Snelheidsverbeteringen

Voor 2015 staan er bij XS4ALL verschillende verbeteringen gepland. Op deze pagina vindt u onze algemene plannen. Uiteraard houden we u daarnaast persoonlijk op de hoogte van elke verbetering die voor uw situatie geldt. Tot slot vindt u hier tips waarmee u de internetsnelheid thuis zo optimaal mogelijk kunt krijgen.

Nieuwe technieken voor meer snelheid

VDSL

VDSL is één van de technieken waarmee we ons ADSL-netwerk verbeteren. De V staat voor Very-high-bitrate. Voor VDSL moet de afstand tot de wijkcentrale korter zijn dan bij ADSL. Daarom worden in heel Nederland kleinere wijkcentrales bijgeplaatst. Zo wordt VDSL stap voor stap in heel Nederland uitgerold.

Eind dit jaar is VDSL beschikbaar voor veel huishoudens. Het is dus mogelijk dat VDSL nu al beschikbaar is op uw adres. In sommige gevallen hebt u daar een nieuw modem voor nodig. Dit krijgt u gratis van ons in bruikleen als u uw abonnement met een jaar verlengt.

Vectoring

Om hogere internetsnelheden mogelijk te maken worden de straatkasten ook voorzien van nieuwe apparatuur. De gebruikte techniek, Vectoring VDSL (VVDSL), vermindert de nadelige effecten van ruis en lijnlengte. Hierdoor worden snelheden mogelijk tot 100Mb download en 10Mb upload - afhankelijk van de lijnlengte.

Sinds februari 2014 wordt VVDSL in een hoog tempo uitgerold op bestaande straatkasten. Nieuwe straatkasten worden nu al opgeleverd met VVDSL-ondersteuning. Daarnaast komen er meer VDSL-straatkasten bij. In de loop van 2014 en begin 2015 wordt vectoring overal in Nederland uitgerold. Uiteindelijk gaan 2.1 miljoen huishoudens profiteren van hogere internet snelheden.

Om als XS4ALL-klant gebruik te gaan maken van vectoring hoeft u in principe niets te doen. Wij zullen u informeren als uw straatkast een upgrade krijgt. U hoort dan ook of een sneller abonnement of Interactieve TV op uw adres leverbaar is geworden. Als het nodig is ontvangt u van ons kosteloos een geschikt modem.

Uitbreiding glasvezel

Glasvezel

Het glasvezelnetwerk is dit jaar in 25% van Nederland beschikbaar. In de komende jaren wordt dit netwerk steeds verder uitgebreid. Doe de postcodecheck en kijk of glasvezel al bij u beschikbaar is.

Glasvezel is de snelste internetverbinding van dit moment. Glasvezel is een draadje, zo dun als een haar, gemaakt van zeer helder glas. De lichtsignalen worden met een snelle laserstraal door de glasvezel gestuurd.

Met glasvezel maakt de afstand van uw huis tot de wijkcentrale niet uit, de afstand heeft geen invloed op de kwaliteit. Een filmpje versturen gaat net zo snel als een filmpje ontvangen.

Sneller dan de kabel

De internetsnelheid gaat met glasvezel tot wel 500 Mb/s en is daarmee sneller dan de kabel. Ook uploads, zoals het versturen van grote e-mails gaan met 500 Mb/s.

Wat kunt u thuis doen om de snelheid te verbeteren?

De internetsnelheid die is aangegeven bij uw abonnement, is de hoogst haalbare snelheid bij ideale omstandigheden. In praktijk kan de snelheid lager zijn. Dat komt omdat XS4ALL niet de controle heeft over het hele internet, maar over een deel daarvan. XS4ALL kan daarom helaas geen absolute garanties geven over de internetsnelheid. Maar wij kunnen u wel adviseren hoe u de best haalbare snelheid krijgt.

Sluit alles goed aan

Verkeerd aangesloten apparatuur of te lange kabels, kunnen de internetsnelheid vertragen. De netwerkkaart in uw computer kan dan automatisch terugschakelen van bijvoorbeeld 1 Gbit/s naar 100 Mbit/s. Dat scheelt nogal.

