. Het was de basis voor adressering van computers en websites wereldwijd. Deze IPv4-adresreeks − zo'n 4,3 miljard adressen − is op. Zonder nieuw Internet Protocol kunnen wij geen nieuwe adressen toevoegen. Beperkte internettoegang? Dat kunnen wij natuurlijk niet laten gebeuren.

Dus zijn er IPv6-adressen

Omdat de IPv4-adressen op zijn, zijn er nu nieuwe IPv6-adressen. Internet Protocol versie 6 dus, een nieuwe reeks. Nadeel is dat IPv4 en IPv6 elkaar niet begrijpen. Oplossing: wij leveren iedereen standaard IPv4 én IPv6. Zo hebben onze klanten nu en in de toekomst toegang tot het hele internet.

De langere internet-adressen: IPv6

IP-adressen zijn net telefoonnummers. In 1995 vond Operatie Decibel plaats. Nederland kreeg nieuwe, tiencijferige telefoonnummers. Daarmee was de voorraad nieuwe telefoonnummers weer op peil. De nieuwe serie IPv6 heeft ook langere internetadressen. Dit levert een vrijwel onuitputtelijke voorraad IP-adressen op. Wereldwijd.

Zijn er wel genoeg IPv6 adressen?

Het zijn er 340 sextiljoen 282 quintiljard 366 quintiljoen 920 quadriljard 938 quadriljoen 463 triljard 463 triljoen 374 biljard 607 biljoen 431 miljard 768 miljoen 211 duizend 456. Daar kunnen we mee vooruit!

Voorbeeld van een IPv4 en IPv6-adres

Ook websites hebben een IP-adres. www.xs4all.nl heeft bijvoorbeeld het IPv4-adres 194.109.6.92, en het IPv6-adres: 2001:888:0:18::80.

IPv4 en IPv6 begrijpen elkaar niet

Een website met een IPv6-adres is niet bereikbaar vanaf een IPv4-adres en andersom. Zo kunnen er 2 'internetten' ontstaan, die niet met elkaar verbonden zijn. Dat kan natuurlijk niet. Stel dat:

 • Een bedrijf in Den Haag niet kan mailen met klanten en leveranciers in Brazilië
 • Ondernemers niet bij hun e-mail kunnen tijdens een werkbezoek in Rusland
 • U niet kunt Skypen naar vrienden in Nederland als u op vakantie bent in Thailand

Daarom leveren wij onze klanten altijd IPv4 én IPv6.

XS4ALL grootste IPv6-provider in Nederland

We zagen al vroeg het belang van IPv6. Wij pasten in 2002 als eerste breedbandprovider ons netwerk aan voor IPv6. Sinds 2010 leveren we klanten zowel IPv4- als IPv6-adressen. Sinds 2012 activeren we IPv6 standaard voor nieuwe aansluitingen. En in juni 2014 kwam IPv6 beschikbaar voor al onze klanten op het XS4ALL Only netwerk.

Vragen over IPv6

Wat is IPv6?

Alle websites, computers en andere apparaten op internet hebben een IP-adres. Lange tijd werden IP-adressen uitgegeven volgens het internetprotocol versie 4 (IPv4). www.xs4all.nl heeft bijvoorbeeld het IPv4-adres 194.109.6.92, en het langere IPv6-adres: 2001:888:0:18::80.

Inmiddels zijn de IPv4-adressen op. Daarom moeten we overstappen naar een nieuwe versie IP-adressen: IPv6. Met IPv6 hebben wij tot in de verre toekomst genoeg IP-adressen.

Waarom is IPv6 nodig?

Elk apparaat met een internetverbinding heeft een IP-adres nodig. Steeds meer mensen willen een internetverbinding. En die mensen hebben steeds meer apparaten zoals mobiele telefoons, TV's, stereo’s en tablets die via internet communiceren. Het internet groeit. De IPv4-adressen zijn op. Er kunnen dus geen nieuwe apparaten meer bij. Met de overstap naar IPv6 kan internet gewoon doorgroeien.

Wat doet XS4ALL met IPv6?

Wij werken al sinds 2002 aan IPv6. Sinds 2010 leveren we klanten zowel IPv4- als IPv6-adressen. Sinds 2012 activeren we IPv6 standaard voor nieuwe aansluitingen. En in juni 2014 kwam IPv6 beschikbaar voor al onze klanten. Voor nieuwe klanten activeren wij automatisch IPv6. Klanten die niet op dit netwerk zijn aangesloten, kunnen overstappen naar dit netwerk.

Ik wil IPv6, wat moet ik doen?

Al onze klanten krijgen standaard IPv4 en IPv6-adressen. Als u klant bent heeft u dus een IPv6-adres. De meeste computers kunnen zonder problemen IPv6 aan. De modems die wij in bruikleen geven zijn geschikt voor IPv6. Alleen oudere modellen kunnen geen IPv6 aan. Als u twijfelt of uw modem geschikt is voor IPv6, bel dan met onze helpdesk.

Wanneer zijn de huidige IPv4-adressen op?

De organisatie die IP-adressen uitgeeft, heeft geen IPv4-adressen meer. Internetproviders kunnen dus geen nieuwe adressen meer aanvragen. Sommige internetproviders hebben nog een voorraadje IPv4-adressen. Als dat op is kunnen nieuwe verbindingen niet worden aangesloten via IPv4.

Maakt XS4ALL mijn dienst (website, dedicated server, colocation) geschikt voor IPv6?

Ja. Al onze colocation, webhosting en homepage-diensten zijn geschikt voor IPv6. In de meeste gevallen is IPv6 ook al aan gezet. Bel ons als dit voor uw site nog niet zo is.

Wat kost IPv6?

Niets. IPv6 activeren op uw verbinding kost niets. Het kan hooguit zijn dat u nieuwe hardware nodig hebt.

Moet ik nieuwe apparatuur of software kopen?

Waarschijnlijk niet. Bijna alle computers en besturingssystemen (Windows, OS X, Linux) zijn al geschikt voor IPv6. Veel ADSL/VDSL/Glasmodems zijn ook geschikt. Bel de leverancier van uw hardware om te controleren of dit ook voor uw apparatuur zo is.

Kan ik mobiel internetten via IPv6?

Nu niet. De meeste mobiele netwerken kunnen IPv6 niet over 3G versturen. Daarom houden wij dus tegelijk ook IPv4 aan. Over 4G wordt IPv6 verzending op termijn wel mogelijk. Via WiFi is dit meestal geen probleem.

Kan ik naast IPv6 ook IPv4 blijven gebruiken?

Ja, IPv6 en IPv4 worden naast elkaar gebruikt. Dit wordt 'dual stack' genoemd. U raakt dus niet uw IPv4-adres kwijt.

Ik wil geen IPv6 meer gebruiken

U kunt dan IPv6 uitschakelen op uw modem.

Kunnen alle klanten IPv6 activeren?

Alle klanten op het XS4ALL netwerk kunnen IPv6 krijgen.