Dit kunt u doen:

 • Sluit het geleverde modem aan met de bijgeleverde kabels.
 • Houd de kabels om het modem aan te sluiten zo kort mogelijk.
 • Sluit het modem direct aan op de hoofdaansluiting.
 • Gebruik ook goede ethernetkabels tussen het modem en uw computer.
 • Gebruikt u WiFi? Test of de snelheid met een netwerkkabel wél goed is. Zo ontdekt u WiFi-problemen.

Gebruik up-to-date apparatuur

Een nieuwe computer haalt de beste snelheid. Dus uw computer of tablet mag niet oud zijn. En 5 jaar is al oud.

Dit kunt u doen:

 • Gebruik een snelle, up-to-date computer. En stel hem goed in. Het besturingssysteem, de processor, het interne geheugen en de netwerkkaart van uw computer hebben namelijk invloed op de snelheid waarmee u kunt internetten.
 • Check zo of uw systeem voor Windows up-to-date is: het besturingssysteem moet Windows XP of hoger zijn, de processor minimaal Intel® Duo Core™ 2 of vergelijkbaar, het intern geheugen 4 GB of hoger en de Netwerkkaart moet 100 Mbit/s of hoger zijn. Voor glasvezel is een netwerkkaart van 1 Gbit/s het beste.
 • Controleer of uw systeem voor Apple Macintosh up-to-date is: het besturingssysteem moet Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) of hoger zijn, het intern geheugen 2 GB of hoger, de netwerkkaart 100 Mbit/s of hoger. Voor glasvezel is een netwerkkaart van 1 Gbit/s het beste.

Let op computerinstellingen en programma’s

De computerinstellingen en gebruikte programma’s kunnen de internetsnelheid verlagen.

Wat kunt u doen:

 • Gebruik goede veiligheidssoftware die up-to-date is. Schadelijke software kan uw verbinding een stuk trager maken – naast andere problemen die het met zich meebrengt. Download onze gratis beveligingssoftware in het Service Centre en installeer het op uw computer.
 • Veel programma’s (Windows, Java, veiligheidssoftware, etc.) halen automatisch updates op. Hierdoor wordt tijdelijk beslag gelegd op uw bandbreedte en wordt uw verbinding trager. Voor een snelheidsmeting kunt u deze update functie tijdelijk uitzetten. Let op: Schakel de automatische updates na de meting direct weer in want dit vergroot uw veiligheid op internet!
 • Houd uw modem up-to-date door regelmatig nieuwe firmware te installeren. Dit verbetert de prestaties en stabiliteit van uw verbinding. Zodra er nieuwe firmware beschikbaar is leest u dat in onze nieuwsbrief.

Tips voor een draadloos netwerk

Een draadloos netwerk is handig, maar er zijn ook nadelen: het is gevoeliger voor storingen en de snelheid is altijd lager dan een verbinding via een kabel. Een draadloos netwerk wordt langzamer als de signaalkwaliteit slechter wordt.

Wat kunt u doen:

 • Houd uw computer of draadloze modem uit de buurt van een DECT telefoon of andere elektrische apparaten.
 • Zet u draadloze modem niet op de grond of in een hoek, maar hang deze op.
 • Zorg dat uw computer nooit meer dan 10 meter of 1 verdieping van uw modem staat. Wanneer dit niet mogelijk is kunt u overwegen om een Wi-Fi repeater aan te schaffen. Hierdoor wordt het bereik van uw draadloze netwerk vergroot.

Let op het aantal aangesloten apparaten

Het gebruik van meerdere computers, laptops, tablets of smartphones heeft invloed op uw internetsnelheid. Daarnaast heeft het gebruik van Interactieve Televisie invloed op uw internetsnelheid. Interactieve TV en Bellen hebben altijd voorrang op het overige internetverkeer, zoals downloads. Als u grote bestanden downloadt en tegelijk televisie kijkt of andere online videofilmpjes, kan uw internetsnelheid dus langzamer worden. Bij gewoon surf- of kijkgedrag kunt u thuis gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk internetten of TV kijken.

Externe factoren

De internetsnelheid die u ervaart zal elk moment van de dag meeveranderen met de drukte op internet wereldwijd. Daarnaast kunnen de websites die u bezoekt soms overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten waardoor u ook minder snel surft. Overige externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van uw internetverbinding zijn de capaciteit van het binnenlandse netwerk en de internationale bandbreedte.

Wat kunt u doen:

Probeer het downloaden van grote bestanden in het spitsuur te vermijden. Start een download liever na 22:00 uur zodat deze ’s morgens voor u klaar staat.

Wat kan XS4ALL doen?

In deze figuur is weergegeven welke onderdelen van het internet van belang zijn voor de snelheid die u in de praktijk ervaart en welke onderdelen XS4ALL kan beïnvloeden. Alle schakels in de figuur hebben invloed op de snelheid. Er kunnen dus ook oorzaken zijn die buiten de invloed van XS4ALL liggen.

De grootste oorzaak van een lagere snelheid is de afstand van uw huis tot de wijkcentrale. Hoe dichter u bij de wijkcentrale woont, hoe hoger de internetsnelheid is.

Veelgestelde vragen

Wanneer wijzigt er wat voor mij als bestaande klant?

De verbeteringen in ons netwerk worden continue doorgevoerd, daardoor kunnen steeds meer klanten genieten van een hogere snelheid. XS4ALL zal u iedere keer persoonlijk inlichten, wanneer u merkbaar meer snelheid gaat krijgen.

Gaat mijn abonnementsgeld omhoog na de wijzigingen?

Nee, de abonnementskosten blijven gelijk.

Ik heb net een aanvraag voor Internet van XS4ALL gedaan en deze is nog niet opgeleverd. Wat krijg ik nu geleverd?

Alle nieuwe klanten krijgen automatisch de best mogelijke verbinding beschikbaar.

Ondanks de snelheidsverhoging van mijn Internet Compact of Internet Smart abonnement, kan ik op mijn adres geen hogere snelheid krijgen dan ik nu al heb. Wat gebeurt er dan?

Dan zal er op dit moment voor u nog niets veranderen. In de loop van het jaar 2015 worden er steeds meer technische verbeteringen uitgevoerd, waardoor u straks mogelijk wel merkbaar meer internetsnelheid ervaart. Hebt u Internet Smart of hoger, maar komt uw huidige internetsnelheid niet boven de maximale snelheid van Internet Compact dan kunt u er voor kiezen om over te stappen naar Internet Compact. U gaat er in snelheid dan niet op achteruit, maar in het geval dat u Alles-in-1 Smart heeft, kunt niet langer profiteren van de gratis extra’s van Alles-in-1 Smart, zoals gratis Spotify Premium en Internet Onderweg Smart. In het geval dat u Internet Smart heeft, profiteert u dan niet meer van gratis Internet Onderweg Smart.

Is mijn huidige modem geschikt voor deze nieuwe snelheden?

Dit is afhankelijk van uw modemtype en het netwerk dat u krijgt. Bij een internetabonnement krijgt u een Fritz!box van ons. Kijk hieronder welk type Fritz!box geschikt is voor het netwerk dat u krijgt.
Voor VDSL of Vectoring heeft u een van de volgende modems nodig: Fritz!box 7340, 7360, 7390 of 7490. 
Indien u Glasvezel krijgt, dan heeft u een van deze twee modems nodig: Fritz!box 7390 of 7490. 
Het is ook mogelijk om een modem van een ander merk aan te sluiten die geschikt is voor VDSL, Vectoring of Glasvezel.

Behoud ik mijn IP-adres als ik de hogere snelheid krijg?

De snelheidsverhoging heeft geen gevolgen voor uw IP-adres. Dat blijft gewoon gelijk.

Ik merk niets van de verbetering. Hoe kan dit?

De internetsnelheid die is aangegeven bij uw abonnement, is de hoogst haalbare snelheid bij ideale omstandigheden. In praktijk kan de snelheid lager zijn. Doordat er bijvoorbeeld een gedeelte van de internetverbinding niet optimaal is. Dit kan buiten de invloed van XS4ALL liggen. Denk hierbij aan de verbinding in huis. XS4ALL kan daarom helaas geen absolute garanties geven over de internetsnelheid.

Klantenservice

Niet gevonden? Neem contact met ons op

Klantenservice en Technische ondersteuning: 020 398 76 66

Klantenservice

Werkdagen 8:00 - 20:00 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Technische ondersteuning

Dagelijks 8:00 - 22:00 uur

InternetVraagbaak: 020 398 70 07

Voor al uw internet vragen

Dagelijks 8:00 - 22:00 uur